by

Die naaimasjien

Oktober 20, 2010 in Sonder kategorie

Ma het altyd sulke lekker stories vertel daar voor daai naaimasjien. Ek wens baie dae ek het meer daar gesit en nog geluister het na haar stories. Sy kon haar so inleef terwyl sy vertel het, sy het sommer van vooraf gehuil vir die hartseer; en dan het sy opgestaan en gaan tee maak as die trane te veel was. As sy ‘n kwaai storie vertel het, het sy geskel en verduidelik en dan het sy die lappe rond geruk en gepluk. Eenkeer het sy met daai naaimasjien dwarsdeur haar vinger gewerk; sy het dit net so ‘n skud gegee terwyl sy net aangegaan het met die storie; die naald uitgetrek met haar tande en die bloed so ‘n lek gegee en vererg sommer ‘n stukkie lap wat op die grond gelê het, omgedraai. Sy het toe ‘n nuwe naald in die Masjien gesit en aangegaan met die storie en die stikkery met die wit vinger wat so in die lug gestaan het.

Ma het vertel sy was ‘n volkspele nooientjie. Die stories het nooit opgeraak terwyl sy so stik nie; ek het partykeer gedink sy “spin” stories terwyl sy naaldwerk doen. Van hulle laers wat hulle opgetrek het, die danse by die opening van die Voortrekker Monument, hoe sy amper verdrink het en hoe die ossewa oor haar voet gery het. Sy het vertel van Oupa wat spoke kon sien, en allerhande lekker stories. maar die beste een van almal was van hoe sy vir Pa ge ontmoet het. Dit was die heel beste storie. Ek het altyd die storie so gestuur tot daar. Elke keer as sy dit vertel het was dit anders, maar die punch line was die selfde…

Glad nie Ouma se keuse nie; die huwelik was nie goedgekeur deur een van die susters nie; ook nie deur die kerk nie en ook nie…. Ek dink nie iemand het dit goedgekeur nie.

Pa was mos ‘n ducktail en heeltemal van die verkeerde kant van die spoorlyn. Pa het ‘n bike gehad en hy het gedrink en gerook. Pa het in ‘n band gespeel en op die foto’s was hy nogal ’n handsome ou; het amper soos James Dean gelyk! Hy was teen tradisie en godsdiens en die hele voorgee en inpas ding was nie vir hom nie. Aan politiek het hy hom glad nie gesteur nie. Nou hoe op aarde? Dit was mos ‘n mismatch? Liefde is dan seker nie net blind nie, maar doof ook!

3 antwoorde op Die naaimasjien

  1. rolienv het gesê op Oktober 20, 2010

    Ek wens ek het meer geluister,en meer geleer!

  2. Nice vertel – moes lekker gewees het om so te sit en luister.

  3. rolienv het gesê op Oktober 20, 2010

    Dit was baie lekker, dankie Henry!

Laat 'n Antwoord

Jou e-posadres sal nie gepubliseer word nie. Vereiste velde word aangedui as *.