Fietstrap

Oktober 27, 2013 in Twakpraatjies

Saterdag help ek en vroulief as baanbeamptes by die Hoërskool se pret-trap.  Daar is ‘n padfiets wedren en ‘n bergfiets een.  Gelukkig is ons betrokke by die bergfiets een.  Mens kan mos nie in die donker bergfiets ry nie.  Dus hoef ons nie te vroeg op te staan nie.

Dit is dus ‘n heel billike uur to ons plek inneem op ‘n punt in die veld.  Vroulief beman ‘n oop hek met ‘n rooi vlag.  Haar instruksie is: “Sê vir die mense reguit aan en hulle moet stadig die bult af.”  Dis eenvoudig genoeg.  Die stukkie grondpad bultaf en redelik slote in, so ek kan dink jy kan maklik val as jy met spoed daar afgaan.

Ek stap verder op met die bult.  Heel bo sien ek is ‘n draadheining met iets soos ‘n sitbankie gebou.   Die ouens kom afgejaag met ‘n bult, dan is daar ‘n gestreepte lint wat vir hulle aandui hulle moet stop en daar oor die heining klim.  Ek besluit om daar plek in te neem.

Tafelberg is half toe onder wolke.  Die wind maak darem dat dit nie te gloeiend warm raak nie.  Dit vat egter amper twee ure vir die eerste ouens om op te daag.  Teen daardie tyd het ek nou al die duisendpoot familie mooi bestudeer.  Dis ‘n genade hierdie voetjiesgoggas hoef nie skoene te dra nie.

‘n Enkele fietsryer kom oor die bult en afgejaag met die eenspoor paadjie.  Lyk soos ‘n professionele jaer.  Hy ry reguit na die oorklim punt toe, gooi sy fiets oor sy skouer, trap op die steppie, en daar gaan hy.  Dan is dit vir lank stil.  Ek besluit later hierdie ou kan onmoontlik nie deel van die wedren wees nie.  Hy is doodgewoon te ver voor die volgende ryers wat opdaag.  Miskien het hy die fiets gesteel dat hy so haastig was.  Ek het hoeka my ADT geborgde glimbaadjie van die buurtwag aangehad.  Dalk het hy gedink ek is ‘n wetstoepasser.

Dan begin die fietsryers opdaag.  Almal natuurlik fikse manne, veral die voorstes.

Dis egter gou duidelik dat om met ‘n fiets oor ‘n heining te klim, nié deel maak van wat bergfietsryers as pret beskou nie.  Opmerkings wissel van “Nee, jy speel,” of “Ag, nie nóg een nie,”  tot meer kleurvolles wat nie hier publiseerbaar is nie.   Sommiges moet ek terugroep.  Hulle kan bloot nie glo dis deel van die wedren nie, en ry by my en die lint verby.

Daar blyk ook nie ‘n universeel aanvaarbare tegniek te wees nie.  Sommiges (moet sê, dit lyk soos die pro’s) gooi hul fiets oor die skouer, klim met een of twee hale oor die hindernis, spring op die fiets en gaan.   Ander sit eers die fiets neer en verwerk die skok dat hulle alweer oor ‘n heining moet klim.  Drink ‘n ietsie uit hul bottel uit.  Sug.  Tel die fiets oor die heining.  Dis nogal verbasend hoe onstabiel fikse fietsers kan wees in hul poging om oor die heining te klim.  Maar ek skat na 22 km se bergfiets ry is jou bene seker al bietjie jellierig.  Sommige tegnieke was nietemin prettig om te aanskou.

Sommiges wil net gou praatjies maak, terwyl ander nie links of regs afwyk van hul gedetermineerde baan nie.

Anders as met seiljagvaart, egter, is daar duidelik ‘n kameraderie tussen fietsryers.  Ouens sal omdraai om die een agter hulle te help om die fiets oor die heining te tel.  Ek het gedink dis nogals nice.

Intussen moedig vroulief almal aan wie daar by haar verbykom, en maan hulle om reguit in die pad te hou (om een of ander rede mik almal links) en om stadig te ry.  Niemand steur hulle eintlik aan die vermaning om stadig te ry nie.  Wat seker sin maak, aangesien dit ‘n wedren is.

Een groepie dames wat by haar verbykom kry ook die gebruiklike vermaning.  Sy hoor die een vir haar maats sê:  “Wat sê sy, moet ons stadig ry?  Cool, ons kan dit doen.”

Die stroom ryers droog later op.  Ryer nommer 239 (ek het hulle getel, daar was after all niks anders om te doen nie) is ‘n laerskoolseun.  Hy kan doodgwoon net nie sy fiets oor die heining kry  nie oor hy so kort is.  Ek help hom.

Kort na ryer nommer 240 daar verby is kom die span “sweeps” verby wat die agterhoede dek.

Mens is nogals moeg van so ‘n halwe se in die son staan.  Maar ek aanvaar dis niks in vergelyking met hoe die fietsryers gevoel het nie.

4 antwoorde op Fietstrap

  1. tina10 het gesê op Oktober 27, 2013

    Ek lees altyd lekker hier…

  2. Ag hoe lekker om weer van jou/julle avonture te hoor!

  3. Sulke wedrenne is nie vir my nie dankie!Lekker gelees!

Laat 'n Antwoord

Jou e-posadres sal nie gepubliseer word nie. Vereiste velde word aangedui as *.