Dis tyd vir aanbeweeg

Here's to strong women

Vrouedag is mos die dag waarop allerlei mooi boodskappies op sosiale media verskyn oor hoe vroue dan nou éíntlik behandel moet word.

Nee oukei, nie rêrig nie. Dis in elk geval nie hoe dit veronderstel is om te wees nie. Tog voel dit vir my of dié dag, anders as die oorspronklike bedoeling, vroue juis terughou. As lydendes, verontregtes, swakkeres. Die arme, arme slagoffers.

Soos met ‘n Facebook-inskrywing wat verlede week in my newsfeed verskyn het: “Vandag is Internasionale Vrouebewustheidsdag. Kom ons dink ‘n bietjie aan vroue – veral met betrekking tot lyding,” waarop die persoon ‘n paar mitologiese figure as voorbeelde gebruik (Lilith, Eva, Rut, Asjera, Tamar, Maria) en so bietjie oor sommiges uitwei – met die klem op hoe hulle geLY het. Dan sluit hy af: “Mag óns vroue beter hanteer.”

Dis alles goed en wel en ek kan verstaan dat sekeres as lydendes voorgehou word. Maar Lilith? LILITH? Adam se eerste vrou wat (in die persoon se eie woorde) net te veel vitaliteit en dryfkrag vir Adam gehad het? En met wie hy nie kon byhou nie, daarom is sy verwerp en het sy uit die prentjie verdwyn?!

Nee my magtag. ‘n Sterk, dinamiese vrou soos Lilith het tog sekerlik self besluit genoeg is genoeg waarop sy toe self haar goed gevat en geloop het.

Ek kan my wel ‘arme’ Adam se treurmares na die tyd indink. Dit was immers ook hy wat later, toe hy en sy tweede vrou (Eva) deur hul God voor stok gekry is, glad nie verantwoordelikheid vir sy dade wou aanvaar nie en die skuld vierkantig op sy nuwe vrou se skouers gepak het.

Oukei, Eva het ook iemand anders beskuldig, maar ten minste was dit ‘n pratende slang en nie haar geliefde lewensmaat nie.

Maar laat ek nou nie té vurig raak nie. Dit ís na alles net mitologie.

“Dankie vir bietjie onthou van vroue. Ons leef stil voort,” was die kommentaar van ‘n vrou kort na die verskyning van die Facebook-inskrywing.

Ai.

Dít, my liewe nasaat, het maar net weer bevestig dat slagoffermentaliteit onder vroue nog lank nie verby is nie. Netjies in stand gehou deur diegene wat eintlik maar net beter oor hulself wil voel. Sonder lydendes kan geen man immers ridder speel nie.

Ek hoop van harte Vrouedag gaan in jou leeftyd reeds iets van die verlede wees.

 

1 thought on “Dis tyd vir aanbeweeg

Los ’n antwoord.

Jou e-posadres sal nie gepubliseer word nie.