by

Jaco Jacobs: ek dink wel daar verskyn te min

Mei 21, 2014 in Uncategorized

Jaco Jacobs

Jaco Jacobs is die mees suksesvolle skrywer van kinder- en jeuglektuur in Suid-Afrika. Hy skryf vir die klein kaboutertjies én vir tieners van verskillende ouderdomme. Verder vertaal hy in sy vrye tyd kinderboeke. Ek was dus verheug toe hy in sy besige skedule ’n paar minute afgeknyp het om sý idee oor die onderwerp te lug.

In die VSA word #IreadYA-week gevier. Ons is meer geneig te praat van jeuglit as jongvolwasselit. Is dit ’n leemte?

Ek dink “jongvolwasselit” is bloot so ’n klomp lettergrepe in ’n ry dat die term nie maklik in Afrikaans sal posvat nie! Maar as ’n mens na die onderliggende betekenisverskil kyk en dit in ag neem: Ja, ek dink wel daar verskyn te min tienerboeke (die term wat ek sommer in die algemeen verkies om te gebruik) vir die ouer segment in die mark – vyftien en ouer. Onlangse boeke soos Christien Neser se heerlike Elle-reeks, Solette Scheeres se Glam-divas en Marisa Haasbroek se pas verskene Iewers vlieg daar fairy dust vul gelukkig hierdie leemte mooi.

Om vir hierdie mark te skryf is bitter moeilik. Hoekom doen jy dit?

My kinder- en tienerjare is die tydperk van my lewe wat ek waarskynlik die intensste beleef het, en om in my skryfwerk daarna terug te keer, kom vir my heel natuurlik. Ek hou van die moontlikhede vir vernuwing, die elektrisiteit, die opwinding wat hierdie genre inhou.

Daar is ’n verskil tussen kinderliteratuur en jeugliteratuur. Wil julle verduidelik hoe julle dit sien? Ek hou daarvan om dit eenvoudig te definieer: Kinderliteratuur het as primêre teikenmark lesers jonger as ongeveer 12 jaar, en is gemoeid met die uitbeelding van situasies, karakters en ruimtes wat tot hierdie ouderdomsgroep se leef-, taal- en ervaringswêreld spreek. Jeugliteratuur (of tienerliteratuur) kan dieselfde gedefinieer word, met die verskil dat dit gemik is op lesers van sowat 12 tot 18 jaar. As jy jongvolwasselit by die definisie wil inbring, kan jy jeugliteratuur definieer as gemik op lesers van sowat 12 tot 15 jaar, en jongvolwasseliteratuur as leesstof vir lesers van 15 tot sowat 18 jaar. Maar ons tradisionele afbakening van die jeugliteratuur (sonder die onderskeid van die term jongvolwasselit) het in die praktyk buitendien nog altyd voorsiening gemaak vir ’n ouer en ’n jonger segment.

As ons nou van jong volwassenes praat: Watter drie jongvolwasselitboeke sal julle aanbeveel?

Drie boeke wat ek onlangs gelees het en wat my baie beïndruk het, is die blitsverkoper The fault in our stars (John Green), Why we took the car (Wolfgang Herrndorf) en Iewers vlieg daar fairy dust (Marisa Haasbroek).

2 antwoorde op Jaco Jacobs: ek dink wel daar verskyn te min

  1. exionperfexi het gesê op Mei 21, 2014

    dankie Izak , ook vir jou deeglike blogplasings op dese webwerf en die magdom waardetoevoegende inligting wat daarin vervat word !

Laat 'n Antwoord

Jou e-posadres sal nie gepubliseer word nie. Vereiste velde word aangedui as *.