by

Hoe word mens ‘n Museum Baba?

August 28, 2016 in Uncategorized

Mens is nooit te oud om te leer nie…

Hoe word mens ‘n Museum Baba?

My ma, Blackie Badenhorst, is lief om vir mense te vertel hoe sy 40 jaar gelede die Montagu Museum begin het met ‘n baba (ek) op die heup en ‘n lee Purity botteltjie met 2 sent in die hand (eerste donasie). So het ek my eerste paar lewensjare op die glad gepolleerde houtvloere van ‘n museum deurgebring. Daar is steeds baba tekeninge van my in die eerste besoekersboek en foto’s waar ek met nappie aan fluks help om al die koperware blink te poets…maar vandat ek verstand gekry het, hardloop ek weg van museums….

My ma is weer anders…..sy is ‘n museummens in murg en been. Sy maak dit haar missie om almal in die distrik se geskiedenisse persoonlik te onthou en te bewaar vir die nageslag…..maar ek as juffrou, verkies om te werk met daardie nageslag….My ma het al hoeveel keer ‘afgetree’ om net weer nog ‘n museum op die been te bring of om ‘net ‘n rukkie’ uit te help met ‘n sukkelende instansie So beland sy toe ‘n paar jaar gelede hier op Calitzdorp….weer by ‘n museum….sy bly selfs hierdie keer in die museum! Omdat ek op Montagu bly het ek en my gesin slegs vlugtig kom kuier so af en toe….slegs vir ‘n nag of twee….en nooit self die museum gedeelte binne gegaan nie….eks allergies sien.

Toe word ek so ‘n paar maande gelede gedwing om by my ma en haar museumhuis te kom woon. En so word ek stelselmatig weer saggemaak vir die wonderwerled van ‘n museum. Ek staan soms en luister met hoeveel entoesiasme my ma vir besoekers die geskiedenis van Calitzdorp vertel. Hulle kom dalk slegs vinnig na die boeke (wat te koop is) kyk, maar voor hul hul oe kan uitvee, het my ma hul oorrompel met stories van die verlede….en alle gedagtes van boeke koop is eerste by die deur uit…

Ek se altyd dit is so mooi vir my om iemand dop te hou wat werklik hul werk geniet. Dit is my ma. En al het sy my al eenmaal gemaan dat vir iemand wat in ‘n museum grootgeword het, ek heeltemal te min respek het vir oudhede, is dit lekker om weer as haar baba die wonder van haar Museum te beleef…doen jouself ook die guns….en kom luister na Blackie se stories oor Calitzdorp en sy mense…..

Maraja Badenhorst-Burger

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *