Die Donker Eeue 13: Keiser Heraklius

25/03/2011 in Sonder kategorie

Alhoewel interne bloedvergieting tot ‘n einde gekom het toe Heraklius keiser van die Romeinse Ryk geword het, het die proses waardeur die Ryk binne 30 jaar 70% van sy grondgebied verloor het voortgeduur. Sedert die muitery van 602n.C. het betrekkinge met beide die Persiers en barbare agteruit gegaan. Geskiedskrywer Theophanus beskryf, “Heraclius, on becoming emperor, found the Roman state in a terrible condition. For the barbarians [Avars and Slaves] had made Europe a desert, while the Persians had given all Asia to ravaging and had lead whole cities into captivity and had constantly swallowed up whole Roman armies.”

In die noordweste het Slawiers deur die Romeinse grensmagte gebreek en dorpe aan die Adriatiese kus aangeval en afgebrand. Vlugtelinge het na Italie gestroom of na verdedigbare posisies aan die kus, waar hulle omringende mure opgebou en versterk het. Dorpe soos Ragasium (huidig Dubrovnik) en Split, wat die grondslag van die middeleeuse staat, Kroasie gevorm het, dateer uit daardie tyd.

Intussen het ander Slawiese stamme, met goedkeuring van die Avars, op Griekeland toegesak en selfs die Griekse eilande en dele van Anatolie (huidig Turkye) aangeval. Aanvanklik het hulle die see betree op groot kano’s van uitgeholde boomstamme, maar later ook op bote wat van ander volke gebuit is. In Griekeland het Slawiers daarna ‘n beduidende deel van die bevolking uitgemaak en talle hedendaagse dorpe het nog name van Slawiese oorsprong. Die Avars se Kagan het steeds ‘beskermingsgeld’ van die Ryk ontvang, maar nogtans strooptogte uitgevoer.

In Asie (eintlik Klein-Asie) het die Persiers in 611 Kappadosie en Antiochie en in 613 Damaskus verower. Die verlies van Jerusalem in 614 was veral ‘n swaar slag vir die moraal van die Ryk. Die Persiese leer het duisende Christene doodgemaak en nog duisende as gevangenes na Babilon weggevoer. Spoedig was ook die hele Egipte, Libie en Palestina in Persiese hande. In 616n.C. het ‘n Persiese leer aan die oostelike oewer van die Bosporus-seestraat opgedaag, binne sig van Konstantinopel. 

Kommentare gesluit