Die teensinnige nuwe Wetsontwerp op SA Tale

September 5, 2011 in Sonder kategorie

Die jongste miniseminaar gaan oor die onlangs bekendgestelde Wetsontwerp op SA Tale. Wic Webb en Jacques van der Elst gee hul mening daaroor. Jason Lloyd het ook al vroeër van hom laat hoor, en die FW de Klerk-stigting het ‘n verklaring oor die saak uitgeryk. Jacques du Preez (‘n advokaat) kyk verder na die regsaspekte daarvan. Die Afrikaanse Taalraad het reeds in 2009 hieroor besin en is tans met kundiges uit verskillende oorde oor die nuwe wetsontwerp in gesprek.

Maar was daar nie al so ‘n wetsontwerp nie? Inderdaad. Dit is al byna 10 jaar gelede. Die wetsontwerp is vir openbare oorweging uitgeryk, die voorleggings en besprekings (onder meer ‘n regsmening wat deur die Taalsekretariaat bekom is) het plaasgevind … maar die wetsontwerp het nooit voor die parlement gedien nie. Daardeur is die Grondwet oortree – ‘n feit waarop sekere veeltaligheidsaktiviste al jare wys, maar wat onlangs, danksy die optrede van Cerneels Lourens (‘n prokureur), deur die hog bevestig is. Die regering is dus gedwing om sulke wetgewing te ontwikkel, maar die wetsontwerp wat nou opgestel is, sien heel anders daar uit as die een wat destyds op die tafel was. Hoekom?

Van ‘n betroubare bron het ek destyds verneem dat die kabinet besluit het om nie die talewet aan te neem nie uit vrees vir ‘n “stroom van regstappe” – dit ten spyte daarvan dat die voorgestelde wet presies in ooreenstemming was met die taalbeleid wat reeds voorheen deur dieselfde kabinet aangeneem is. Die regering het dus reeds onderneem om nie die Grondwet te gehoorsaam deur ‘n talewet wat aan die grondwetlike vereistes voldoen te gehoorsaam nie. Miskien verklaar dit hoekom die nuwe wetsontwerp volgens verskeie kenners ‘n erg afgewaterde weergawe is?

Lees maar die bydraes en besluit self.

* Stuur ‘n e-pos met die woord “Ja” in die onderwerpveld na [email protected] om oor nuwe inskrywings op hierdie blog ingelig te word.

1 antwoord op Die teensinnige nuwe Wetsontwerp op SA Tale

  1. Dit sou ten minste ‘n verdedigbare opsie wees, anders as die slegs-Engels(lees: slegs witterige-rykeriges-)opsie …

Laat 'n Antwoord

Jou e-posadres sal nie gepubliseer word nie. Vereiste velde word aangedui as *.