Sharpeville, the truth

Maart 22, 2012 in Sonder kategorie

What REALLY happened at Sharpville?

“Just a year before the declaration of the Republic, an event occurred at Sharpeville in the Transvaal, in 1960, which would resonate around the world, and forever-after be used as anti-Afrikaner propaganda. A mob of about 6,000 blacks, protesting against a law which compelled them to carry identification-passes allowing them to work in “white” areas, surrounded a police station. The ostensibly “peaceful” demonstration turned ugly when a woman inserted a gasoline-soaked rag into the fuel-receptacle of a police vehicle and then lit it. The resultant explosion panicked the small contingent of besieged policemen (already on edge due to the fact that NINE YOUNG POLICEMEN HAD RECENTLY BEEN HACKED AND BURNT TO DEATH BY A MOB IN DURBAN) .

A known criminal in the crowd then fired a shot at a policeman he recognized, standing in the doorway. The commander at Sharpeville ordered his policemen to be ready to shoot, but only if the masses broke down the fence; their last line of defense around the police station. When the mob stormed through the fence, firing broke out, and 69 of the rioters were killed.

The senior police commander Lt. Colonel Pienaar later told a commission of inquiry into the “Sharpeville Massacre” that: … “The Native mentality does not allow for a peaceful demonstration. For them to gather [together], means violence.” ..

Although the white Afrikaner, by virtue of their 3 centuries of contact with black Africans, could claim to “know” them better than any other white nation did, a liberal media’s spin on these events, led to a world-wide perception that the Afrikaners were violent “white supremacists” and thus International sanctions against them were necessary.” – Bulala, by author Cuan Eglin 

Blikskottel: Have heard this version from several pople who were actually there.

15 antwoorde op Sharpeville, the truth

 1. Daan2409 het gesê op Maart 22, 2012

  Ek onthou nou nog wat ons tuinman daai tyd vir my pa gesê het:”Ai oubaas darem die boer helle kan skiet maar ai helle kan nie tel nie”. Dit na aanleiding van die eerste berigte oor hoeveel mense dood geskiet is.

 2. lora2me het gesê op Maart 22, 2012

  I knew someone who lived there and they said that it was one trigger-happy policeman who disobeyed orders. Despite that, it must have been very frightening for such a small contingent of uniformed men to see such a large mass of protesters. I think what brought the wrath of everyone upon the white South Africans, was that some of the protesters had been shot in the back and had no weapons in their hands. Maybe it’s time that everyone just became more forgiving and tolerant, because most of the adults of that time are now dead and my husband, who was then only 6 years old, whose parents are also dead, must still suffer and pay the price for that terrible day, just because he is white. Was Carel de Wet not the mayor or something like that, in the Vaal Triangle, at the time? I wonder what his account of that day looked like. Blame-shifting is not going to be of any productive use to any race in South Africa. A willingness to learn from the past and not make similar mistakes, should be the motto of everyone, of all races – nobody is pure, innocent and without sin.

 3. “The Native mentality does not allow for a peaceful demonstration.” ?????????????????

 4. Leer jouslef eerder ken jou koolkop…hoekom is jy bv so ‘n super kont, wats die redes…op daai manier kan jy leer vrede maak met die werklikheid in plaas dit te verkrag en verdraai…

 5. avega het gesê op Maart 22, 2012

  Jenny Crwys Williams het gister oor 702 met ‘n Tom Lodge gepraat wat 30 jaar navorsing gedoen het en nou ‘n boek oor Sharpeville geskryf het. Die hele dag se tragedie het ‘n paar dae se aanloop gehad, die polisiemanne was moeg en was ‘n nag sonder slaap. Sharpeville was eintlik ‘n rustige woongebied en dit was ‘n reeks van tragiese gebeure. Die boek is A Massacre and it’s consequences deur Tom Lodge.

 6. Dis so jammer daai ding het gebeur en nog erger dat die hele ding so verdraai word om sekere mense se ideologiese doelwitte te pas.

 7. Ek ken myself baie goed en eerlikheid is eerste in my lewe. Dis mense soos jy wat te volop is op aarde wat meeste gemors veroorsaak deur nie feite te wil erken nie.

 8. Elke mense het seker sy siening en die ou sin was sekerlik gevorm deur jare se ondervinding. Dis dalk polities nie korrek genoeg na jou sin nie, maar hoekom moes hy lieg oor wat hy geglo of ondervind het?

  As ek somkyk na meeste demonstrasies, veral onlangs, lyk dit voorwaar vir my of die ou reg was.

 9. Ongelukkig is jy reg.

 10. It does not mean they were shot in the back on purpose. While some were running aways others were attacking and by the nature of the engagement it should not be strange that backshots happened.

  The problem is that this is overlooked and ignored by people who only want their way seen.

 11. Duidelik was jul tuinman slim genoeg om te weet die boere skiet goed.

 12. Absoluut ‘n manier van spreek. Jou siening is korrek en ek dink dis jammer dat mense so maak.

 13. vdmbj het gesê op Maart 23, 2012

  Ek weet van betogings waarby swart mense betrokke was wat heel vreedsaam was.

  Maar kom ek vertel jou ‘n storie. As hierdie regering van vandag my burgerskap wegvat, my familie (vrou, kinders, ouers ens.) verban na ‘n klein stukkie grond halfpad om die aarde weg, my verplig om ‘n ‘pasboek’ te toon vir enige polisieman wat daarop aandring, asof ek ‘n vuil ding is wat nie die reg het om in my eie land te beweeg soos ek wil nie, my wegjaag uit sekere woonbuurtes met ‘n klok en my verplig om soos ‘n melaatse daar eenkant en net daar eenkant te loop slaap, as vandag se regering dit met MY doen en boonop hulle gatte afvee aan 50 jaar se protes, sal ek waarskynlik ook gewelddadig raak.

  Ek is bly vir jou as JY jouself sou kon inhou. Mense is ongelukkig nie dieselfde nie. Mense verskil.

  Die manier hoe hierdie stuk geksryf is is waarlik teleurstellend. Dit is daai ou voorspelbare ding van ‘my wit vel maak my beter as hulle’.

 14. Jy is verkeerd. Die stuk gee net die feite weer en probeer niemand beter laat lyk as enige iemand anders nie.

  Oor vandag se situasie voel baie blankes al klaar presies soos jy beskryf. Geen wonder daar is soveel groepe wat opspring en begin terug stoot nie. Net soos swartes hul eie land wou besit, net so wil ander volke, ingesluit die Boerevolk ook en dit is ons reg.

 15. jadah het gesê op April 23, 2013

  Dankie vir die feite. Die linkses sit altyd ‘n “spin” op die feite. Die Demokrate in die VSA doen dieselfde met die Republikeine. Die Shellhouse slagting waar swartmense uit die veiligheid van ‘n gebou op swartmense (Zulus) in die straat geskiet en gedood het, is irrelevant. Dit is aanvaarbaar. niemand onthou dit nie. Geweld, vernietiging, intimidasie en sabotasie was nog altyd deel van die ANC en die swartman se mentaliteit.

Laat 'n Antwoord

Jou e-posadres sal nie gepubliseer word nie. Vereiste velde word aangedui as *.