by

De Kock is vry, maar wat sê die Letterkunde?

Februarie 16, 2015 in Uncategorized

Ek was van plan om ’n dubbele resensie te skryf en toe kom krap Anemari Jansen en Piet Croucamp my lewe deurmekaar.

Ek wil steeds skryf oor ’n Man van min belang en Kodenaam Icarus. Toe ek beplan het om hierdie stuk te skryf, was Eugene de Kock egter agter nog tralies. Nou is hy vry, maar dit neem niks weg van hierdie twee boeke nie.

 

Die agtergrond tot hierdie stuk

Chris Karsten se ’n Man van min belang het my heeltemal oorweldig. Dit is ’n moeilike boek, maar besonder slim en ek was heimlik jaloers, want ek sou graag so ’n storie wou skryf. Nou is dit gedoen en dit is veel beter gedoen as wat ek sou kon.

Toe is ek gelukkig om Henk Breytenbach se debuutroman, Kodenaam Icarus, vroeg reeds te lese te kry, en die interteks met Chris Karsten se roman was so interessant dat ek die twee teen mekaar wou stel.

Toe, omtrent op die dag wat Henk Breytenbach se Kodenaam Icarus vrygestel word, loop De Kock as vry man uit die tronk en Anemari Jansen se boeke oor De Kock word aangekondig. Daarmee saam, egter, besef ek toe dat ek haar roman, Glipstroom, nog nie gelees het nie en dit is ’n fout wat ek later gaan regstel.

50360566_0_Img2

Kodenaam Icarus

Henk Breytenbach se Kodenaam Icarus is ’n heerlike spanningsroman.

Vic Nel is ’n breker wat nie om amnestie aansoek gedoen het nie. Hy besef nou dat ’n deeglike tronkstraf vir hom voorlê as hy ooit iewers in iemand se strik trap. Vic leef dus incognito.

Wanneer hy een aand ’n jong prostituut te hulp snel, slaan hy so effens té hard en sy vingerafdrukke verskyn op ’n klaarblyklike moordtoneel. Die polisie kom gou agter dat die slagoffer hom vrek geskrik het en nie aan sy wonde beswyk het nie, maar Vic Nel is skielik weer in die onwelkome kollig.

Hier kom die interessante interteks met Karsten se boek nou in. Die manne wat destyds Vic se bevelvoerders was, is steeds baie, baie magtig, is steeds baie ryk en hulle sal nooit verdink of vervolg word vir enige wandade nie, al het hulle ook nie aansoek gedoen vir amnestie nie. Dit is ou Vic wat nou op eiers moet loop terwyl die ryk bliksems, wat die opdragte gegee het, hand om die blaas sit met die ANC-regering.

Die toenmalige hoof van Nasionale Intelligensie besluit om druk op Vic te plaas om vir oulaas ’n joppie te doen. Dié joppie wys vingers na president Jacob Ntombela. Wat meer is, glibberige prez Jacob se doen en late word direk in verband gebring met die verdwyning van die Helderberg, daardie Boeing 747 van die Suid-Afrikaanse Lugdiens wat eendag net verdwyn het. Vic Nel en ’n pragtige stripper val in die pad en hulle vlug, dit terwyl beide die amptelike polisie en die ou apartheidspioene ’n prys op Vic se kop het.

Ek wil nie regtig meer sê nie, want Kodenaam Icarus moet gelees word. Dit is ’n kragtige debuut.

46968275_0_Img2

’n Man van min belang

Chris Karsten se ’n Man van min belang is ’n boek van ENORME belang en wil ek nou al sê: Jy gaan waarskynlik ’n eerliker prentjie in hierdie boek kry oor Eugene De Kock en sy betaalmeesters as wat jy in enige niefiksieteks sal kry. Fiksie laat jou toe om goed te sê, al mag jy nie.

In Karsten se boek leer ons ’n tronkvoël ken wat help om vermiste persone op te spoor. Dit was onmiddellik vir my duidelik dat die persoon op De Kock gebaseer is, al gee Karsten hom ’n ander naam.

Ek wil dit ook duidelik stel dat Karsten nooit vir ons wil laat glo dat hy oor De Kock geskryf het nie, maar as ’n mens iets weet van Eugene de Kock en sy onlangse vrylating, dan sou jy kon begin vermoed hoe naby hierdie boek sou kon kom aan niefiksie.

Die vraag is egter nie wat oor die ou in die tronk geskryf word nie, maar wel wat oor sy betaalmeesters gesê word en oor die opdraggewers wat mense laat verdwyn het. Húlle leef goed en mense soos De Kock moes tronkstraf uitdien.

Karsten is ’n baie goeie joernalis en hy skryf óók baie goeie fiksie.

’n Man van min belang is ’n enorme boek. Dit is dik, dit lees nogal grinterig en dit het reeds twee baie belangrike pryse ingepalm. Dit was tweede in die Groot Afrikaanse Romanwedstryd en dit het dit het die ATKV-Prosaprys gewen. Die beoordelaars van die ATKV-prys het raakgesien dat Karsten ’n geweldig aktuele roman skryf onder die vaandel van ’n whodunnit.

Maklik is die boek nie. Selfs ek moes mooi kophou, maar hoewel dit moeite verg, is dit al daardie moeite werd.

 

Opsommenderwys

Lees eers Henk Breytenbach se Kodenaam Icarus. Dit is ’n lekker storie, dit lees ook maklik en vinnig. Dan lees jy ’n Man van min belang, deur Chris Karsten, want jy sal die parallelle baie vinnig raaksien.

Daarna kan jy die niefiksie takel.

47944020_0_Img2

Die eerste niefiksieboek wat ek sal aanbeveel, is Elaine Bing se Ek het gemartel. Dit is moeilik, maar dit vertel jou van drie mense wat net so wel Vic Nel kon heet. In hierdie boek sal jy sien hoe goed Breytenbach se navorsing oor die psige van die vlugteling is.

covs-eugene

Dan, natuurlik, Eugene de Kock, deur Anemari Jansen wat einde Maart verskyn.

 

Lees ook gerus

– Hanlie Retief gesels met Piet Croucamp

– De Kock is reeds vry en het werk gekry

– Good behaviour pardons De Kock

1 antwoord op De Kock is vry, maar wat sê die Letterkunde?

  1. Gaper het gesê op Februarie 17, 2015

    Gaap!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Laat 'n Antwoord

Jou e-posadres sal nie gepubliseer word nie. Vereiste velde word aangedui as *.