by

‘n Mens is ‘n Mens deur ander Mense….

December 1, 2016 in Uncategorized

Mens is nooit te oud om te leer nie…

‘n Mens is ‘n Mens deur ander Mense…

Ek het die voorreg om al vir 6 jaar skool te gee…Ek leer swart kinders meer van my taal en probeer vir hulle ‘n liefde daarvoor kweek….maar ek kon net sowel vir hulle Grieks of Latyns gegee het, want wat in die klaskamer daagliks gebeur het niks te doen met Afrikaans nie….

Ek het…..(met my vooropgestelde idees) ….gedink ek is daar om vir hulle iets te leer….maar vandag besef ek….ek is eintlik die een wat daagliks by hulle leer…Ook is dit dieselfde met my twee dogtertjies….as baba’s het ek hulle versorg en weg probeer hou van die wreedhede van die wereld, maar soos hulle groter word en groei, is hulle besig om my te lei op ‘n onbekende en wonderlike pad vol nuwe ontdekkings….al wat ek kan doen is om hulle te volg met doeksak (gepak met bottels, dummies en rooibostee) byderhand….ek moet darem aan iets veiligs vasklou sien? Dis ‘n onbekende maanlandskap wat ons betree het….en vandat hul pa oorlede is…voel dit of ons veilige ruimteskip daarmee heen is….maar waar ek alleen sit en tob en huil oor dit wat was….por die twee klein ruimtereisigers my aan om op te staan en saam met hulle ons nuwe wereld en lewe aan te durf…om sonder enige vrese die toekoms oop oe tegemoet te hardloop….want dis wat die tweetjies doen…elke liewe oggend….is daar ‘n nuwe avontuur wat wag…

Hulle behandel almal (vriende of vreemdes) met dieselfde opgewonde groet: “Hallo!”…maak nie saak wat hul velkleur is nie….elke klein mensie op ons pad is ‘n “maatjie”….Selfs grootmense word beskou as “maatjies” wat slim is….hulle het mos al geleef en het lewenswysheid? Hulle het geen idee van ryk of arm, swart of wit nie….en soos The Little Prince….het jy die potensiaal om vir hulle iets wonderliks te wys of te leer….en dit kan geen geld koop nie….

Net so het ek al geleer by die swart kinders in my klas van Ubuntu….almal kry ‘n gelyke kans in my klas…maak nie saak wat jou talente of tekortkominge is nie….jy is ‘n mens en jou insig of tekort daaraan het ‘n plek in hierdie wereld…Die meeste van hulle kom daagliks skool toe op ‘n groot, stokou bus….Hulle staan douvoordag op en stroom uit piepklein huisies deur verlate modderstrate om by ‘n busstop te wag vir die dag….om na my klas te kom….en dis hier waar ons stories uitruil….Ek is nooiooit kwaad as hulle nie hul huiswerk gedoen het nie, want die meeste meisies moet huisskoonmaak as hulle tuis kom…na klein sussies of boeties kyk….en dalk nog ook aandete voorberei….Ons het eenkeer lekker gesels oor die tegniek van die perfekte vetkoek maak (in Afrikaans)….en ek het tot vandag die aantekeninge erens in ‘n dagboekie van my…

Dan is daar die ware vergewings gesindheid wat ek by hulle geleer het….en as ek so na ons politici en president kyk…..verstaan ek waar dit vandaan kom…In my eie kultuur vind ek dit nie….Ons kan so maklik iemand beskuldig nogvoor hy of sy skuldig bevind is en voel so maklik ingedoen deur familie of ‘n vriend…maar in my klas smeek die kinders gewoonlik om iemand nog ‘n kans te gee….en dan luister ek….hoekom dan nie?

Die afgelope winter het ek een nag deur die trane gewens dat ek eerder ‘n Xhosa vrou was, want ek weet hoe word weduwees bygestaan deur ouma’s, susters en tantes….Ek het so alleen gevoel in my rou…en daar was niemand in my familie wat kon of wou handbysit met die twee kleintjies nie….Ek het selfs ‘n keer of twee by die Kinderhuis op ons dorp (ek weet…ek is gladnie trots daarop nie) verbygery…..en gewens ek kon hulle daar aflaai….net vir ‘n rukkie…totdat ek meer stabiel begin voel het….

My ma se ek moenie worry nie….. “In die Bybel staan daar die Here kyk na weduwees en weeskinders….” and I suppose sy het ‘n punt beet….want as ek so terugkyk na die 6 maande wat agter my le….was dit ‘n wonderlike reis…vol onverwagse verrassings….met nuwe vriende bygemaak…ou vriende weer opgespoor….en sekere dooie familietakke totaal afgesaag van my familieboom….

En dit laat my wonder…..is bloed werklik dikker as water?

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *