by

Glo ons eerder in vriende of die idee van vriendskap

October 21, 2019 in Uncategorized

 

Ek sit vanaand met baie woorde vlak in my keel. Die sterre bo my kop skitter en die musiek speel liggies in die agtergrond. Die vraag wat ek egter mee sit vanaand is is ons eerder in kennisse of vriendskappe. Is jou vriendekring sterk genoeg om mekaar in die oë te kyk en te sê: Jy is verkeerd en dan jy as die ander persoon moet dit kan vat sonder om kwaad te maak. Die lekker deel vir my egter is dat ek nou op ‘n plek is in my lewe waar ek vriende het wat my reguit sal sê jy praat nou nonsens.

Daarby sê ek ook nie dat daar vriende voorheen was nie, maar ons ontgroei mekaar, trek weg, behoeftes verander. Kan jy eerlik sê dat vanaand as jy gaan slaap en nie wakker word nie, dat al jou”vriende” by jou begrafnis sal wees. Ek kyk rond en sien ‘n paartjie wat onsettend lief is vir mekaar wat oor ‘n paar maande trou. Dan sien ek ‘n vriendin in ‘n “catch 22” waar die ou in ‘n moeilike verhouding is. maar sys “die ander vrou”. Dan sien ek ‘n paartjie wat nou Facebook official is. Ek dink by myself is die wêreld dan nie net een groot deurmekaar spul is. Waar die liefde ook gekoppel is aan vriendskappe wat êrens in kroeg begin het. Waar die eerlikheid van  ons vriendskappe gebaseer is op ons sosiale status en sosiale rang.

Kyk om jou. Hoeveel van jou vriende van voorheen is steeds jou vriende.Ek moes vriende afskryf terwille van ander verhoudings. ‘n Paar neweke terug het ek weer opgevang met daai vriende groep en besef die probleem was nie hulle nie. Die probleem was ek wat wou inpas. so aan daai groep vra ek onverskoning.

Dan het ‘n vriend my aan iets herinner vandag ook. Hoe baie keer gebruik ons geld en status om ons plek in ‘n nuwe vriendekring te sement. Is dit rerig alles nie net ‘n gejaag na wind. Ek het dit deur en deur al geleer in my lewe. Dink aan jou vriendekring ? waar pas jy in? Is dit rerig jou vriende?

Die interessante deel is dat daar so baie mooi weers vriende is in ons lewens dat vanaand as alles stil raak weet ons dat daar dalk ‘n handjie vol is wat werklik alles in hulle vermoë sal doen. Gaan gee mekaar ‘n drukkie en wees 100% eerlik wees daar vir mekaar want sonder vriende sou die lewe ongelooflik hartseer wees.

 

Wat is vriende?

Dit is iemand wat jou verstaan

Dié by wie jy net jouself kan wees

Die enigste plek waar jy naak kan staan

~

Iemand wat kan sin maak van jou soekende note

Daardie persoon wat namens jou die klavier kan slaan

Die een wat in jou deurmekaar geneurie

Jou hartsmelodie verstaan

~

Mense wat jou red van die lewe

Beskerm teen die nuttelose gejaag na wind

Hulle wat jou weer sentreer

Met geduld werk asof met ‘n kind

~

Dié wat pertinent ‘n baken in jou lewe is

Sy met ‘n altyd-luister oor

Hy wat onvoordwaardelik ondersteun

Dit is hulle wat my hart bekoor

~

Dit is dié mense wat belangrik is

Hulle wat sonder rede

Jou regop hou

Tydens elke aanslag van die lewe

~

Hulle wat jou oppas

Mense wat tussenbeide tree

Net as dit onuithoudbaar raak

Wanneer jy die lewe nie meer ‘n kans wil gee

~

Ek sê opreg dankie

Vir elke hartsmens op my pad

Jy gee my asem

Jy gee lewe aan my ou stukkende hart

~

© Helga Gouws

 

 

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *