Verwonderd oor drome

September 9, 2015 in Uncategorized

Drome was maar nog altyd met my en het dalk ‘n groter deel van my lewe gevorm as wat mens sou dink. Geleerdes skat byvoorbeeld dat ‘n mens se bui in ‘n dag beїnvloed kan word deur ‘n droom wat jy die vorige nag gehad het, maar al van vergeet het. G’n wonder dat ek sommer party dae weeїg of knorrig begin nie.

Ek het drome gewoonlik maar as ‘n natuurlike deel van wees beskou en saamgeleef met wat vir my uitgedeel is – hetsy ‘n nagmerrie, ‘n liefdesdroom of ‘n avontuur. Ek het al my goeie dosis van vasgenael weghardloop, van ‘n krans afspring of met net ‘n hemp aan rondloop gehad, maar aan die ander kant het Racquel Welch en ek al goeie tye saam beleef. Ek glo nie sy sal dit juis onthou nie.

Deesdae fassineer drome my egter meer as voorheen, en ek sien daar word nogal heelwat navorsing gedoen oor hierdie tema. Ek weet byvoorbeeld al lankal dat verskillende soorte vleise by aandete my meer en helderder laat droom en dat die skaapvleisdrome die interessantste van die lot is.

Wat my egter heelwat laat nadink het,, is die detail en oorspronklikheid van die drome. Ek het byvoorbeeld gedroom dat iemand ‘n oorspronklike liedjie sing, en dat die lied eintlik besonder mooi was. Nou, as ek op my eie ‘n liedjie probeer skryf, beland ek gou in ‘n draaikolk en verveel die ding my sommer uit die staanspoor. Waar kom daardie lied dan vandaan?

‘n Ander keer het ek gedroom dat iemand my ‘n spitsvondige opmerking toevoeg, wat ek eintlik eers later gesnap het. Dit is dus asof daar ‘n onafhanklike draaiboekskrywer in my kop funksioneer en ek reageer as’t ware net op sy grille.

In ‘n artikel in Popular Mechanics het hulle eens oor die werking van die skeppende brein bespiegel, en die konsensus was dat ‘n mens se brein eintlik apart van jou bewuste  denke kan funksioneer en jy soort van net sy gasheer is. Hy sal, wanneer dit hom behaag, vir jou verrassende ingewings en idees gee, hy sal op sy eie die antwoorde van blokraaisels gaan soek en dit net skielik op jou dump. Dis ook hy wat die spitsvondige antwoord op jou tong sit, in so ‘n mate dat ‘n mens soms self moet lag vir die snaaksigheid daarvan.

Ek vermoed dat as ‘n mens kan leer om hierdie ou in jou kop beter te kan bestuur en vergas, jouself meer vir hom beskikbaar stel, ‘n mens verrassende dinge met hom sal kan regkry.

Laat 'n Antwoord

Jou e-posadres sal nie gepubliseer word nie.