Profile photo of pbroere

by

Tandartse

Julie 16, 2013 in Uncategorized

Ek was gister weer ‘n slag by die tandarts. Nie oor ek glo in die elke 6 maande ding nie. Nee, ek het ‘n seer kiestand.

Ek het Sondagnag feitlik nie ‘n oog toegemaak nie. Die enigste mediese prosedure wat meer jou waardigheid aantas is seker ‘n prostaat ondersoek. As ek ‘n vrou was sou ‘n ginekologiese ondersoek seker ook dit getop het maar ek het helaas nie ‘n opinie daaroor nie.

Na ek by ontvangs aangemeld het en die dame oor en oor verseker het dat absoluut niks van die besonderhede wat sy nodig het in die vyf jaar wat ek laas daar was verander het nie, laat sit sy my en wag. So outydse benoude stoel, kleiner as ‘n vliegtuigsitplek.

Sit en blaai ek deur ‘n ou Huisgenoot wat verslag doen oor ‘n Currybeker wedstryd en hoe Noord Transvaal se vaste vyf, Jan Lock, Uli Schmidt, Heinrich Rogers, Adolf Malan en Adri Geldenhuys die wedtryd oorheers het terwyl Naas Botha ook soos altyd ‘n waardevolle bydrae gelewer het.

By die toonbank staan ‘n rep wat pepper spray verkoop wat beter is as al die ander pepper spray op die mark, 3 bottels vir die prys van een hoor ek met die een oor terwyl die ander oor luister vir die gedempte gille wat uit die spreekkamer se rigting opklink, met die boor wat daai zwiieee geluid maak. Ek sien sommer in my gedagtes hoe die ellendeling met sy bek oopgespalk daar lê terwyl die dokter allerhande kraggereedskap gebruik.

Volgende kom so fris vrou uit die gebou se binneste. Meneer, jy is volgende, kom asseblief saam met my, roep sy my. Ek spring sommer op van benoudgeid, vergeet skoon van die klein stoel wat nou al so geheg geraak het aan my dat hy sommer saam opstaan tot ek heeltemal regop is toe druk my rug hom los van my boude af. Met die moerse slag agter my spring ek amper in die vrou voor my se arms.

In die spreekkamer groet dr Norak my ewe vriendelik en sê, “kom sit gerus hier op my nuwe blou leunstoel meneer”. Terwyl ek bewerig gaan sit loer ek diskreet of ek enige bloedvlekke of tande iewers sien en ek wonder vlugtigof daar iets in die ou testament staan van Norakiete en of sy dalk ‘n afstammeling is. Die klomp was mos redelik bloeddorstig. Gelukkig sien ek niks en ek ontspan effens, sê maar van 9 uit 10 na 8 toe uit 10.

Terwyl die goeie dokter my agteroor tilt dag ek miskien moet ek maar voorstelle maak om toekomstige kliente se ervaring meer aangenaam te maak. Ek vra haar of sy al oorweeg het om ‘n TV teen die dak te sit. Ja, sê sy, om die waarheid te sê het sy al. Dan kan jy lekker lê en kyk na die naweek se rugby toe die WP die Bulls gewen het. Mmmm, dink ek, daai sadistiese streep sit maar vlak, dis kwalik bedek. My volgende voorstel was dat sy dalk by ontvangs ‘n Valium of twee aanbied, dalk met ‘n vodka of iets om dit af te sluk. Haar reaksie was dat sy dink sy sal meer voordeel daaruit trek om dit eerder self te gebruik. Teen die tyd is die stoel al so ver agteroor getilt dat ek voel ek begin afgly. Nou ja, dink ek, terwyl ek begin voel vir vashou plek, hou eerder jou bek.

“Maak groot oop asseblief”, is haar volgende woorde. Terwyl ek weerloos daar lê druk sy iets met sulke skerp hoeke in mond, hier teen die kiestande en sê, “neem”. Die proses herhaal sy aan elke kant bo en onder.

“Menéér”, sê sy, “ek is baie teleurgestel in jou”. O vrek dink ek, daar is seker baie skade g’n wonder sy lyk opgeruk nie. “Ek gaan vir jou ‘n pak toffies gee want jou tande makeer niks”, tjirp sy. Dis toe X-strale wat hulle neem om te kyk vir gate.

Ag dankie tog, nou kan ek opstaan uit die verdomde stoel sonder kraggereedskap in my mond. Maar nee. “Meneer, jy weet ek moet ook skoolgeld, en skoolklere en ‘n nuwe kar betaal so jy sal meer gereeld moet kom. Dis baaie belangrik. En jy weet ons moet seker maak dat jy nie aan halitose begin ly nie so ek gaan nou eers al die kalk verwyder wat aan die agterkant van jou tande aanpak”, terwyl sy so snaakse klein boortjie voor my oë rondswaai.

Sy het nou vrede gemaak dat sy nie haar bloedlus op my gaan bevredig nie, nou gesels sy ewe vriendelik terwyl die boor in my bek is en die assistant met die een hand water spuit en met die ander hand dit weer uitsuig. Terwyl ek probeer om nie te verstik nie wil sy weet watse werk ek doen.

“Geg gegk grk ge goigigagie gaaggaggy.”

“Mm, dis interessant”, sê sy.

Yeah right, hulle leer seker op universiteit hoe om ‘n gesprek te voer met ‘n mond vol tools.

Toe nog tanne polish ook met so klein angle grindertjie, en einde ten laaste is ek regop en in beheer van die situasie.

“Die seer tand is seker maar as gevolg van iets wat jy hard gekou het, kou maar aan die ander kant vir ‘n rukkie en vlos elke dag.”

“Dankie en totsiens” groet ek beleefd terwyl my glimlag lyk soos iemand wat ‘n mielie vasbyt, so groot en wit is dit.

Sien julle hopelik eers weer oor vyf jaar

13 antwoorde op Tandartse

 1. ek-myself het gesê op Julie 16, 2013

  Ek hoop sy is reg en dat daar regtig nie fout is nie… anders moet jy terug… pyn het mos ‘n oorsaak, dit maak nie vir my sin nie…..

 2. Dalk het jy erge sinus.Dit maak ook partykeer jou tandholtes seer.Lekker gelees hier by jou..veral die beskrywing van die stoel aan jou agterent!

 3. tina10 het gesê op Julie 16, 2013

  Ek weet nie of ek uit meegevoel moet lag of huil nie

 4. *grin*

  Nice vertel!

 5. Ek het nou so lekker gelag vir jou! Lekker stukkie!

Laat 'n Antwoord

Jou e-posadres sal nie gepubliseer word nie. Vereiste velde word aangedui as *.