Sutherland | Spoke en sopies | Ghosts and cold soles

June 25, 2019 in Uncategorized

Sutherland is ’n klein, beeldskone dorpie in die middel van nêrens. Hier is jy weg van die stad, maar daar is restaurante en winkels en hotelle en gastehuise – als wat die moeë reisiger wil hê. Klik hier vir meer inligting oor Sutherland.

Die Vriesjougataf-fees het van 14 tot 17 Junie in Sutherland plaasgevind; want dan is dit KOUD in Sutherland.

Sutherland is a small town about 350 km from Cape Town. It is surrounded by a semi desert. The height above sea level, dry air, as well as the lack of air and light pollution, has turned the town into a star gazer’s paradise. It also is one of the coldest places in South Africa. So, once a year, close to the winter solstice, they celebrate the cold with a unique festival.

Click here for more info on Sutherland.

Dit is ’n pragtige dorp met stil stofpaaie, die moeite werd om te besoek. My soort plek.

It is a beautiful town, worth the drive.

Verskeie sterrewagte is te sien op die koppies om die dorp.

The hills around the town are dotted with observatories.

Ook in die dorp is herinneringe daaraan om in die nag op te kyk.

In town one is also reminded to look up at night.

Of om jou motor te laat klop.

Or to fix your car.

Hierdie jaar is ’n spookhol op die feesprogram geplaas. Ons het in die nag gehardloop met net die lig van die maan wat op ons geskyn het. Alle fondse wat ingesamel is, het gegaan na People Living with Cancer. Ek is genooi om saam te draf, kaalpoot, om mense te herinner aan die 144 kinders in die Durbanville Kinderhuis.

This year the organisers added a ghost run to the festival programme. The brave could run 5 km in the night with only the light of the moon as guidance. The mad could do 10 km. Money raised was donated to People living with Cancer. I am mad, so the organisers invited me to run the 10 km without shoes. Why? To remind everyone about the 144 kids in die Durbanville Children’s Home.

Mark Deitz (middel) het kanker oorwin. Hy het kom hardloop om Janie du Plessis (regs), die uitvoerende hoof van People Living with Cancer, te ondersteun. By hulle is Linda de Waal. Die tantieme van Madelein Rust se Kanker schmanker (LAPA Uitgewers) gaan ook aan hierdie organisasie.

Mark Deitz (centre) is a cancer survivor, he ran to support Janie du Plessis (right), the chief executive of People living with Cancer. With them is Linda de Waal.

Dit was ’n groen wedloop. Geen plastiek nie. Almal het ’n blikbeker gekry en dit is gebruik om mee te water of port te drink.

It was a green run. No plastic. Each participant received a lanyard with a tin cup attached. Water or delicious fortified wine was poured into the tin mug on request at each stop.

Ja, elke stop het versterking gebied.

Yip, every stop had some fortifications! Muratie is known for their port-style wines.

Groot vure is aangesteek in konkas. Die hardlopers het van konka na konka gehardloop.

Large fires were lit at each watering hole. It helped to ward off the cold.

Toe die son gaan slaap, het die koue met mening toegeslaan.

Then the sun set. It was bitterly cold.

Saam met die donker, het die spoke begin loop. Marinda Engelbrecht is nie net ’n kokkedoor nie, sy is ook ’n spookkenner.

The local ghost whisperers were quite active as the sun went down.

Kobus Rossouw is ’n oud-polisieman wat ook al vreemde goed gesien het. Hy het ons in die dalende skemer vergas op stories van vermiste kinders wie se geeste nog in die omtes is. (As jy wonder, ek het teen die tyd op f1.4 geskiet – dit was al baie donker.)

In the growing dark, a former policeman, Kobus Rossouw, told us the story of a young boy who went missing on the route we were running. Apparently his ghost can still be heard on the route. (For techies, I was by now shooting at f1.4 otherwise there would have been no light in the camera.)

Aangesien ek nog altyd baie wetenskaplik was, het ek gou ’n foto van die begraafplaas geneem. Dit is waar ons weggespring het. Enige een kan sien dat daar geen vreemde goed was om oor bekommerd te wees nie.

Since I have always been scientific in my approach, I then chose to take a photograph of the graveyard, which is where we started. It was quite dark by then, but anyone can see that there was nothing untoward to worry about.

Net voor ons vertrek: Marietjie Koekemoer bel almal om te vra of hulle reg is. Toe is ons weg op hierdie einste pad. Dit was koud en dit was donker. Daar was baie gereeld port. Dalk was dit die port, want wesens in wit en swart het gereeld langs die pad geweeklaag en klippe is op vreemde tye na die hardlopers gerol.

This is the road we ran on. Last calls to the helpers. Then we were off. Everything went well, despite the dark and the cold. There were some blood-chilling screams from strange creatures in the dark and stones could be heard rolling down the mountain at weird times, but nobody went missing (that we know of).

Die draffie het klaargemaak by die hotel. Daar was ’n heerlike vuur en fantastiese glühwein. As daar in 2020 weer so ’n draffie is, knoop julle ore.

The run ended in the dark with a large fire and delicious, warm glühwein. Remember to look out for the next edition of this run in 2020.

Die volgende oggend het ek net voor sonop die dorp verken. Dit was flippen koud.

The next morning, just before sunrise, I explored the town. It was freezing.

Tjol se gat is 20 km buite die dorp. Die Saterdagoggendoggend is almal wat wou met fietse daarheen. Gerugte wil dit hê dat Tjol al jare gelede sy enkelsopies uitverkoop het, hier kry jy net dubbels.

This local watering hole is about 20 km out of town. Rumour has it that Tjol, the owner, has long since sold out his single shots. Here you only get doubles.

Sit Karen Zoid op en sing saam: “There’s a road out in the desert…”

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *