by

Die huwelik tussen botter, suiker en meel

Januarie 26, 2015 in Uncategorized

101 kleinkoekies

“Daar is iets magies in die huwelik tussen botter, suiker en meel,” sê my geliefde terwyl sy die deeg meng en regmaak vir die oond. Haar wange is rooi van opwinding. Sy hóú daarvan om lekker te bak.

As julle meer van hierdie boek, of van Nettie Cilliers bakmetodes wil weet, moenie haar optrede by die US Woordfees misloop nie. Nettie gaan ’n demonstrasie doen by die Woordfees en die befaamde Stellenbosch-sjef, Susina Jooste sal haar invra omtrent haar geheime.

9 Maart 10:00 | Die Khaya | 50min | R50

Nettie en Susina se optrede is deel van ’n splinternuwe kategorie wat Madri Victor begin het op die US Woordfees. Hulle noem dit Van die spens tot op die skaal.

* * *

Vir amper ’n week het die geliefde elke aan Nettie Cilliers se 101 kleinkoekies bed toe geneem en soos ’n storieboek gelees. Uiteindelik was sy reg om te begin bak. Die res van ons het watertand op die resultate gewag.

nettie elma bak 01

Uit ons kombuis

Ek volg nou al vir meer as ’n jaar die dieet wat Tim Noakes deesdae propageer, so ek eet so min as moontlik koolhidrate. Meel en suiker is beslis nie op die spyskaart nie. Ons kinders, hulle vriende en die bure is egter nie op dié dieet nie, so die geliefde het haar ingeleef in die genot van kleinkoekies. Glo my, toe daardie koekies uitkom, het ek ook een van elke baksel geproe – die res van die dag het ek my koolhidrate mooi beperk.

Die boek is baie mooi uitgelê. Elke resep kom met ’n foto en baie duidelike instruksies.

nettie beskuit

Nettie Cilliers se volgelinge sal haar ken as die skepper van 200 Beskuit en Biscotti-resepte en die pragtige boek Ek sou kon doen met ’n pampoen.

ek_sou_kon_doen_met_n_pampoen

Kom word gerus deel van die saampraat en die saameet by die Woordfees:

9 Maart 10:00 | Die Khaya | 50min | R50

(Kliek op die resepte op hulle groter te maak)meuslistafies

* * *

Ek het die ander dag ’n kort onderhoud met Nettie gevoer.

nettie cilliers

Foto verskaf

Izak: Jy lyk nie soos iemand wat vreeslik baie soetgoed eet nie. Hoe bly jy so fiks en gesond?

Nettie: Dankie vir die kompliment! Moenie glo nie, ek vrek oor soetgoed, punt. Ek eet darem nie elke dag soetgoed nie, maar moet erken … ek hou my maar in. My ma het altyd gesê: “Solank daar soetgoed in die huis is, eet Nettie nie kos nie!”

Nettie Allegrokoekies

Izak: My geliefde sê daar is iets magies aan die huwelik van botter, suiker en meel. Waar het jy leer lief raak hiervoor?

Nettie: Natuurlik by my ma! Sy was ’n bekende koekie- en beskuitbakster in Gobabis (Namibië), waar ek grootgeword het. Ek is die oudste dogter en moes altyd help, tot ek later Huishoudkunde gaan studeer het by die Kovsies. Ek is toe met ’n boer getroud in die Noordkaap, op Douglas. Ek het toe ook voortgegaan met ma se voorbeeld en het gebak vir die tuisnywerheid op die dorp. Ek is steeds baie lief vir bak en kook en leef my uit in die fynproewersgilde wat ek 25 jaar gelede in Douglas begin het.

Izak: Van die resepte in die boek is volksbesit, maar geen twee stoere boertannies se resepte is eenders nie. Hoe kies jy ’n resep vir ’n boek soos hierdie?

Nettie: As jy so baie bak soos ek, probeer jy baie resepte, soms tot jy een kry wat vir jou lekker smaak en mooi lyk. Ja, die mooi lyk is nogal vir my belangrik – net soos die smaak – dit gaan eintlik hand aan hand. Dit help nie dit lyk net mooi en smaak nie besonders nie.

Gelukkig kon ek al die koekieresepte uittoets toe my kinders nog in die koshuis was. Ek het letterlik amper ’n jaar lank koekies gebak in al my vrye tyd, want elke resep wat ek gebruik, is getoets en aangepas tot dit vir my reg is. Die kinders het dit geniet en al die maats in die koshuis het help proe en opeet aan al die baksels.

Izak: Die boek is verskrikklik prakties. Ek is lief vir kook, maar bang vir bak. Tog, jy maak dit so maklik dat selfs ek verstaan. Waar kry jy die insig om só te skryf?

Nettie: Ek is so bly jy voel dat die boek prakties is, en dat dit maklik verstaan word. Dit was die hele bedoeling. Bestanddele is net te duur om onnodige foute te maak. Foute kan gebeur as ’n resep byvoorbeeld nie getoets is, of nie mooi verduidelik word nie.

Nou moet ek ook noem, hoe meer jy iets doen, hoe beter word jy daarmee. Jy vra waar kry ek die insig om so te skryf? Seker maar die huishoudkunde-agtergrond saam met die liefde vir die saak? En, onthou, ek het geleer vir ’n “juffrou”! Ek wil graag mense leer en wil hê dat hulle dit moet regkry!

nettie kersiehawermoutkoekies

Izak: Watter een uit hierdie 101 resepte is jou gunsteling?

Nettie: Almal is eintlik my gunstelinge! Onthou die 101 is gekies uit omtrent 300 resepte wat ek uitgetoets het.

As ek vinnig moet sê, dan sal dit sekerlik die outydse mincepies wees. Dit is so lekker, effens opgewarm in die oond en versiersuiker oorgesif, veral in die Kerstyd!

* * *

In hier tree Izak de Stout in. Nettie moet my maar verskoon, maar my seun, wat die meeste koekies opgeëet het, kommunikeer deesdae met my deur my video’s te laat kyk op YouTube. Ek kan dus nie help om Chip Chocolate se Cookie Dance met julle te deel nie. Wees gewaarsku, mense van my ouderdom sukkel om dit te verstaan, maar as jy kinders of kleinkinders het, sal hulle weet van. Nettie se boek het boonop die lekkerste Chock Chips in. Ek het geproe, Banting ten spyt.

chip Chocolate

Dan was daar Giel se passievolle verlange na ’n man wat kan Hertzoggies bak. Nettie se 101 kleinkoekies het ’n Hertzoggieresep in wat selfs ’n man kan leer bak.

0 antwoorde op Die huwelik tussen botter, suiker en meel

Laat 'n Antwoord

Jou e-posadres sal nie gepubliseer word nie.

1 terugspoor