Nighty night

Julie 5, 2010 in Sonder kategorie

Vandag het die een of ander platkop my vertel van die nuwe Disney movie, The Princess and The Frog, en hoe dit net in die breër trekke fokken enigiets met die oorspronklike fabel te doen het.

Sien, die simpel moer is ‘n fabel puris. As daar ooit so ‘n wonderlike dier bestaan. “Mens moet nie fabels staan en verander nie” het die eenvoudige siel my meegedeel terwyl sy haar webcam gebruik het om make-up mee aan te sit. “Mens moenie daarmee torring nie, want dan weet kinders nie meer wat regtig gebeur het nie…”

Na ek buite gaan lag het vir ‘n half-uur oor die onsinnigheid van fabels se werklikheid, het ek heldhaftig probeer om vir Juffrou Doffie te probeer verduidelik dat fabels juis net dit is. Stories wat gebuig moet word in enige rigting waarin dit steeds sinlik en bruikbaar is. Waarin dit waarde hou vir die mense wat dit lees, of deesdae kyk in technicolor 3D awesomeness.

Daar het ‘n dowwe glans oor haar oë getrek en ek het besluit om dinge eerder net daar te los. Dis nou tot ek gaan staan en ry het en my oorwerkte, semi-babalaas verbeelding ‘n bietjie laat wy het in ‘n ander man se kamp.

Hoe sou mens dan regtig al die political correctness en xinophobia en haat en aanvaarding en al die dinge wat die mens geword het vanaf die fabel se eerste vertelling oorgee aan ‘n moderne gehoor sonder om die waarde daarvan te verloor? Ek het probeer, maar ek dink nie my pogings was baie geslaagd nie.

Ek meen, vat nou die ou verhaal van die prinses en die padda en sit dit in die 21ste eeu.

Een maal, lank gelede, in ‘n koninkryk vêr geleë het daar ‘n prinses gewoon. Omdat sy ‘n prinses was, het die staat vir haar klompe fokken geld gegee vir fokol doen nie.

Sy het dus al die tyd in die wêreld gehad om soos Paris Hilton ‘n skelm joint te gaan rol daar agter die fonteintjie waar SANAB haar nie sommer sou sien nie.

Op ‘n dag kom sit ‘n padda langs haar en vertel vir die prinses dat hy eintlik ‘n prins is wat ‘n toordokter afgepis het en net haar soen sou hom red. Die prinses het al gehoor dat as jy party soorte paddas lek, jy lekkerder trip as met LSD en sy het hom liberale tong gegee. Die padda-prins het egter net soos Old Spice geproe en sy was baie teleurgesteld.

Gelukkig was die prinses van Franse afkoms en na die spliffie het sy serious fokken munchies gehad.

Dit was nie ewe goed vir die padda-prins geëindig nie.

 

Die einde

Of wat dan van die goeie ou verhaal van die drie varkies? Is daar dalk ‘n les om te leer? Ek wonder…  

Een maal, lank gelede, in ‘n koninkryk vêr geleë het daar drie varkies saam met hulle ma gewoon. Na omtrent twintig jaar van skoonmaak agter drie varke het die ma besluit sy is nou goed gatvol en het hulle die huis uitgegooi.  

“Ek gaan vir my ‘n huis van strooi bou” sê die eerste varkie en stap na die boer toe. “Kan jy vir my strooi gee?” vra die vark van die boer. “En vir my stokke?” vra die twede. “Ek kort asseblief stene. Ek wil die sterkste huisie bou” laat die derde vark die boer weet.  

“Fok my, pratende varke!” sê die boer toe. Na twee dae se onderhandeling het die boeties hulle eie video op YouTube gekry. Hulle het baie bekend geword, maar later opgesplit om hulle eie ding te gaan doen.

Die eerste varkie het in die politiek ingegaan. Hy is met ope arms daar verwelkom.

  

Die tweede varkie het ‘n stripper bar begin. Die Makin’ Bacon franchise van vleispaleise doen baie goed in die suiderlike state van Amerika.

Die derde varkie het die verkeerde vriende gemaak en die verkeerde mense afgepis. Hy het mettertyd deel van iemand se Wimpy Farmhouse Breakfast geword.

   

Die Einde.

 

Ek gaan nie eers rondkrap in Aspoestertjie nie. So ‘n naam los net te veel area vir onbeskaafde aanmerkings. Ek is seker as sy vandag geleef het, dan was sy lankal op Dr Phil, Oprah en die Tyra Banks Show. Ek meen, fok.

  

My favourite van al die fabels en sprokies bly nog steeds die een van Doringrosie. Die een van die girl wat ‘n honderd jaar lank geslaap het.

  

Een maal, lank gelede, in ‘n koninkryk vêr geleë het daar ‘n pragtige prinses gewoon wat te fokken stuck-up was om net te staan en trou met die eerste prins wat baie geld en ‘n groot royal staff gehad het.  

Haar ouers was net sulke groot fokken snobs as wat sy was, en het selfs met haar doop partytjie geweier om haar tannie te nooi. Die tannie, wat skelm tarot gespeel het, het nie te veel gereken van die kak nie. “Fok julle” het sy vir hulle gesê toe sy die party kom gate crash. “Nooi my nie, nê! Ek sal julle fokken wys!”  

Met die het sy by haar boyfriend, ‘n sangoma van baie ill repute, gaan kla oor die lot. Hulle het besluit om die klein teef gif in te gee. Ongelukkig het die Ina Paarman resep vir “morsdood prinsesgif met ‘n knippie roosmaryn” heeltemaal opgefok omdat renosterhoring ook nie daar wettig was nie, en baie moeilik was om in die hande te kry.  

Daar raak die hele lot toe aan die slaap. Die koning, sy vrou en al die mense in die land. Inkluis die tannie en haar platkop boyfriend. 

Jare later het ‘n prins haar daar gekry en haar gesoen. Hy het net daarna dood neergemoer. Honderd jaar oue morning breath is nie iets wat jy mee rondfok nie.  

Die koninkryk het mettertyd agter gekom hoeveel dinge verander het in die afgelope honder jaar en hulle het ‘n seclusionist cult gestig. Kort voor lank het hulle almal besluit om daai spesiale Kool-Aid te drink wat so populêr is onder die tipe malkoppies. Die tannie se boyfriend was gevra om die gif aan te maak.

  

‘n Honderd jaar later het hulle weer wakker geword, hom met stokke doodgemoer en toe maar polse gesny. Down the street, not across the road.

  

Die Einde.  

   

So kan mens seker maar aangaan en aanhou pêrels voor swyne gooi. Maar die trippie het my egter laat dink. Miskien was is dit beter om maar net dinge wat nog altyd gewerk het net eenvoudig te los. Moenie probeer regmaak wat nie stukkend is nie.   

Vertrou dat die ideale en waarhede van ‘n verlore geslag vandag net so relevant is as wat dit vir die eerste mense was wat in gemmerbroodhuisies geglo het. Dinge het dalk verander, maar mense? Ek twyfel.   

Dalk is die enigste bruikbare waarheid in die hele ding net dat niemand my ooit moet vra om vir kinders ‘n slaaptydstorie te vertel nie.   

Terapie is duur. 

   

Lekker slaap my skapies. Hou maar die ligte aan.

Jy weet nooit wanneer Wrinkledforeskin besluit om in te breek nie.

Bert.

4 antwoorde op Nighty night

 1. loudavisi het gesê op Julie 5, 2010

  Hiehie, dis nou oulik.
  Ek sien jy dink diep.

 2. Thanks virrie inloer Lou.

  Het gedink daaraan om ‘n kinderboek te doen. Kompleet met prentjies en alles. Hehehe

 3. My ligte is ook maar gewoonlik aan, en die kopkrimper bly op speed dial.

  Vir ander mense is dit fokken weird, vir my is dit Maandag.

 4. HeavyHenry het gesê op Julie 6, 2010

  Nice die!

Laat 'n Antwoord

Jou e-posadres sal nie gepubliseer word nie.