by

Kom ontmoet puik sjefs

Maart 4, 2015 in Uncategorized

francois ferreira

François Ferreira is een van Suid-Afrika se groot sjefs. Ek plaas hiernaas ’n onderhoud met hom. Jy kan hom ook op Donderdag 12 Maart om 10:00 beleef by die US Woordfees.

Onthou ook dat Nettie Cilliers op 9 Maart die kuns van kleinkoekies verduidelik en op 10 Maart wys die enigmatiese Niël Stemmet waarom erfenis+kos ook nóú se kos is.

François Ferreira se boek, Koskaskos, het pas verskyn. Die boek is ook in Engels beskikbaar as Cupboard Cuisine. Kom kuier asseblief en kom ervaar François se passie.

00 Koskaskos

IDV: Jy het jou opleiding as sjef in die Suid-Afrikaanse Lugmag begin. Die meeste van ons wat destyds voete gestamp het, kan glad nie ’n gunstelingresep onthou uit daardie dae nie. Wat het jý dan daar geleer?

FF: Ek het my opleiding deur die Lugmag se kookskool gedoen – daar is ons in die ware klassieke styl opgelei. Ek kan verstaan dat die algemene troepe nie dit sal verstaan nie, maar die Lugmag se sjefs het goeie opleiding gekry wat deur die Suid-Afrikaanse Sjefvereniging goedgekeur is.

IDV: Vandag is jy die hoof van ’n kookskool en ’n gekwalifiseerde beoordelaar vir kookkompetisies. Tog is jy bekend, party mense sal sê berug, daarvoor dat jy nie jou neus optrek vir kortpaadjies wat die kookproses vergemaklik nie. Wil jy verduidelik?

FF: Ek het nooit my neus opgetrek vir kortpaadjies nie, maar ek het ’n probleem as jou kookkuns net op die gebruik van gerieflikheidskos en –produkte geskoei is. In Koskaskos sê ek dat ’n kortpad gebruik kan word deur die gebruik van ’n blikkie, ’n pakkie of ’n sakkie, maar jy moet nog vars kos daarby sit en dit nie “kaal” voorsit nie. In die boek is resepte wat byvoorbeeld hoenderekstrakblokkies gebruik, tog gee ek ’n resep om vinnig jou eie ekstrak te maak.

IDV: Een van die goed wat opval, is hoe jy geure aan die leser verduidelik. Kook jy dus baie met jou neus voor jy proe, of hoe werk dit?

FF: Vir my is reuk en smaak baie belangrik – eintlik is al jou sintuie nodig wanneer jy kook. Ek het die vermoeë om iets te “ruik” of te “proe” terwyl ek aan ’n resep dink of ’n spyskaart skryf.

IDV: Die boek is geskryf vir mense wat lekker kos wil maak met dít wat eenvoudig in jou koskas is, maar jy gee ook raad oor noodsaaklike kruie, speserye en kos wat altyd in die koskas móét wees. Waarom glo jy ’n koskas moenie sonder daardie items wees nie?

FF: Speserye en kruie gee kleur en diepte aan enige dis. Baie mense is bang vir speserye en kruie, want hulle het nie die selfvertroue om dit te gebruik nie, maar as hulle aanhou oefen sal hulle met meer selfvertroue kos met speserye en kruie kan maak.

IDV: Wat is die heel belangrikste items wat nooit mag opraak in joue eie koskas nie?

FF: Paprika en die bestanddele vir ’n garammasala, asook: meel, olyfolie, eiers, wortels, uie en seldery.

* * *

00 101 kleinkoekies

Ek het vroeër ook ’n onderhoud met Nettie Cilliers geplaas. Sy tree 9 Maart om 10:00 op.

* * *

00 erfiniskos

Ek het al by meer as een geleentheid oor Niël Stemmet berig. Hier is ’n foto-essay waar hy saam met Isabella Niehaus kook, en hier tree hy in Tulbagh op.

0 antwoorde op Kom ontmoet puik sjefs

Laat 'n Antwoord

Jou e-posadres sal nie gepubliseer word nie. Vereiste velde word aangedui as *.