by

Die ding van ‘n Naelstring

August 28, 2016 in Uncategorized

Mens is nooit te oud om te leer nie…

Die ding van ‘n Naelstring….

Staan ek vanoggend in die stort en probeer al my bekommernisse van my afwas en dink aan my dierbare man wat ek nou na 2 maande ook aan my lyf begin mis…Hy was so trots op sy seunsagtige lyf van 43 jaar. Homself goed versorg….altyd lekker geruik…..en nou, dink ek hartseer, wag daardie mooi lyf vir my op ‘n stowwerige rak, in ‘n klein boksie, om te gaan haal by mnr. Die Begrafnisondernemer…ashes to ashes…

Twee jaar gelede bespreek ons die onderwerp van sterilisasie, want kyk, 2 baba’s in twee jaar vat aan enigiemand se lyf….Vra ek hom of hy nie wil gaan nie, die kliniek se dis so maklik vir mans…lokale verdowing en voor jy kan se mes…is alles verby! Grootoog sien ek hoe swaar hy sluk….en wil toe weet wat van as hulle dalk iets wat belangrik is afsny? Mans se bedrading is baie delikaat sien? Ek het lekker vir hom gelag…ook toe die dokter vir hom vra of hy die baba se naelstring wil afsny…Ek dog die arme man word flou hier langs my agter die groen gordyntjie….Ek was toe die brawe een wat vir die dokter beduie het hy moet sommer al die draadtjies afknip as hy die baba uithaal….(thank you very much….got the T-shirt…)

Dit het my toe onwillekeurig laat dink aan die ding van ‘n naelstring…so nodig…maar dikwels ook so vernietigend…Saam met my eie gesonde, vet, pienk baba’s is daar miniatuur baba’s gebore wat verslaaf is aan alkohol…As onderwyseres moes ek ‘n hele paar vergaderings bywoon waar ons touwys gemaak is hoe om met ‘n FAS (Foetal Alcohol Syndrome) kind in jou klas reg te kom. Hier in die Kaapse Wynland is dit ‘n onontbeerlik deel van die alledaagse bestaan. Ek het self op ‘n plaas gewoon waar jy ironies genoeg vrouens langs die pad sien loop met hul FAS T-hemde aan….hoogswanger….met ‘n doppie in die hand. Ek oordeel nooit ‘n ander se lewe of keuses nie, want ek het geen benul hoe dit voel om in sy/haar skoene te loop nie….dis net jammer van die ou kleintjies. Dankvader oggendnaarheid het my so beetgepak dat ek van alle kafeien en nikotien afgesweer was…

Maar dis nie net baba’s wat ingedoen word deur naelstringe nie…daar is ook die groot naelstringe…Daardie groot luislange wat hulself met soveel gemak om jou lyf en selfs nek kan draai….My ma hou nogsteeds my lang vlegsel wat ek vir haar op die hoe ouderdom van 20 gegee het….”Hiers jou naelstring”…. het ek uitdagend verklaar en myself probeer loswoel uit haar versmorende arms vol liefde. Dis moeilik om die baba van die familie te wees..en dan nog enigste meisiekind. Vandag noem hulle dit “Helicopter Parenting”…en wanneer iemand my daarop attend wil maak dat een van my kleintjies nou iets stupids gaan aanvang, antwoord ek braaf : “Lyk ek miskien vir jou soos ‘n helikopter?”. Ek glo kleintjies mag maar huil en tantrums gooi. Ek laat hulle begaan….jy’s tog net eenmaal 2….kry dit uit jou gestel….Liewer dan nou as op 14….hemel help my? Ek het eenmaal ‘n groot vrou (gefrustreerde juffrou) haar cool sien verloor voor ‘n groot klas van 15 jariges….Nie ‘n mooi gesig nie en sy moes net daarna die skool verlaat. Tieners vergewe jou selde as jy soos hulle optree…

Dan is daar ook die naelstring van die liefde. Liefdesverklarings soos: “Ek kan nie sonder jou nie”…klink miskien aan die begin baie romanties…maar kan baie gou ook in ‘n versmorende doodloopstraat eindig. Sekere verhoudings is weer gebasseer op net-net genoeg liefde deur ‘n milkshake strooitjie….sodat die een darem nie sterf nie, maar dan ook net genoeg om aan die lewe te bly…Wat ‘n uitgehongerde besigheid is dit nie….

Ek lees noudie dag dat daar selfs vrouens (skarlakenwit……. met veels te veel geld…… in een of ander eerste wereld deel) hul baba’s se naelstringe laat vriesdroog, in fyn poeiertjies laat maal en in klein kapsuletjies berg om een vir een elke oggend met ‘n groot glas minerale water af te sluk….Siesa! Nee dankie, ‘n koppie sterk swart koffie op die nugter maag is al wat ek nodig het om die dag met ‘n glimlag te begin.
Ek het ook as kind gesien hoe eet ons katte hul eie kleintjies se naelstringe….(dont need that T-shirt …..thank you very much!)

So, dink ek toe oplaas in die stoomstort, hoekom pla die ding van ‘n naelstring my so?….Noudat ek self deur die proses van kindergeboortes en my eie groot naelstring is…. voel ek eintlik ‘n bietjie verlore sien….en vat ingedagte aan my 2de laaste vinger ….. want ek mis die klein, silwer naelstringetjie wat vir 5 jaar daar vasgedraai was….

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *