by

Wanneer word ’n debuutskrywer na waarde geag?

Maart 2, 2015 in Uncategorized

Ek was bevoorreg ’n vroeë kopie van Santie van der Merwe se debuutroman, ’n Gelyke kans, in die hande te kry. Dit verskyn hierdie week op die winkelrakke.

gelyke kans

Met haar kinders uit die huis is, blom Jessica se lewe, danksy haar nuwe oudhedebesigheid. Dan, eendag uit die bloute, kom Anton, haar man, die pa van haar kinders en die een wat nog altyd daar vir haar was en sê: Daar is iemand anders.

Jessica is totaal verward én verneder.

Daar is heelwat trane en sy vlug na hulle strandhuis waar sy ’n ou vlam ontmoet.

Hoor ek die tromslae?

Wel, ja en nee. Joe, die ou vlam is baie beskikbaar, maar Anton besef hy was dom en vra of hy nie dalk kan terugkom nie?

Jessica staan nou voor ’n dilemma en uiteindelik is haar antwoord vir albei manne dat sy regtig nie iemand in haar lewe nodig het nie. Dankie!

Ek is mal hieroor. Jessica leef eers weer vir haarself voor sy ’n besluit maak en daardie besluit word nie verklap voor die heel, heel einde nie.

Intussen is dit Anton, die mán, wat besef hy sal moet vry na hierdie vrou as hy haar weer wil hê. Goed so. Hoeveel mans lys hulle vroue onder “bates” wanneer hulle die belastingvorms invul en voel dan baie selftevrede? As jy een van hulle is, dan gaan JY binnekort ’n las word, meneer.

Ek was baie verras deur hierdie boek. Dis g’n stuk borrelgom met ’n voorspelbare plot nie.

Dit ís baie goed geskryf en dit probeer hoegenaamd nie pretensieus wees nie. Hier is nie pogings tot veelvlakkigheid of intertekstuele speletjies nie, hier is doodgewoon ’n lekkerleesboek wat jollie goed aanmekaargesit is.

Beslis iets vir vroue, maar ek as man het dit geniet – juis omdat Anton die een is wat moet mooi trap en inderdaad ook probeer. Mans moet dit dalk juis lees.

Die boek opper ook vrae: Wat ás daar ander mense in ons huwelik inkom? Hoe hanteer ons dit? Te veel mense dink dit sal nooit gebeur nie en hardloop dan weg wanneer dit wel gebeur. Hierdie boek laat ’n mens dink.

Ek was beïndruk met Gelyke kans, want dit is so eerlik. ’n Vrou kán sonder ’n man klaar kom, maar mans en vrou mag hunker. Jessica is geskets op ’n manier dat ek haar soos ’n vriendin sou wou koester. Boonop, tot op die heel laaste bladsy het ek nie geweet wat haar finale besluit sou wees nie. Dít wil gedoen wees. Gelyke kans is ’n puik debuut. Ek kan nie wag vir meer boeke uit hierdie skrywer se pen nie.

Die vraag is of iemand soos Santie van der Merwe ooit in die oë van die slim mense geag sal word? Mense soos Margaret Bakkes is altyd so half met agterdog bejeën omdat hulle boeke oor vrouesake durf skryf.

Natuurlik is iets Kamphoer ’n veel meer komplekse teks (ek is mal daaroor), en daarom sal ’n mens langer kon stilstaan by die lees daarvan, maar dan is Chanette Paul en Marita van der Vyver ook skrywers wat geweldig baie vlakke in húlle werk inbou en steeds onderskat word wanneer die kanon ter sprake kom.

Mans, lees ’n Gelyke kans voor jy dit vir jou geliefde gee. Dalk sal jy eendag ook moet vra vir ’n gelyke kans.

Koop dit en kry raad!

’n Gelyke kans, deur Santie van der Merwe, word deur LAPA uitgegee en sal  R214,95 kos in die handel. Die ISBN is 978-0-7993-7361-5.

Onthou, die beste ding wat jy vir enige skrywer kan doen is om aan te dring dat jou plaaslike boekwinkel die teks sal bestel.

0 antwoorde op Wanneer word ’n debuutskrywer na waarde geag?

Laat 'n Antwoord

Jou e-posadres sal nie gepubliseer word nie.