Die Donker Eeue 12: Toenemende Anargie in die Ryk

20/03/2011 in Sonder kategorie

In Antiochie, Palestina en Egipte, provinsies verantwoordelik vir ‘n derde van die Romeinse Ryk se inkomste, was daar  opstande teen keiser Phocas. In Antiochie is die opstand met groot bloedvergieting deur troepe onderdruk. Rebelle is verwurg, verbrand, verdrink of vir wilde diere gevoer. In Egipte het anti-Phocas rebelle die Romeinse goewerneur en sy volgelinge aangeval en met die swaard gedood. Daar het hulle beheer oor 5 stede oorgeneem.

Teen 603 of 604 n.C. is Romeinse troepe van die Avar-grens onttrek om die Persiese aanval af te weer. Ten spyte daarvan dat keiser Phocas met vredesbetalings aan die Avars volgehou het, het die Avars se onderhorige Slawiers die geleentheid gebruik om die verswakte grens oor te steek vir strooptogte in Griekeland.

Gedurende 605 was daar weer opstootjies en bloedvergieting in Konstantinopel, terwyl die hele Romeinse Mesopotamie  deur Persiese magte verower is. Die Romeinse prefek is saam met ander beamptes tereggestel. Daarna is ook die Armeniese en oostelike Anatoliese provinsies deur die Persiers afgeneem.

Die paranoise Phocas het in 607 en 608 talle leiersfigure in die hoofstad laat doodmaak, ook die vorige keiser  Maurice se vrou en drie dogters. Burgeroorlog het nou in alle erns uitgebreek. Konstantinopel se administratiewe kantore is afgebrand en tronkdeure oopgegooi. In Antiochie het die Joodse bevolking opgestaan, die huise van rykes afgebrand en die Christelike Patriarg om die lewe gebring.

Uit die Noord-Afrikaanse stad, Karthago, het ‘n vloot skepe onder aanvoering van Heraclius, die seun van die leidende politikus, na Konstantinopel vertrek. Met hul aankoms in Konstantinopel is Phocas se bewind beeindig en is hy lewendig  verbrand deur sy opponente. 

Gedurende die komende week gaan sakeverpligtings en -besoekers my aandag verg en my noop om tydelik die blog op ys te hou. Ons sal voortgaan met die Romeinse Ryk se voortgesette beproewings sodra alles hier weer rustig raak.

   

Kommentare gesluit