Sin, ideale en betekenis

September 11, 2019 in Uncategorized

Dis seker te verwagte dat ‘n mens op my ouderdom begin bestek opneem. Ek betrap myself dikwels deesdae dat ek op die lang pad sit en tob en allerande soorte somme maak. En, dit is tog asof daar deesdae vir my ‘n klarigheid begin deurskyn.

In my jonger dae het ek, soos baie ander, gewonder wat is die doel, of sin van my lewe. Waarom is ek hier? Wat moet ek doen om hierdie doel te vervul?

Die dominee het gesê my doel is om te leef tot God’s eer.

Ek het my verstand so min of meer hiermee versoen al het ek dit nie mooi verstaan nie, maar my hart het sy eie opinie gehad en bly mor en murmureer.

Dit het my ‘n leeftyd geneem om my eie mening hieroor te vorm.

As ek na die sterre kyk en ons klein plekkie in die heelal besef, moet ek aanvaar dat ek bloot gelukkig kan wees om in hierdie tyd, soos miljarde ander, op hierdie wêreld geplaas te kan wees. Ek het vrede gemaak daarmee dat Janklaas nie hier geplaas is met ‘n missie om die wêreld permanent te verander nie. Die golfies wat ek kan maak is eens te klein – ek is ‘n klein, klein kolletjie op ‘n klein wêreld, in ‘n klein sonnestelsel in die wye heelal.

So, wat nou? Dwaal ek doelloos hier rond tydens my “innings” en wag mistroostig vir die moerige, maer man met sy sens en swart jas?

Dit, soos ek dit sien, is waar ideale en drome inkom. Die “bucket list” van wat jy in jou lewe wil bereik, wil sien en beleef.

Sonder hierdie drome is die lewe sowaar sonder sin en kan ek maar net sowel doodgaan. Hierdie drome het my aangevuur om dinge te bereik, te beleef en te doen. Só het ek ‘n dierbare vrou en kosbare kinders, ek het ‘n baie vervullende loopbaan gehad, ek het plekke gesien en snaakse dinge gedoen. En, hierdie lys is nog nie klaar nie – dit hou my opgewonde en vul my dae.

Ek wil nog plekke sien. Ek wil daai donnerse boek klaar skryf en ‘n bosloerie van naby sien. Ek wil sien dat my kinders geborge en gelukkige toekomste het. Ek wil in ‘n orkes speel saam met eweknieë. Ek wil ‘n mooi foto van die nagruim neem. Ek wil só baie…

Hierdie drome is uiteraard bra selfsugtig, want dit is my eie plakpapier teen die mure van my kort bestaan.

Waar my ideale betekenis kry en waar ek ‘n greintjie ewigheid bereik met wat ek kan doen, is vir my die derde vlak van wees. Dit is die soort goed wat mense eendag by jou gedenkdiens lees, met skugter laggies uit die gehoor.

Betekenis.

Ek weet, ek weet ek het baie mense al teleurgestel en sommige mense seergemaak. Soms erg, en ek het het al baie dae en nagte hieroor berou gehad. Maar, het ek een ander mens gelukkig gemaak? Het ek dit reggekry om een ander mens ‘n groter insig te gee in die wonderwêreld van die natuur? Het ek een keeltjie blyer laat sing? Het ek iemand aan iets moois, iets kosbaars bekendgestel? Het ek iets gedoen om die seer aarde beter te laat voel?

Dan het ek mos betekenis gehad verby my eie, kort, selfsugtige lewe. En dalk is dít uiteindelik die doel van my bestaan.

Laat 'n Antwoord

Jou e-posadres sal nie gepubliseer word nie. Vereiste velde word aangedui as *.