by

Uitspraak

Julie 28, 2013 in Uncategorized

Wittes smaal oor die snaakse nuwe Engelse uitspraak van die meeste swartes.

Swartes leer Engels met hul oe” .  Kleuters leer n  taal met hul ore.

In van Riebeeck se tyd was 99% van die gewone mense ongeletterd. Daarom  is die van Blignaut toe op sy korrekte Frans uitgespreek. (Blie -nou). Dis hoe die ongeletterde Blignaut sy naam uitgespreek het. Dit was n klank, nie n geskrewe woord nie.

Toe leer die Volk lees en siedaar Blignout.

Later, met Frans as Universiteitsvak, herlewe Blie-nou .

Maar Blignout bly. Vir die gewone man.

5 antwoorde op Uitspraak

 1. klarisabet het gesê op Julie 29, 2013

  Dit gaan oor hoe jou stembande vorm met die aanleer van jou moedertaal en tweede of derde tale wat op bsie jong ouderdom aangeleer word. Ek het anderdag op n tv program gesien daar is n ‘d’ klank in hindi wat nie slegs vir nie-moedertaalsprekers onuitspreekbaar is nie, maar selfs ononderskeibaar op die oor. My dogter se beste vriendin is n malawiese meisie wat in n afrikaanse huis grootgeword het en sy praat met geen beduidenis van enige aksent afrikaans (en engels…sy was saam met my kind in n engelse kleuterskool). Ek dink dis omdat sy van die begin af die taal korrek geleer het….ek weet die zulu wat ek di laaste twee jaar as volwassene probeer leer is bykans onverstaanbaar vir moedertaalsprekers, meestal as gevolg van my uitspraak.

  • Bruggie het gesê op Julie 29, 2013

   @ [email protected] Dankie vir hierdie interessante kommentaar. Jy is reg , as taal en uitspraak teen ses jaar nog nie bemeester is nie,
   is dit meesal neusie verby. Het jy al ooit vir Trader Frans hoor Engels praat ? Kostelik.

 2. 🙂 @benvanbruggen . Nee , verkeerd word daar ook, met die oë en die ore, gespel : Bloemfontein word deesdae as Mangaung geskryf en gepraat. . . ys !

 3. Jy’s reg, mens moet party goed maar net aanvaar.

Laat 'n Antwoord

Jou e-posadres sal nie gepubliseer word nie. Vereiste velde word aangedui as *.