OUMA, BRING DIE SUNLIGHT!

Augustus 4, 2022 in Uncategorized

My Ouma Visser was ‘n streng dame met sterk insigte oor wat behoorlik en wat onbehoorlik is in die vorm van woorde wat oor jou lippe kom.  Selfs ‘n gefluisterde “dêmmit” in ‘n onbewaakte oomblik het die waarskuwing ontlok dat jou mond met seep uitgespoel sou word. Haar voorkeur vir die reinigingstakie was  Sunlight.

Ouma se berispings kom gereeld by my op wanneer ek die ongeraffineerde taalgebruik van sommige op Facebook  waarneem.  Erger woorde as “d mmit” vloei .  “Ouma, bring die Sunlight” dink ek dikwels.

Gister, wanneer is ek deur ‘n “dametjie” op ‘n onbevriende blad ‘n “asshole” genoem.  Die blad word bedryf deur ‘n oud-kollega met vele geraamtes in die kas, bitterhede in sy hart  en wrewel teen mense wat die hand oor hom gehou het toe hy wankelend was. Vleitaal word nie op daardie blad verwag nie.

Of die uwe vir daardie spesifieke stukkie vulgariteit kwalifiseer of nie, is ook nie ter sake nie, al sou dit nuttig wees om te weet wat die sterk afkeuring in die onbekende afkraker aanwakker.  Klaarblyklik sal daar ‘n breë spektrum opinies bestaan.

Nou waaroor skryf ek dan? Oor die gekruide taal wat ‘n mens taamlik omvangryk op sosiale media raakloop.  Veral dan die gekruide taal uit vroulike  monde.  Meer spesifiek: uit jong vroulike monde.

Hoekom vloek so baie van deesdae se meisiekinders so?  Hoekom raak hulle so in die platste slêng verstrik?  Beleef hulle dit as bevrydend soos dit enkele generasies gelede vir hul susters bevrydend was om hul bra’s af te werp.

Ek glo vir geen oomblik dat daardie enetjie geneë sal wees om die ou “asshole” te soen nie.  Ek gaan net vir die rekord tog maar opmerk dat ek sou gril om lippies te kus waarsoor sulke onfatsoenlikhede kom.

Wil iemand met meer invloed op diesulkes as ekself nie hulle aan die verstand probeer bring dat om so lelik te praat – veral om sulke growwe beledigings te slinger –  dikwels meer van hulleself verklap as van die voorwerp van hul minagting nie?

Laat 'n Antwoord

Jou e-posadres sal nie gepubliseer word nie.