EIE GENESARET

Junie 11, 2022 in Uncategorized

‘n Entjie buite Chrissiesmeer op die pad van Carolina na Ermelo is ‘n padbord: Genesaret.  Dis nie ‘n pad wat ek dikwels ry nie.  Elke keer as ek verby ry, wonder ek egter oor hierdie Genesaret.  Bestaan  ‘n Bybelse konnotasie?

Die netjiese grondpad na Genesaret loop na die meer se kant toe. Dit laat gedagtes by jou opkom  oor die die Gennesaret (een met twee enne) van  die Evangelies, die landstreek  waar – o.m. volgens   Mattheus – al die siekes gesond gemaak is nadat hulle aan  die soom van Jesus se klere geraak het.

Dat Genessaret aan die kus van die See van Galilea geleë is en Genesaret aan die oewer van Chrissiesmeer – Suid-Afrika se grootste  binnelandse meer –  in die meredistrik van Mpumalanga versterk die vermoede van die een of ander Bybelse sinspeling in die naam.

Saterdag swaai ek by daardie pad in. Dit bring my by ons Genesaret. En ja, ‘n Bybelse konnotasie bestaan inderdaad. Genesaret is naamlik ‘n kerkkamp wat beheer word deur die Ermelose ring van die NG kerk. Ek word begroet deur ‘n stapel beskeie rondawels, ‘n eetsaal, ander geriewe en ‘n vriendelike jong vrou. Sy en haar man hrt ps van Worcester gekom om hier beheer oor te neem. Die blyplekke het name soos Vrede, Blydskap en Gebed.

Chrissiesmeer se waters klots hier aan jou voete.  Jy sien ook uitgestrekte grasperke, groot bome en enkele watervoëls … en ervaar ‘n groot  rustigheid. Fisieke genesing vind dalk nie daar plaas nie; geestelike genesing dalk wel.

Wat verras, is die rudimentêre aard van die ontwikkeling.  Geen terrasse met sonsambrele.  Geen plesierbote op die water. Genesaret lyk onontdek en, ja, ietwat verwaarloos.

Teenaan ‘n watermassa soos die van Chrissiesmeer – sewe km lank en 3 km wyd –  en so op die drumpel van die reuse-Witwatersrand – skaars twee ure se ry – sou ‘n mens dit anders verwag het.

Weet die mense van die Witwatersrand dat die grootste binnelandse meer in Suid-Afrika so binne bereik is?  Dui die gebrek aan ontginning van die potensiaal dalk op ‘n versadiging aan  toerismeplekke in die skone Mpumalanga? Lê die knoop dalk by die naam? Klink  Chrissiesmeer dalk te ordinêr? Ek wonder.

(Die See van Galilea is 166 km² teenoor Chrissiesmeer se 21km² – darem agt keer groter.Dis seker ook ‘n faktor. )

Laat 'n Antwoord

Jou e-posadres sal nie gepubliseer word nie.