Almal se naam is Makazol

Oktober 26, 2010 in Sonder kategorie

Ek het die eerste 7 jaar van my akademiese loopbaan op die banke van die HP Williams Laerskool op Stompneusbaai deurgebring. Dit was ook die enigste deel van my skoolloopbaan wat lekker was. Of eintlik, net die eerste 6 jaar daarvan. Ek was hondbang vir ons standerd 5 meneer, so dit was bietjie van ‘n moeilike jaar. Daarna moes ons busry dorp toe om op Vredenburg skool te gaan. Nou, dertig jaar na ek skool klaargemaak het, is dit nog steeds soms vir my te goed om waar te wees dat ek nie Maandag hoef skool toe te gaan nie. En nee, dis nie die skool se skuld nie, dit was maar my eie skuld dat dit nie vir my lekker was nie.

 

Destyds was dit nog nie polities onkorrek om gevangenes uit te plaas by plekke soos skole om daar in die tuin te werk nie. Toe was dit ook nog nie polities onkorrek om hulle bandiete te noem nie.

 

Ons het nooit geweet waarvoor Makazol in die tronk was nie. Maar dit kan darem seker nie vir iets te gewelddadigs gewees het nie, anders sou hulle hom nie in ‘n laerskool se tuin laat werk het nie. Maar omtrent vir solank ek op laerskool was, was Makazol maar deel van die outfit gewees.

 

Ons het nie snaaks daarvan gedink om vir ‘n hele dag nie skool te gaan nie, maar in plaas daarvan die visdam skoon te maak, of te skoffel in die tuin nie. Vir ons het dit maar gevoel soos deel van die kurrikulum. En veral as die visfabriek 300m verder in volle swang vis verwerk het, met die aroma daarvan in die lug, dan het dit in elk geval heel natuurlik gevoel om buite in die tuin te werk.

 

Die opdrag was gewoonlik: “Julle moet vandag vir Makazol gaan help”. Dan is ons almal te opgewonde. Dis baie lekkerder om buite in die tuin te werk, veral as daar nog ‘n kans is dat jy modderbesmeerd huis toe kan gaan na ‘n poging om die visdam bietjie skoon te maak.

 

Kort voor lank begin iemand met ‘n werkersliedjie: “Ons almal se naam is Ma-ka-zol.” Vinnig-vinnig skoffel en pik en watookal almal in ritme op die afgemete maat van “Almal se naam is Ma-ka-zol.” Gewoonlik darem teen ‘n effens vinniger tempo as wat Juffrou Baard vir ons “Met dofsware plof…” sou voorlees.

 

Sedert my Graad 2 (destyds was dit nog Sub B gewees) was my vrou saam met my deel van hierdie gereelde werkerspan. [Ek like haar al van ek 6 jaar oud is].  Sy onthou ook vir Makazol. So wonder ek nou annerdag hardop, wat Makazol se ma tog sou besiel het om hom Makazol toe noem.

 

“Jy weet ook niks nie,” skud my vrou haar kop. “Rol ‘n zol, Maak ‘n zol, Makazol….!”

 

OK, so nou weet ek hoekom Makazol in die tronk was. Dalk was dit nie veronderstel om so lank te vat voor ek dit ook kon agterkom nie.

 

PG Jonker

www.pgjonker.co.za

 

 

1 antwoord op Almal se naam is Makazol

  1. TS het gesê op Oktober 26, 2010

    Die wêreld is darem heeltemal anders so deur die oe van ‘n kind

Laat 'n Antwoord

Jou e-posadres sal nie gepubliseer word nie. Vereiste velde word aangedui as *.