Glas vir ‘n eksentrieke, passievolle vrou

Nieu-Bethesda in die Groot Karoo is vir die meeste mense bekend as die dorpie waar die Uilvrou, Helen Martins, gebore is, gewoon en gesterf het. Sy was wel vir ‘n tyd weg uit die dorp, maar het na twee mislukte huwelike weer teruggekeer om na haar siek ouers om te sien. Na hul dood het sy in die huis agtergebly om dit te herskep.

IMG_0303 copy

Sy het ‘n passie vir glas, veral gebreekte glas, ontwikkel wat sy orals in en om die huis laat sement en vasgeverf het.

IMG_0290 copy

Nadat sy haar huis binne heeltemal omskep het in ‘n mengsel van kleur, lig en glas, het sy haar aandag op die erf toegespits en begin om lewensgrote beelde te maak.

IMG_0253 copy

Miss Helen is deur die dorp se mense verstoot bloot omdat sy nie soos die hoofstroom was nie. En omdat sy nie kerk toe wou gaan nie. Net die kinders het vir haar glas en leë bottels, stukke metaal en draad aangedra wat sy nodig gehad het.

IMG_0293 copy

Die gemaal van die glas om met sement te meng het haar oë op die ou end ernstig beskadig.

Voor haar dood (sy het haar eie lewe geneem deur seepsoda te drink) het sy die wens uitgespreek dat haar Uilhuis behoue moet bly as ‘n museum ná haar dood. Dis ironies dat dit juis die Uilhuis is wat die dorp vandag aan die gang hou – die dorp wat haar eens verstoot het.

photo

 

 

19 thoughts on “Glas vir ‘n eksentrieke, passievolle vrou

Los ’n antwoord.

Jou e-posadres sal nie gepubliseer word nie.