Die dou op sy lelie

Oktober 29, 2009 in Sonder kategorie

Toe ek nog student was het ek gaan paaie bou op ‘n klein dorpie in die Groen Kalahari. En so tussen die paaie bou deur, het ek sommer begin werk as kroegman in die plaaslike hotel. Nou die storie wat ek nou gaan vertel het begin as gevolg van Ferdie en Wilma se probleme.

 

Ferdie het, soos baie ander op die dorp, by die myn gewerk. En na sy skof het hy, soos baie ander, in die kroeg kom sit vir ‘n paar koues. Wilma het ook by die myn gewerk, in die mynbaas se kantoor, en sy het nooit ‘n paar koues in die kroeg kom drink, na werk, nie. Trouens, ons het Wilma nooit gesien nie. Sy’t nie saam met die ander vrouens kom kuier as daar rugby op die tv was nie, en as ons ‘n braai gehou het, het Ferdie ook alleen gekom.

 

Nou in so klein dorpie hou mens jou rede, want jy kan nie bekostig om vyande te maak nie, so niemand het ooit iets gesê oor Wilma en Ferdie nie. En toe uit die bloute uit hoor ons hulle was by Jakkals Viljee, die prokurower op die dorp, en hulle gaan skei. En dis ook nie lank nie of Ferdie trek in die hotel in.

 

En een aand na werk kom hy toe met die sak patats te vore. Wilma los hom oor sy drink gewoontes. Sy sê hy’s heeltyd by die hotel en nooit by die huis nie en sy kan dit nou nie meer uitstaan nie.

 

Vir die res van ons was dit ‘n openbaring want Ferdie was een van die ouens wat hom altyd beskaafd en opreg gedra het. Twee, drie biere, en dan gaan hy huistoe. En ons het almal gevoel Wilma is besig om die hol uit die hoender te ruk. Van ons het selfs met haar gaan praat oor die ding, maar sy het klaar besluit en haar voet was dwars neergesit…

 

En toe begin Ferdie regtig drink. Want om so alleen in die hotel te bly is nie lekker nie en elke dag moet hy vergaderings saam met die mynbaas doen en dan loop hy hom in Wilma vas. Maar dit het alles gestop die aand toe hy die dou van sy lelie wou gaan afskud.

 

Ons kroeg het twee deure gehad. Een met swaaideurtjies wat na die sypaadjie lei, en ‘n ander deur wat na die voorportaal van die hotel toe lei, waar die toilette was. As jy dus ‘n draai wou loop het jy of by die swaaideure uitgegaan en dan by die voordeur van die hotel in, na die toilet toe, of jy’t deur die ander deur, direk na die voorportaal, en die toilette, gegaan.

 

Ferdie se hart was die aand vreeslik seer want Jakkals het die papiere by hom afgelewer en hy moes teken. Terwyl hy toe so sit en wonder of daar nie ‘n ander manier is nie, drink hy toe kwaai, en toe in ‘n stadium staan hy op uit die gemakstoel in die hoek, en hy vertel met moeite hy gaan die dou van sy lelie afskud, en loop houvas, houvas na die swaaideure toe en uit na die sypaadjie. Ons wonder nog of iemand hom nie maar in die bed moet gaan sit nie en ek het net aangebied om dit te doen, toe gaan die deur na die voorportaal toe oop en Ferdie kom in. En hy mik na die hoek toe, en toe hy daar kom gaan staan hy met sy een hand teen die muur en hy tel die sitkussing van die leunstoel op met sy ander hand, en die kroeg word stil. En toe maak hy sy gulp oop en pie met groot genot die sitplek van die leunstoel pap, sop, nat.

 

Uit pure skok het nie een van ons beweeg nie, hom net oopmond aangestaar. En toe hy klaar is toe maak hy weer sy gulp toe en slaan die kussing af en hy voel, voel vir die ketting, maar hy kry hom nie. Hy staan toe lank vir die stoel en kyk en na ‘n ruk trek hy sy skouers op en loop weer by die deur uit na die portaal toe. Na ‘n ruk strompel hy toe weer by die swaaideure in en mik vir sy stoel waar hy met groot genoegdoening gaan sit en dadelik aan die slaap raak. Toe is die gort gaar!

 

Ons het almal net daar besluit dat genoeg nou genoeg is. Oom Fanie de Jager is afgevaardig en hy het gery om Wilma te gaan haal. Na ‘n ruk het hy haar steunend en kreunend in die kroeg ingedwing en haar gewys waar haar (amper) eks man op die nat stoel sit en slaap.

 

Dit het mooipraat gekos maar sy het ingewillig om hom te woord te staan as hy weer nugter is, en toe vat Oom Fanie haar weer huistoe, en ‘n paar van ons druk Ferdie in die stort, en toe in die bed in.

 

Die volgende dag is Ferdie nie werk toe nie en ‘n paar manne vertel hom, om die beurt, wat hy vir Wilma moet sê. Middagete kom sy toe daar aan, maar sy weier om in die kroeg in te kom en hulle gaan sit in die voorportaal waar ek hulle toe met yskoue koeldrank bedien.

 

Wat hulle vir mekaar gesê het weet ek nie, maar hulle is ‘n ruk later daar uit en huistoe en die volgende dag trek Ferdie uit die hotel uit en die tweetjies kyk mekaar aan met blink ogies en groot glimlagte.

 

Van toe af het Ferdie net twee aande ‘n week ‘n bier gedrink en Wilma het saamgekom as ons rugby kyk, of braai. And they all lived happily ever after… Of, ten minste tot ek daar weg is.

 

The moral of the story?

 

Ek weet vouens haat dit as mans nie die toilet se deksel afslaan nie, en nie die ketting trek nie. En die ou paar druppeltjies wat partykeer op die vloer beland oor ‘n man haastig is, dryf hulle tot raserny. Maar partykeer, net partykeer, help dit om die toilet heeltemal mis te pis en die ketting nie te trek nie! Vra maar vir Ferdie…

 

 

3 antwoorde op Die dou op sy lelie

  1. Ja… Die een deur gaan oop, en die ander een gaan toe.

  2. baby78 het gesê op November 12, 2009

    Die toilet ding pla my nie so seer nie, mens maar skoon, wat my totaal en al onderste bo neuk nou is die vrou… hemel ek verstaan nie hoekom mense nie meer met mekaar praat nie!!! Sou hulle albei BAIE seer gespaar het.

  3. Gebrek aan kommunikasie is die wortel van alle kwaad…

Laat 'n Antwoord

Jou e-posadres sal nie gepubliseer word nie. Vereiste velde word aangedui as *.