My pratende papegaai

Julie 7, 2008 in Sonder kategorie

 My papegaai kekkel van vroeg soggens, selfs al is die dik kombers oor sy hok nog nie eers afgehaal nie. Gewoonlik klink daar dan so ‘n diep, donker “hallo” op van onder die kombers. En later, as jy nie reageer nie, ‘n meer vraende “hallooooooooo???”. Asof hy wonder of daar wel iemand is wat hom hoor.

Al my diere is heeltemal gewoond aan sy geklets, maar ek het ‘n hond wat ek niks anders as bygelowig kan noem nie. Sy weier soms summier om haar voet in sekere dele van die huis te sit (die ander 4 honde sien glad nie dieselfde spoke as sy nie). In fact, ek wil dit nie hardop sy nie, maar ek dink Ally is bloot bietjie kens.

Anyway, na hulle vroegoggend-draai in die tuin Saterdag, roep ek almal weer terug in die kombuis in. Almal hol en huppel as’t ware terug in die warmte, maar sy kom oudergewoonte weer aangesluip, wantrouig aan die heen en weer kyk vir “onsigbare” vyande. (Sy het glo boerboel iewers in haar voorsate, maar is die heel bangste hond wat ek ken.)

Freud, die pratende African Grey, kies toe juis die oomblik toe sy verby sy hok stap om in ‘n mansstem van onder sy kombers “halloooooooo” te se. Ally het letterlik in die lug in gespring soos sy skrik, en dadelik koers gekies na die witgerypte gras. Enige iets, net nie in dieselfde kombuis as ‘n pratende kombers nie…

Freud is ‘n bron van groot pret. Sy repertoire bestaan uit blaf soos die verskillende honde, denkbeeldige selfoongesprekke (in so ‘n blikstem), gesprekke met die bediende in so ‘n gemompel (net hulle twee verstaan dit, ek nie) en dan opdragte (vir die honde) soos “Kom piepie! Gaan uit! Stop dit!”

Soms val die kokkerotjie in sy brein bietjie rond tussen alles wat hy weet, en dan kombineer hy goed. Soos om vir Zoe, my dogtertjie, of Martha, die huishulp, te skree om te “kom piepie!”

Die laaste paar weke vra hy die heeltyd “hoekom?” – wat laat julle dink ek het ‘n 6-jarige en ‘n 9-jarige in die huis?

Sy woord vir stout is “stok” – “jy’s sssstok”, met baie klem op die s. En dan is hy ook baie lief vir ‘n woord wat met stok rym, maar met ‘n f begin. Soms gaan daar weke verby waarin hy dit glad nie gebruik nie, en dan sal hy dit skielik soos ‘n stopwoord in al sy gesprekke inwerk. (Ek en my eks stry steeds oor wie hom geleer het om dit te se – ek pleit natuurlik onskuldig, hoewel ek nie aan ‘n lekkerder AFrikaanse vloekwoord kan dink nie…)

Al my troeteldiere – daar is ook nog drie katte behalwe die vyf honde, en ‘n pratende kokketiel en twee budgies – verskaf oneindige vreugde. Hulle laat ons lag, troos ons, vermaak ons, beskerm ons. Freud se eskapades en gesprekke is vir my ‘n relatiewe nuutjie, want ek het nie met geveerdes grootgeword nie. Maar die afgelope drie jaar vrolik hy ons huishouding nog verder op.

Ek en die eks “deel toesig” oor hom. Nie dat ons hom beskryf het in ons egskeidingskontrak nie – ons is nie heeltemal mal nie – maar hy gaan kuier soms daar vir ‘n uur of twee na werk. En word dan weer plegtig teruggebring huis toe vir slaaptyd… (Die eks se Jack Russel word soggens vroeg hier afgelaai en weer saans na werk opgelaai – soort van ‘n doggie daycare…)

As Freud daar gaan kuier, is my huis skoon stil. En as dit saamval met die kinders se tyd by hulle pa, is die huis grafstil.

Drie goed wat Freud gese het wat ek nooit sal vergeet nie:

Een Sondagoggend baie vroeg laat ek die honde uit terwyl ek tee maak. Hy sit heerlik op sy hok en blaf vir die eerste tot die sesde span. Ek is nog deur die slaap en min lus vir so baie lawaai. “Ag Freud, hou op blaf!” raas ek. Waarop hy my skewekop aankyk en se: “Miaau!”

‘n Ander keer speel twee van die katte op die grond voor sy hok. Soos dit maar met katte gaan, word die spelery gou ‘n spelerige geveg met ‘n gegrom en ‘n geskop. Freud betrag die spektakel van sy hok se dak af, en raak duidelik bekommerd. En begin toe maar vir hulle blaf…

Verlede week sit en betig hy homself: “Jy’s sssstok (stout).” Waarop ek toe antwoord: “Nee, jy’s nie stout nie.” Hy kyk my skewekop aan, ril so ‘n bietjie en se: “Oeeeeeeeee, dis koud!” Dan wil mens hom natuurlik opvreet!

Nou ja, dis inderdaad baie koud in Johannesburg vandag, en ek moet werk. Lekker dag!

Laat 'n Antwoord

Jou e-posadres sal nie gepubliseer word nie. Vereiste velde word aangedui as *.