Verskrikking van liefde vuur Tara se passie

March 5, 2014 in Sonder kategorie

 

Stephanie Nieuwoudt

Die verskrikking. Die verrukking. Die liefde.

As jy al ooit deur die liefde vernietig is, dan kan jy nie bekostig om die drama Nagwond mis te loop nie.

“Daar sal ongetwyfel iets wees waarmee jy kan identifiseer. Andersins kom drink na die vertoning ʼn dop saam met my want ek het raad oor die liefde nodig.”

Die dramaturg, regisseur en vervaardiger, Tara Notcutt. Foto: Ben Isaacs

Die dramaturg, regisseur en vervaardiger, Tara Notcutt. Foto: Ben Isaacs

Aan die woord is Tara Notcutt, regisseur van Nagwond, ʼn produksie oor, nou ja, die liefde en drie mense wat in ʼn “donker en stormagtige liefdesdriehoek vasgevang is.

“Die stuk is deur Albert Pretorius geskryf. Dis ʼn manjifieke teks en ʼn rou, eerlike blik op die liefde in al die opgef..te glorie daarvan. Gideon Lombard, Cintaine Schutte en Albert speel hierin en hul spel is ongelooflik,” sê Notcutt.

Pretorius is trouens ook genomineer vir ʼn Fiësta as beste akteur.

Notcutt is lid van ʼn groep jong teaterskeppers (Pretorius, De Klerk Oelofse, Hannah Borthwick, Christiaan Olwagen, Wessel Pretorius, Roelof Storm, Cintaine Schutte) in hul laat twintiger/vroeë dertigerjare wie se voetspore reeds oral in die bedryf agtergelaat is. Hetsy as dramaturge, akteurs, skrywers of vertalers.

Verlede jaar is Notcutt se Woordfeesproduksie Three little pigs (waarvan sy regisseur en skrywer was) aangewys as die beste op dié fees. Die produksie is ook pas genomineer vir ʼn Fleur du Cap-toekenning.

Voorts is sy deur die Mail & Guardian aangewys as een van die land se 200 top jongmense om dop te hou en het sy ook in 2010 al die Rosalie van der Gucht-toekenning vir beste regisseur ontvang. Haar ander produksies Mafeking Road en Miskien waarvan sy die skrywer/mede-skrywer was, het ook lof gekry. En sy is maar net 27 jaar oud.

Sy lag. “Natuurlik is al die lof intimiderend. Ek het egter geleer om dié pretrit te omhels en om nie oorweldig te raak daardeur nie. Ek gebruik dit eerder as aansporing om beter te word, vinniger te leer en om elke oomblik te geniet.

“Ek glo my pynlike skaamheid help om my geanker te hou. Maar, op ʼn ernstiger noot, ek besef dat ek tot dusver nog baie gelukkig was en ʼn mens is net so goed as wat jou laaste produksie was. Ek hoop ek kan aanhou om werk te doen oor dinge waaroor ek sterk voel en saam met mense vir wie ek lief is.”

Notcutt is ook die stigter van The Pink Couch, ʼn kollektief van “eendersdenkende mense wat daarvan hou om saam te werk aan die gesamentlike doelwit om teater te skep wat ons graag self wil sien”.

Nagwond

Nagwond

Die naam kom van ʼn skelpienk Queen Anne rusbank wat sy in ʼn meubelwinkel gesien het toe sy 12 jaar oud was.

“Ek het toé besluit ek wil eendag ʼn teater open en dit The Pink Couch noem. Wel, my pa het eerste ʼn teater begin en omdat ek hom nie wou na-aap nie, het ek besluit om ʼn maatskappy met die naam te begin.”

Waarom dink sy daar is nou soveel jong opkomende sterre in die bedryf?

“Dis asof daar ʼn gedwongendheid onder mense is om die stories te vertel wat in hul koppe en harte is. Dit kan nie tot later wag nie. Ek dink ook mense begin op ʼn al jonger ouderdom besef hoe belangrik dit is om vir jouself te werk. Beeldskone verhale word verhoog toe gebring – en dit is ʼn besonderse ding om van deel te wees.”

Waarmee hou sy haar nog besig?

“Ek het ʼn teaterstuk, between you and me geskryf oor al my gunsteling dinge: ʼn lieflike man, ʼn lieflike meisie, bietjie Afrikaans, bietjie Engels en ʼn verskriklike lang tafel. En ek is nou besig met Last Rounds ʼn stuk vir Cintaine Schutte oor my ander gunsteling dinge: ʼn meisie, ʼn gebroke hart, goeie musiek en baie whiskey.” Sy glo teater het verskeie rolle.

“Teater kan enigiets doen. Dit kan genesend wees, volwasse mans tot trane dryf, dit kan ontstel en vermaak. Die belangrikste egter is dat dit mense moet raak – hetsy dit hulle vul met vreugde, hulle ontstel of hulle skok.”

  • Kom kyk by die US Woordfees watter uitwerking het Nagwond op jou. Die produksie is dir keer by die fees te sien. Op  7 Maart (20:30), 9 Maart (20:30) en13 Maart om 14:30 in die Radio Helderberg Klein Libertasteater.

 

 

 

 

1 response to Verskrikking van liefde vuur Tara se passie

  1. Dankie vir die inligting.As ek in daardie geweste gewoon het,was ek beslis daar!

Leave a reply

Your email address will not be published.