Aardverwarming?

Julie 30, 2008 in Sonder kategorie

Ek sien in gister se Die Burger se voorblad en in vandag (30 Julie 2008) se hoofartikel dat ons nou pens  en pootjies op die Aardverwarmingswa geklim het. Met sprake van koolstofbelasting en sekwestering van koolstof wat deur kragstasies afgegee word.

‘n Hele nuwe nie-produktiewe burokrasie en industrie om inflasie op te stook tot nuwe hoogtes.

Ek merk op dat daar in die algemeen, waar aardverwarming ter sprake is, geen onderskeid getref word tussen besoedeling, vermorsing van hulpbronne, aardverwarming en die mens se bydrae tot aardverwarming nie. Al hierdie goed word oor een boeg gegooi, naamlik Mensgedrewe Aardverwarming.

Daar in ‘n goeie saak uit te maak vir beheer oor besoedeling. So ook om konserwatief om te gaan met fossielhulpbronne vir energie.

Ons moet deeglik kennis neem van aardverwarming en hoe om daarop te reageer. Ons moet ook verstaan hoe ons bydra tot aardverwarming, en indien dit ‘n wesenlike faktor is, hoe om dit te beperk.

My persoonlike mening is dat die mens se bydrae tot aardverwarming onbeduidend is, en dat enige pogings om dit te bekamp ‘n vermorsing van tyd en geld sal wees, wat die ekonomiese groei verder sal vertraag en  wat die doelwitte om die armes op te hef, verder op die langebaan sal skuif.

Iemand moet nog aan my verduidelik hoe CO2 as “kweekhuisgas” bydra tot aardverwarming.

Soos ek die kweekhuiseffek verstaan, werk die atmosfeer soos ‘n reservoir van warmte om die aarde.

Sonenergie dring byna ongehinderd deur die atmosfeer en verhit die aardoppervlak. Dis belangrik om te besef dat die Son die enigste wesenlike energiebron is. Die verbranding van fossielbrandstowwe, die hitte opgewek deur kernenrgie en die aarde se inherente warmte is weglaatbaar.

‘n Deel van die inkomende energie word net so weerkaats en het geen effek nie.

Die oppervlak is nou warmer as die buitenste ruimte, en gee dus hitte af eerstens deur konveksie wat die atmosfeer verwarm, tweedens deur uitstraling. Hierdie uitstraling is teen ‘n langer golflengte as die inkomende energie en word deels deur die atmosfeer geabsorbeer.

Aangesien die atmosfeer deur uitgaande energie verwarm word, word die verlies aan warmte vertraag, en dus bly die temperatuur van die aardoppervlak hoër as wat dit sonder die atmosfeer sou gewees het.

Ek wil weet wat is die bydrae van CO2 tot hierdie atmosferiese “kombers” – waar CO2 slegs sowat 0.036% van die atmosfeer uitmaak. Hoeveel energie kan deur so ‘n klein volume CO2 geberg word?

Waterdamp in die atmosfeer en wolke in die lug blyk ‘n veel groter invloed te hê – plus ‘n magdom ander faktore waaroor ons geen beheer het nie.

Verwysings:
http://www.physicalgeography.net/fundamentals/7a.html

The Chilling Stars deur Henrik Svensmark en Nigel Calder (ICON Books 2007)

Laat 'n Antwoord

Jou e-posadres sal nie gepubliseer word nie. Vereiste velde word aangedui as *.