by

My cool ouma, die proffie

November 19, 2014 in Uncategorized

Ek het gister berig oor my ouma aan my pa se kant. My ander ouma was ’n baie ander mens.

ouma miep

Willemina Luitingh (Miep vir haar vriende) is in Nederland gebore. Haar pa was ’n makelaar op die beurs.

Haar opvoeding en haar pa se fondse het dit vir haar moontlik gemaak om te gaan studeer en sy behaal uiteindelik ’n doktorandas terwyl sy bekend word vir haar werk onder Athony Donkersloot.

Die briewe, wat sy en Donkersloot gewissel het tussen 1937 en 1960, is later in boekvorm uitgegee – en is deesdae so skaars soos hoendertande.

Sy het in haar laat twintigs getrou met Jan van der Bom, wat later oorlede is tydens die Tweede Wêreldoorlog.

Ná die oorlog het sy vir Stoffel Nienaber ontmoet en hulle twee het die res van hulle lewens in Pietermaritzburg gebly.

Ek het vroeër vanjaar oor haar geskryf, ek gaan nie al die interessante staaltjies weer herhaal nie.

Sou julle meer wou weet oor haar literêre bydrae tot Suid-Afrika, hier is die skakel, ek kan nie beter as Hennie van Coller en Bernard Odendaal nie.

Vir ’n beknopte opsomming, hier is die Encyclopaedia of South African, Arts, Culture and Heritage.

Vir my was sy egter ’n ouma.

* * *

ouma miep oupa stoffel

Toe ons oud genoeg was, het Ouma Miep en Oupa Stoffel vir my en my sussie Willemien een maal per jaar opgevlieg Durban toe om ’n week of so by hulle te kuier. Vir die plaasjapies was dit wonderlik.

My ouma was statig, maar nie verspot nie. Sy het tot baie laat in haar lewe elke dag nog lang ente geswem. Sy sou altyd ’n rustige borsslag swem, só dat haar hare nie nat word nie.

In haar huis was daar altyd sjokolades in ’n bakkie. Hierdie plaasvarkie het gewoonlik redelik rond teruggekeer vanaf ’n Ouma-vakansie.

Hoewel sy dit nooit self sou erken nie, was sy ’n baie goeie kok. Wanneer sy skaapboud gemaak het, was dit hemels.

Sy het ook ’n Nederlandse brosbrood gebak wat ongelooflik lekker was. Jan Hagel het sy dit genoem.

In haar later jare het ek en sy baie letterkunde gesels. Ons kon ure lank oor boeke en films praat. Toe Jean-Jacques Annaud se film The lover begin draai in Suid-Afrika, het ek en sy dit saam gaan kyk. Sy kon natuurlik die film vergelyk met Marguerite Duras se roman L’amant, wat sy in die oorspronklike Frans gelees het. Sy het destyds opgemerk dat dit nie aldag was dat ouma en kleinseun saam na erotiese films gaan kyk nie. (Duras se roman is in Engels beskikbaar.)

Toe my eerste bundel kortverhale, Kom slag ’n bees, verskyn het, was sy een van die beste kritici wat ek gehad het. Oorwegend was haar woorde positief, maar sy het ook nie gehuiwer om ander kritiek uit te spreek nie.

Ek dink my ouma Miep was cool.

* * *

49969229_0_Img2

Hierdie stuk is natuurlik geïnspireer deur Marita van der Vyver se boek Die coolste ouma op aarde.

Ek hoop om binnekort ’n onderhoud met Marita te kan plaas.

* * *

Onthou, Marita nooi jou om ’n foto van jou en jou kleinkind op haar Facebookgroep te plak. Die oulikste foto sal jou die kans laat staan om saam met Marita te gaan koffie of tee drink wanneer sy volgende jaar weer Suid-Afrika toe kom. As jy slim genoeg is om ’n kopie van Die coolste ouma op aarde by jou foto in te sluit, dan gaan jy sommer nog punte bykry!

Koop Die coolste ouma op aarde hier.

0 antwoorde op My cool ouma, die proffie

Laat 'n Antwoord

Jou e-posadres sal nie gepubliseer word nie. Vereiste velde word aangedui as *.