Voorsate

Maart 4, 2011 in Sonder kategorie

Daar is al voorheen navraag gedoen in kommentare of ek en JJ familie is. Wanneer ons dan skuld erken – ons is broers – sou ‘n opvolg kommentaar wees dat ons soortgelyk skryf. Ons verkies om die word “styl” hier uit te hou.

Toe dag ons – sonder om bymekaar af te kyk – om iets te blog oor dieselfde onderwerp, en dan self te sien of bostaande observasie waar is.

***

 

Onlangs maak ‘n dame met my kontak uit die bloute uit. Sy het op my ander blog afgekom. Sy woon in Kanada, oorspronklik van Amsterdam, en dra ook dieselfde van as ek. Sy reken ons kan familie wees. OK, miskien nou nie naby familie nie, veral gegewe dat sy reeds 45 jaar in Kanada woon. Ek weet, om die waarheid te sê, nie eens hoe oud sy is nie. Ook nie gedink dit sou hoflik wees om te vra nie.

Sy het rekords van haar voorsate van hier by die 1500’s. Ek, daarenteen, weet nie eens wat my oupa se naam was nie. Ek weet wel dat ‘n tipiese reaksie wanneer ek aan mense voorgestel word is die vraag of ek van die Bonnievale se Jonkers is. Ek verstaan daai ouens het plase en so. Maar helaas nee, my pa het ‘n effe meer nederige herkoms uit die Dordrecht omgewing gehad het. Dis nou Dordrecth in die Oos-Kaap, nie die ene in Nederland nie.

Ek het al voorheen gelees dat die van Jonker van Junker vandaan kom, wat beskryf word as “son of a count” (let tog op die ‘o’). ‘n Count in daai tyd se taal was ‘n grondbaron. Wat my laat dink, dalk as my voorsate nie Afrika toe gekom het nie, dan kon ek dalk ‘n lappie grond gehad het iewers in die Nederlande. Maar dan weer, net dalk was daai lappie aan die verkeerde kant van ‘n dyk gewees, so miskien moet mens liewer nie so daaroor dink nie.

Nou begin die soektog om uit te vind wie my voorsate is en waar hulle vandaan kom. Net om te kyk of die familiebande met die dame in Kanada gekoppel kan word. Nou moet ek sê, ek het neefs en niggies, en ‘n oom en ‘n tante wie ek nog net een keer in my lewe (OK, dalk was dit 2 keer) gesien het. Al woon hulle in Suid-Afrika. Om nou die eerlike waarheid te sê, ek weet nie eens wat daai neefs en niggies van my se name is nie, so jy kan aflei ons is nie so kwaai op die familiebande nie.

‘n Tante van my stuur toe vir my op versoek ‘n lysie met name aan van my voorsate. Dit begin in Java en Makasser. Nee, nie die Makasser hier naby Muizenberg nie, die ene in Jakarta. Naby Java, hier in die 1700’s.

Nou toe nou! Kyk, ek het so bietjie van ‘n selfsugtige streep in my. So ek reken toe nou, as my voorsate van Java af kom, dan mag dit wees dat ek nie heeltemal wit is nie. Om die waarheid te sê, dit mag beteken dat ek glad nie wit is nie. Dit mag ook beteken dat ek miskien voortaan heeltemal anders mag kyk na gerespekteerde burgers van ons land soos mnr Jimmy Manyi. Vir al wat ek weet het mnr Manyi nog al die tyd net my beste belange op die hart gedra. Ek dink die mense verstaan hom net verkeerd. Regtig.

Nou wil ek darem meer uitvind van my voorsate. Ek meen nou maar, ek is op die punt van ‘n deurbraak hier. Wikipedia toe. Makassar. Jakarta. Jakarta was voorheen Batavia. Ag nee, hier sien ek nou al weer my nuwe plan ontspoor. Batavia was ‘n Nederlandse kolonie. Wat waarskynlik beteken dit was bloot my my Nederlandse voorsate met wanderlust wat weer uit Batavia uit Kaap se kant toe gekom het.

Maar OK, ek het nog ‘n voorsaat uit Java. Ai! Dieselfde probleem. Ook Java was ‘n Nederlandse kolonie gewees (verbrands, die Nederlanders was ook oralster, hê?). So dieselfde geld vir Java.

$%^&. So nou is ek al weer wit.

Ek herroep my opmerkings oor daai Manyi-kêrel wat ek hierbo gemaak het.

PGJ

4 antwoorde op Voorsate

 1. HeavyHenry het gesê op Maart 4, 2011

  Wel julle ouens stem ten minste saam oor waar julle vandaan kom, en julle dink albei aan ras…

 2. pgjonker het gesê op Maart 4, 2011

  Ja, hoe anders, ons kom mos van Suid-Afrika af…

 3. gardenia het gesê op Maart 4, 2011

  Ek sal julle nou beide moet leer ken

 4. HeavyHenry het gesê op Maart 5, 2011

  *grin*

Laat 'n Antwoord

Jou e-posadres sal nie gepubliseer word nie. Vereiste velde word aangedui as *.