by

Heldin uit die Vreemde…

August 9, 2017 in Uncategorized

Mens is nooit te oud om te leer nie…

Heldin uit die Vreemde….

Dit het laasnaweek gesneeu buite die dorp….. Saterdagnag (to be specific) en die hele dorp het na kerk opgepiekel die berge in om sneeu-balle te gaan rol…Die opwinding was kristal-helder in die lug soos ons mede padgebruikers tee gekom het (oppad terug dorp toe) met sneeumanne op hul bonnets…en Sussie het klein gilletjies van plesier gegee soos ons die steiltes uitklim…want sy was doodseker ons was oppad na die Yspaleis van Queen Elsa…want wie anders kan sneeu fabriseer as sy hhmmm? Vir Kleinsus was die afwagting net een te veel en het sy halfpad die berg op…haar brekfis gerecycle…en terwyl ek so in die bestuur haar gesiggie skoonvee…hou my een oog die petrol gauge dop wat gevaarlik duskant die rooi kuier…en soos ekself ‘n naar kol van benoudheid ontwikkel sien ek twee kontrasterende heldinne skielik voor my geestesoog…

Eerstens is daar Sussie se idol….die Noorweegse koningin uit die movie Frozen…wat almal en alles om haar in ysblokkies verander as sy upset is….maar meer as dit…is sy Sussie se Groot Heldin…en die res is onbelangrik…Mamma word elke oggend aangese om haar soos Elsa te dress…en mag selfs ‘n borsel naby haar krulkop bring…no pain…no gain…want haar mooi kort krulkoppie moet nou in ‘n oogwink ook soos Elsa s’n lyk…Wat ‘n frustrasie…en ‘n tranedal…Wie gee hierdie gemene Ice Queen die reg om my klein dogtertjie ‘n selfbeeld probleem te gee op die ouderdom van 5?

En soos ons deur die sneeu-landskap vaar…vertel ek haar van Mamma se kindertyd heldin….liewe Rageltjie de Beer…Heldin op eie bodem…wat tydens een v(r)ieslike kappoknag glo haar lewe opgeoffer het vir haar klein boetie deur ‘n miershoop vir hom uit te hol…Sy red sy lewe…en as ons Katolieke was, sou die Pous haar seker herdoop het na Saint Rachel…virewig in ons harte vas ge-freezer-burn…Wat het jy miskien gedoen, sir David Beckham?

Want …vandag is Nasionale Vrouedag…maar wat beteken dit nou eintlik?  Is ons nie almal heldinne in ons daaglikse struggles nie?  Net soos ek my geboortedag elke dag van die jaar vier (..when I feel like it…) behoort ons as vroue elke dag te celabrate…die feit dat jy ‘n vrou is maak van jou ‘n unieke heldin…Ons gee geboorte aan die volk…ons pamperlang die mans in ons lewens…ons voed en versorg ons geliefdes (twee en vier potiges) en ons maak opofferings sonder om twee maal te dink….en om iets terug te verwag…

Twee jaar gelede het ek op my eie, met twee siek baba’s, alleen in my rooi motortjie 2000 km Noorde toe gery…Dit was voorwaar ‘n tog-en-‘n-half….but I did it….al het dit my 7 dae geneem (nie by die Silbersteins nie)…Al die vrouens (van Mpumalanga tot Limpopo) het my groot-oog en vol verwondering geluk gewens…en gebieg hulle sou nooit ooit so iets aanpak nie….Ek het gelag en hul meegedeel dat hul ouma’s (wat dit bytheway baie swaarder as hulle gehad het in hul gemaksugtige en luukse aircon 4 x 4’s) darem uiters teleurgesteld sou wees in hul bang kleindogters se kleingelowigheid…Imagine net…om agter op ‘n ossewa met siek kleintjies die Onbekende te trotseer (met vreemde siektes en vreemde kulture) Hulle was voorwaar yster mamma’s….(wat ook glo baie sekuur met ‘n Sanna kon skiet…)

Ek het in st. 7 op ‘n Koor toer na Pretoria ‘n baie mooi quote op die Strydomplein langs die Staats Teater gesien…Ek het lank voor die muur gestaan en terwyl my maatjies rondgehardloop het met chips-en-coke…het ek dit gememoriseer…

“….en as jou Vryheidsdag…eens oor jou velde lag….Weet wie te danke is…eer hul nagedagtenis….”       (Jan F Cilliers)

2 responses to Heldin uit die Vreemde…

  1. Lekker gelees (en geglimlag en gegiggel) dankie – toevallig nogal – die gemene deler tussen die twee heldinne (van ‘n ma en haar meisiejind onafhanklik en ‘n leeftyd verwyderd). Rageltjie het opgevries, too bad vir haar, maar hopelik vind Sussie se idol
    (in ‘n opvolgfliek)
    ‘n Ysprins om haar te smelt en haar kamertemperatuur te hou?

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *