by

Ou Piet Rympies word op sy oudag n ware filosoof.

Junie 9, 2012 in Sonder kategorie

Kleintyd al het ons hom gedoop as ou Piet Rympies, hy wou en kon oor enige situasie n rympie maak. Soos oor die onderwyser wat toendertyd n matriekmeisie verwagtend gemaak het.” Hy kom daar om die taaibos, en hy maak sy groot papegaai los…” Ons het dit sommer in die stoepgange gesing tot groot onsteltenis van die onnies.

 

Nou is ou Rympies oud, geplooid en rietskraal, maar nog net so taai en vol sports as destyds. Wanneer mense kuier en gesels sal hy kort, kort oor n onderwerp n vers uit die Bybel aanhaal en nogal byvoeg waar dit staan. Die ou is uniek vir my, hy kan dit so droogweg noem dat niemand ooit aanstoot neem nie, eerder verbaas dat dit wel daar staan. Ek gee n paar voorbeelde van wat die ou onlangs genoem het.

 

Onderwerp:  n vrou wat klae dat haar man tydens n braai na rugby te veel wyn gedrink het en n bietjie luiddrugtig geraak het: 1 Timotheus 5 vers 23. ” Moenie langer water alleen drink nie, maar gebruik n bietjie wyn ter wille van jou maag en jou herhaaldelike ongesteldhede.”

 

Onderwerp: mans klae oor almal deesdae vegetariers wil word, dis glo gesond en jy leef langer. Romeine 14 vers 2; ” Die een glo dat n mens alles mag eet, maar hy wat swak is eet groente.”

 

Onderwerp: Stout kinders wat nie wil hoor nie. Spreuke 23 vers 13 en 14, ” Hou jou tug nie terug van die seun nie,as jy hom met die roede slaan, sal hy nie sterwe nie. Jy sal hom wel met die roede slaan,maar sy lewe van die doderyk red.”

 

Onderwerp: Betaling van werknemers en bediendes: Jakobus 5 vers 4 tot 6 ; ” Kyk, die loon van die arbeiders wat julle lande ge-oes het, wat julle agtergehou het, roep uit en die geroep van die maaiers het gekom tot die ore van die Here van die leerskare. Julle het op aarde n weelderige en losbandige lewe gelei, julle het julle harte vet gevoer soos op n slagdag”

 

Onderwerp: Oor die regering wat alles wat hulle verkeerd doen en alles wat verkeerd gaan, blameer op apartheid. Spreuke 17 vers 9 ” Wie n oortreding bedek, soek liefde; maar hy wat n saak weer ophaal, skei vriende van mekaar.”

 

Onderwerp: Soustrein en vet katte in regering:  Spreuke 3 vers 21 tot 22. ” Onder drie bewe die aarde, onder vier kan hy dit nie uithou nie. Onder n slaaf as hy koning word en n dwaas as hy volop brood het.”

 

Onderwerp: Die groot, swart en weelderige motors wat langs ons by die robots stop of ons uit die baan wil druk:

 Spreuke 19 vers 10: “Weelde pas nie vir n dwaas nie, hoeveel minder vir n kneg om oor vorste te heers.”

 

Onderwerp: Die ongenaakbaarheid van sommige Afrikaners teenoor arm mede Afrikaners:

 Jakobus 2 vers 15 en 16; ”  As daar nou n  broeder of n suster naak is en aan die daaglikse voedsel gebrek het. En een uit julle sou vir hulle se, ‘ Gaan heen in vrede, word warm, word versadig’, maar julle gee hulle nie wat vir die liggaam nodig is nie- wat baat dit ?”

 

Onderwerp: Oor vuilis op straat in die woonbuurte en inwoners weier om self voor hul huis skoon te maak:  Jakobus 4 vers 10. ” Verneder julle voor die Here en Hy sal julle verhoog.

 

 

Onderwerp: Oor geskeide mans wat nie betyds of glad nie onderhoud betaal aan sy sukkellende eks en haar drie kinders nie.  1 Timotheus 5 vers 8 ; ” Maar iemand wat vir sy eie mense, en veral vir sy huisgenote, nie sorg nie, het die geloof verloen en is slegter as n ongelowige.”

 

En toe ek klae oor die koue en pyne in my bene. Spreuke 18 vers 14; ” Die gees van man ondersteun hom in sy krankheid;  maar n verslae gees–  wie kan dit opbeur?”

 

Onderwerp: Werklose arm blankes wat sukkel en die familie moet help: Spreuke 19 vers 7

” Al die broers van die arme, haat hom; hoeveel te meer hou sy vriende hulle ver van hom af! Hy jaag agter hulle aan met woorde — maar weg is hulle”.

 

Onderwerp: Malema se opstokery oor plase en myne en hoe hy die gepeupel aanhits:. Spreuke 17 vers 8; ” Die woorde van n kwaadstoker is soos lekkernye, en dit gly af na die kamers van die binneste.” en ook Prediker 5 vers 8 ; ” Maar n voordeel oor n land, is dit: n Koning wat aan die landbou diensbaar word.”

 

Onderwerp: Die lotto.  Spreuke 17 vers 33. ” In die skoot word die lot gewerp, maar elke beslissing daarvan, kom van die Here.”  Asook Spreuke 13 vers 11; ” Goed wat uit niks verkry is, word minder; maar hy wat met die hand bymekaar maak, kry altyd meer.”

 

Onderwerp: Hoekom voel mense hulle gebede en smekinge val op dowe ore by die Here. Bid ons dalk net vir ons self?

 

Job 42 vers 10. ” En die Here het die lot van Job verander toe hy vir sy vriende gebid het; en die Here het Job se besittings vermeerder tot dubbel wat dit voorheen was.”

 

En toe my vrou spog oor die mooi matriekafskeid rokke wat sy maak, raak hy die volgende kwyt. Spreuke  31 vers 24 en 25; ” Sy maak hemde en verkoop dit, en gordels lewer sy aan die handelaaars. Sterkte en eer is haar kleed, en sy lag oor die dag wat kom.”

 

Oor n kwaai vrou: Spreuke 21 vers 9; ” Dit is beter om op die hoek van n dak te woon as by n twisgierige vrou.” en Spreuke 21 vers 19 ” Dit is beter om in n woeste land te woon as as by n twisgierige vrou en ergenis.”   Ek het hieroor nogal gewonder of dit is hoekom party ouens die Kongo of op n olieboor in die Noordsee  of in n woestyn gaan werk. Seker maar die geld en nie die vrou, of altwee saam.

 

 

Oor politiek, toe ek hom subtiel  probeer oorhaal om volgende keer vir my party te stem, sidestep hy my blitsig met Prediker 10 vers 2 , ” Die hart van n wyse man is na regs, maar die hart van n dwaas is na links”.

 

Wat doen n man met n vriend soos hierdie? Jy verdra, glo my, jy verdra en waardeer hom, want sy soort sal een van die dae nie meer op hierdie aarde wees nie en ons gaan hulle almal mis.

 

 

 

 

 

 

 

8 antwoorde op Ou Piet Rympies word op sy oudag n ware filosoof.

 1. HeavyHenry het gesê op Junie 9, 2012

  Ag die ou klink sommer ‘n lekker soort!

 2. loudavisi het gesê op Junie 9, 2012

  Soveel slimmighede direk uit die boek van die waarheid!

 3. pasella het gesê op Junie 9, 2012

  ‘n Kort opsomming van die Woord as handboek vir die lewe.

 4. TS het gesê op Junie 9, 2012

  Skerp…

 5. geniet sy geselskap

 6. avega het gesê op Junie 9, 2012

  ‘n Antwoord op elke aardse dilemma, baie wys.

 7. Perdebytjie het gesê op Junie 9, 2012

  Lekker om so iemand te ken.

 8. Ek wens ek het soveel kennis gehad! Sal altyd vertroosting kan kry ne?

Laat 'n Antwoord

Jou e-posadres sal nie gepubliseer word nie. Vereiste velde word aangedui as *.