Triool

March 8, 2017 in Uncategorized

Ek kon nie help om op hierdie Goeie Vrydag terug te dink aan my skooljare nie en spesifiek aan drie outjies wat saam met my in standerd 8 was.
Standerd 8 was moeilik weens die droogte, politiek en puberteit en veral op ‘n klein dorpie soos Ventersdorp kon dinge nogal ingewikkeld raak. Die dorpie het baie mense met snaakse gene gehad en meeste van die tyd het nie eens praaitjies vir die snaakse gene gewerk nie.

Nou die 3 waarna ek verwys was Wyn van Wyk, Pietie Moller en Haantjie vanner Westhuizen.

Haantjie en sy ma het in ‘n spoorweghuis bo in Carmichaelstraat gewoon en voor op die stoep was daar sulke baksteenpotte wat vol hartseer geplant was. Haantjie was ‘n tangbaba en het gegroei tot hy langer as Paasnaweek was en sy ma het sulke lang nagrokke gedra met ‘n mussie op haar kop. Di3 nagrokke het sy van stortgordyne gemaak en sy het net in die aand uitgekom om lose draws by die garage te gaan bedel. Sy het dan oppie stoep gaan sit en gekyk hoe die hartseer groei terwyl sy aan die Kannas vryf.
Sy was blykbaar een of ander skoonheidskoningin as jongeling maar alles is opgefok toe sy een Dingaansdag op ‘n vlot verby die Uniegebou gesleep is. Die polisie-orkes was daardie jaar op sy stukke en elke keer as hulle sou lostrek met die Vlaglied dan het die Afrikaner-Nasionaliteit in haar gedreun en sy het haar been soos ‘n flamink opgetel en haar Kanna vir die Broederbond gewys. Sy is deur die kerk geskors en het toe ‘n los nekvel gegroei waarvan net die dominee van gehou het. Dominee Smit het baie keer in die laataand oorgekom by Haantjie se ma se kannas.

Pietie Moller was die tweede een in die driemanskap en hy is twee keer in kakie gedoop. Een keer deur die Ystergarde en een keer deur Ds. Andries Treurnicht. Pietie se pa was in die Broederbond en het ook Haantjie se ma se Kanna gesien. Pietie was die stil tipe en het vir die derde span losskakel gespeel. Hy het een wedstryd teen Koster ‘n 20 sent op die kwartlyn opgetel en weggeloop om te gaan Pacman speel by die Libanees se kafee langs die kerk. Niemand het agtergekom dat die stille Pietie ooit weg was nie, so stil was hy rerag. Sy Broederbond pa het hom soms in ‘n bottel brannweyn in bekommer oor Pietie.

Wayne (Wyn) van Wyk was die leierfiguur van die drie want hy was die eerste een van die drie wat pram gevoel het. Dit was wel sy sussie se pramme maar dit het in hulle oë getel en hy is opgehef tot Boereheld in hulle bende. Wyn is gebore met ‘n moerse tong. Sy tong was opgerol en hy kon rekeningkunde praat in die Tswana klas. Elke keer wanneer hy sy tong ontplooi het dan het tannie Poppie Beukes gekerm soos ‘n kat met ‘n brandwond en Blydskap Botha haar till by die kooperasie gelos om te gaan bad. Die vrouefederasie het ‘n stalletjie by die Boeredag opgeslaan om vir Wyn te bid en niemand weet tot nou toe of sy tong vir die susters ‘n seën of ‘n vloek was nie. Wyn se pa was te tegniese gebore om verder te leer en hy was ‘n treindrywer. Sy ma het grimering gedoen en almal wat haar kwas geproe het se gesigte het gelyk soos ‘n Tjarra god in Phoenix. Sy was ‘n harde werker en het stannerd 5 deur die pos gedoen. Die dag toe FW die volk verraai het, was kwaai op haar niere en sy het boeliebief in die tuin begrawe en in ‘n karavaan by die skietbaan gaan bly. Sy het nooit klaar gestannerd 5 nie.

Nou die drie het groot planne gehad. Wyn wou in die CNA gaan werk en saam met sy sussie en haar pramme intrek in ‘n Hillbrow flat en Pietie en Haantjie wou army toe om geweer te kan skiet. Elke dubbelperiode in laergraad wiskunde het hulle hul drome op die T.O.D bankies met ‘n mes uitgekerf.
Wyn se sussie se pramme het egter ander planne gehad en hulle het een Dinsdagmiddag vir die drie vertel van ACDC en boomrook en die drie het begin spaar vir ‘n plaat en ‘n boom.

Wyn se tong het die meeste geld ingebring en een swart Dinsdag het die drie hulself in Pietie se pa se Broederbond se garage toegesluit met die plaat en die boom.
Angus Young se kitaar het gehuil en die drie druk deur en pluk toe die boom ban goed en kwaad.

Tussen Pietie se pa se broederbond se spanners het ‘n ghries-Scope met ‘n tannie op ‘n vlot se Kanna innie middel gelê maar hulle het nie meer geworry nie, want hulle was 16 en skielik sonder ‘n toekoms.

 

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *