by

Regte keuse

Oktober 1, 2013 in Uncategorized

Klawerjas, deur Adam Small. Resensie: Hein Willemse. (Boeke24)
Hierdie bundel het sy digter die afgelope ruk ‘n paar onsmaaklike aanvalle in die pers besorg. Om dié rede was dit ‘n uitstekende keuse om Hein Willemse die bundel te laat resenseer. Willemse was voorheen aan UWK verbonde, en is deesdae hoogleraar in letterkunde aan Tuks. Sy resensie is ewewigtig en sy argumentering uitstekend uiteengesit. Willemse is dit in die verlede al verkwalik dat hy ‘n jargonsmous is; hierdie keer is die resensie vry daarvan, behalwe in gevalle waar dit funksioneel is. Hy benader die bundel met respek vir die inhoud en vind uiteindelik dat Adam Small met Klawerjas sy stem teruggekry het. Hy dui ‘n deurlopende gebrek in die bundel aan, en interessant genoeg maak hy kapsie teen een van Small se oudste hebbelikhede, pedantiese uitsprake. Maar as mens hierdie bevindinge in konteks plaas, is hierdie resensie een wat helder en duidelik sê dat Adam Small hiermee ‘n baie groot bydrae gemaak het tot die letterkunde in Afrikaans. Dit bring ook meteens ‘n nuwe perspektief op die aanvalle wat op Small gemaak is.

Klawerjas, deur Adam Small. Resensie: Clinton V. du Plessis (Boeke24)
Boeke24 se tweede mening oor Klawerjas is geskryf deur die digter Clinton V. du Plessis. Sy bespreking is baie minder krities ingestel as Hein Willemse s’n, en sluit af met “Staande ovasie aan ‘n uitstaande woordkunstenaar”. Ek kan nie daarmee fout vind nie, maar wanneer Boeke24 ‘n tweede mening aanvra, kan ‘n mens sekerlik verwag dat dit op dieselfde kritiese peil sal wees as die ander resensie.

Wenkbrou, deur Deborah Steinmair. (Boeke24)
Lekker. Steinmair is ‘n aangeleerde smaak, as ek dit só kan stel. Sodra mens onder haar betowering kom, sal enigiets wat sy skryf jou in vervoering hê. Erika de Beer gee met haar resensie van Wenkbrou blyke dat sy diep onder hierdie skrywer se betowering is, wat vir my, as iemand wat Steinmair se vorige werke geniet het, presies genoeg sê. Hopelik is De Beer se samevatting (“Dit lees so lekker dat dit met die eerste oogopslag by jou kan verbygaanhoe slim dit aanmekaargesit is”) genoeg om diegene wat nog buite die kraal staan, na binne te lok.

2 antwoorde op Regte keuse

  1. Wenkbrou en Klawerjas is reeds op my lysie!

  2. Ek sal graag Klawerjas op my boekrak staande wil maak

Laat 'n Antwoord

Jou e-posadres sal nie gepubliseer word nie. Vereiste velde word aangedui as *.