by

I Think…therefore I am…

March 12, 2017 in Uncategorized

 

Mens is nooit te oud om te leer nie…

I Think….therefore I am…

“Jy moes nooit universiteit toe gegaan het nie….jy dink heeltemal te veel…” was my pa se afskeidswoorde aan my in een van ons laaste gesprekke….

Hy was egter verkeerd….ek dink al vandat ek verstand gekry het…Ek dink twenty-four-seven oor alles en nog wat…Het die liewe Vader dan nie vir ons geseen met ‘n gesonde verstand om dinge vir onsself uit te figure nie?  Slaap is vir my ‘n straf en eks ‘n trotse naguil (hoe-hoe) wat veral snags wanneer die white noise van ‘n peuter en ‘n kleuter in die huis afgeskakel is…geruisloos my verbeeldingsvlugte vlerke gee…

Ek was vanaand vir die eerste keer in twee dekades out on the town om eers te gaan luister na “Koos van der Merwe sing Leonard Cohen” en toe na die enigste pub op die dorp om ‘n grootmens glasie whatever te gaan drink…en wat ‘n ontnugtering…Hoekom klink almal wat dronk is so dom?  Ek het onwillekeurig teruggedink aan my eie universiteitsdae (dankie pa)…en met ‘n skok besef dat ek selfs toe al verskonings uitgedink het…sodat ek eerder tuis kon bly tussen my boeke, musiek en skilderkwasse…Deesdae gee ek die kleintjies die skuld…(sorry julle tweetjies) en verkies nogsteeds my ou vriende as gesonde, intellektuele stimulasie…

As tiener het ek en my intense kamermaat Ruette (wat Drama as vak geneem het en my bekendgestel het aan Koos Kombuis, Johannes Kerkorrel, Die Vrye Weekblad en Dagga) gepeins… snags in ons donker koshuiskamer…Ons het selfs beurte gemaak om die bybel vir mekaar tydens Stiltetyd in engels te lees… (engels het net soveel slimmer geklink in die Vrystaat…. )  Sy was bytheway baie impressed met my toe ek haar meedeel ek gaan my studies aan ‘n engelse universiteit (Rhodes) voortsit na matriek….en ek wou haar so graag beindruk…

Tydens ons intellektuele gesprekke oor the meaning of life…het ons tot die slotsom gekom dat dit ‘n kruis is om soveel oor die lewe te dink….was dit nie maar beter om soos ander meisies van sestien die till by Shoprite te slaan nie….hulle lyk so idioties gelukkig?  Ai tog…die hoogmoed van ‘n tiener…

Ek het my ou kamermaat tien jaar na skool opgespoor…sy was pas weer uit rehab…ek vermoed die dinkery het aan haar begin knaag…

My ma waarsku deesdae…ek moenie so baie oor goed dink nie….”Mop maar die vloer, my kind…was die skottelgoed….en al die kleintjies se vuil kleertjies”….

”Onthou…daar’s genade in werk”…en….I suppose…. sy het ‘n punt beet….it takes your mind off things…maar mens kan ook net soveel keer die Huisgenoot (apparently ook die arm-mans-universiteit?) …lees van hoek-tot-kant…

Ek het vanaand ‘n goue ster teen die voorkop gekry toe ‘n man my vertel dat hy mal is oor hoe ek dink…en ek het sommer anders na hom begin kyk…want dis ‘n brein wat my laat tick…en nie ‘n sixpack nie…maar daar gelaat…

Dis vir my wonderlik (en ‘n wonderwerk) om te aanskou hoe die kleintjies se koppies werk…Hoe hulle twee-en-twee figuurlik bymekaar probeer sit…en om verwonderd na die wereld te kyk met ‘n hele nuwe perspektief….”Weet liewe Jesus dat kinders gaan die wereld al meer verstom?”…het die ander Koos soveel jare gelede gesing…

“Ma….hoekom vra sy so baie dom vrae?”…het my geirriteerde kleinboet gereeld gevra as ons in die motor gery het….dan het my ma gewoonlik trots geantwoord…”Los haar maar…dis ‘n teken van ‘n gesonde brein”

En so draai die wiel tot noudiedag toe ‘n mede-ma my berispe omdat Kleinsus se mondjie so oop hang….is sy dan dom?

Ek het haar (verontwaardig) net daar en dan kortgeknip met ‘n “Shush…..kan jy nie sien sy dink nie?”

Leave a reply

Your email address will not be published.