by

Hoogmoed kom ook tot ‘n val….

September 14, 2016 in Uncategorized

Mens is nooit te oud om te leer nie…

Hoogmoed kom ook tot ‘n val….

My ma is alweer by ‘n kruispad….. met haar rustelose siel….wil sy alweer inpak…. en trek.
As kind was dit vreeslik opwindend as die groot treklorrie voor ons huis gestop het. “Waarheen gaan ons mamma?” sou ek opgewonde vra.  My ma het dan net vrolik gelag (wetend dat sy al haar sorge gaan agterlaat) en geheimsinnig geknipoog…..” ’n Wonderlike plek my skat!”

En ek moet erken….my jeug was vreeslik opwindend….met nuwe name, tale en plekke en maatjies om te maak so elke plusminus vyf jaar….
Maar ek is nogsteeds spyt dat ek my heel eerste boesemvriendin in st. 2 gegroet het na ‘n middag van lekker lang speel met die afskeidswoorde : “Sien jou…nooit weer nie!” Ek het haar toe nooit weer gesien nie….baie sad….en het geleer om vriende met die jare met meer respek te groet…you never know….jy weet?

As museummens is my ma erg sentimenteel….elke voorwerp in haar huis vertel ‘n storie….al is sy oor af of al het hy ‘n groot kraak in die middel….word dit erens met liefde gebere in ‘n donker kas. Ek sweer, as sy kon, sou sy alles genommer en opgeskryf het in ‘n groot, swaar boek…..as bewysstukke van ‘n lewe geleef en deurleef.

So met die inpak wys sy my noudie dag my oupa Japie van Barrydale se gedroogde helm velletjie….en vertel my trots dat hy volgende jaar 100 jaar oud sou wees….(siesa). Sy hou nog al die klein siggaretboksies waarop my pa sommetjies gemaak het…toe hy sy kop begin verloor het….(sy verdiende loon na ‘n leeftyd van inhalig wees), ouma se korset toe haar rugwerwels begin ingee het….(sy wou mos nooit haar kalkpille drink nie) en my voosgekoude tandering van 40 jaar gelede…..wat ek verlede kersfees (in blink papier toegedraai) seremonieel ontvang het. Dis amper so erg soos ‘n groot, swaar goue sleutel op 21 wat absoluut niks kan oopsluit nie…. Noudat ekself twee baba’s het…..simboliseer ‘n tandering vir my baie pyn, slapelose nagte en groen Panado stroop….(iets wat ek nooit ooit wil onthou nie)

So lig my ma my ‘n paar jaar gelede terwyl ek haar help beplan aan haar 50 jaar skoolreunie in dat sy iets vreesliks uitgevind het van haar maats….    Ek dog sy gaan my meedeel dat omtrent die helfte van haar klasmaats al die huidige met die ewige verwissel het, maar nee…..grootoog fluister sy  een aand by haar kombuistafel aan my : “Omtrent almal bly in aftreeoorde!” Ek wou uitbars van die lag, maar kon sien dat hierdie brokkie inligting swaar op my ma se hart rus. Ek wou ook nie ongeskik klink en se dat ek eintlik dink dat sy haar moet gaan byvoeg by hierdie kommerwekkende statistiek nie. My ma was nog altyd eksentriek sien, so ek dink nie enige aftreeoord is gereed vir haar nie…..

Sy het toe nie vir die hele reunie naweek in Bloemfontein gebly nie en was binne ‘n dag terug. Die rede? Sy was moeg vir al die wit koppe en hul oumens stories…..

Toe skoonma laasjaar na ‘n aftreeoord moes gaan het sy geweier….haar rede? “Ek bly nie in ‘n huis met ‘n plat dak nie!” ……en wie kan dan nou met sulke logika stry?

“Die uitdaging is…..om met grasie oud te word…” het ‘n vriendin eendag aan my (al peinsend in die verte) laat hoor. Ek wou weet wat sy daarmee bedoel het en sy het verduidelik : “Om nie almal om jou se lewe hel te maak omdat jy nie die naderende ouderdom kan handle nie…”

Ek weet my ma vrees dogters soos ek…..want sien sy het al ‘n hele paar ou vriendinne verloor toe hul “ongeskikte” dogters beheer van hul lewens geneem het op die ryp ouderdom van 80…maar sy vergeet heel gerieflik die feit dat haar eie ma haar laaste jare in Huis Uitvlucht deurgebring het….So gepraat van ouetehuise…..watter sadis besluit op hierdie name? Huis Silwerjare, Huis Avondrus, Huis Laaste Rus of Huis Laaste Kans boesem gereeld vrees by menigte bejaarde in….hoekom dan nie vroliker name soos The Mickey Mouse Club House nie?

“Kinders bly in die huis van more…..” was my ma lief om van kleinsaf vir my uit haar gunsteling boekie aan te haal….
’n Ene wyse oom met die naam van Kahlil Gibran het dit eendag, lank lank gelede kwyt geraak….maar soos alles in die lewe is dit moeilik om jou eie goeie raad te volg…practice what you preach I suppose?

4 responses to Hoogmoed kom ook tot ‘n val….

  1. jys n ster maja, en nogsteeds een van my gunsteling beste kleintyd maatjies van ons summon dae, al het ons mekaar jare laas gesien “connect ” ons nog..

  2. Baie goed Maraja, ek sien jou ma presies soos jy haar beskryf!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *