by

Vroegherfs…

May 10, 2017 in Uncategorized

Mens is nooit te oud om te leer nie…

Vroegherfs….

Deesdae…. as ek soggens vroeg deur die Boland ry oppad skooltoe, hoor ek NP Van Wyk Louw se woorde in my ore…..“Die jaar word ryp in goue akkerblare….in wingerde wat verbruin….”  Dit is vir my so mooi : God se Palet….van lig-geel en rooi-oranje….tot die diepste wynrooi…
want oestyd en parstyd is sopas verby…die wingerdstok het sy vrug gegee….en nou le hierdie vruggies in groot containers…en wag….om die soetste Muskadel te word…

En so is ons ook….want…

“Hy is die Wyn-stok…en ek is die rankie…” was ek lief om te sing toe ek klein was….met min begrip wat die woorde eintlik beteken het…maar vandag verstaan ek dat ek ook deel het in die parstyd van die lewe….ek werk met jong grootmense…snoei daagliks aan hulle hoogmoed en arrogansie….gee kunsmis as daar ‘n tekort is aan selfvertroue, gesonde verstand of aardse lui-heid….Aan die einde van hul skoolloopbaan dra hulle die soetste vruggies…of nie…want soms maak dit nie saak hoeveel geloof, hoop of liefde jy in hulle insit nie….Soos enige boer jou kan verseker…kry jy soms ‘n mis-oes…en kom jy soms op ‘n punt wat ‘n hele blok wingerd…uitgepluk moet word…wortel en al….en dan wonder jy…”Was dit ek…of die ander individu wat die mislukking was?” Ek lees noudie dag dat selfs God moedeloos raak met ‘n individu wat se hart te hartvogtig is….en dat selfs Hy dan besef daar is geen salf te smeer aan so ‘n persoon en sy tekortkominge nie….Ek doen dit ook soms uit radeloosheid…Stuur een sondebok uit ‘n klaskamer…en jy het ‘n weer ‘n vrugbare stukkie grond waar jy met jou ploegskaar van kennis kan werk…

Maar in my hart kry ek die sondebok baie jammer….want “…elke blom word vrug…..tot selfs die traagstes…” Tog het ek tot die besef gekom dat dit soms nie ek sal wees wat hierdie persoon sal sien blom nie….Miskien is dit ‘n ander mentor se voorreg?

“…En die eerste blare val….so stilweg…”….soos my dierbare man…in die vroeg herfs van verlede jaar…. Stadig….het hy geval soos ‘n sederboom in Waterkloof….of soos een van daardie groot ou bome in die Knysna woud….

Maar niemand het eens opgekyk nie…

Miskien het daar tog ‘n paar voeltjies….verwilderd… opgevlieg van skrik….of….miskien het ‘n gestreepte veldmuisie beangs weggeskarrel van die slag? Miskien het ‘n engel…’n traan gestort? Maar miskien was daar… net niks…
Slegs ‘n rippel op die wateroppervlak van die menslike populasie…een gesterf…en een gebore…
Maar in ons klein huishoudinkie….was daar ‘n aardskuddende slag….soos ‘n 10 ton trok wat by jou voordeur ingebars kom…by die gang af bulder…en weer by die agterdeur uit….en ons aarde het gekantel op sy as…en niks was ooit weer dieselfde nie….

Herfs was nog altyd my favourite seisoen gewees… Tydens die herfs…laat ons die somer agter….keer ons innerlik…en haal diep asem…om onder water te swem….
“O Heer…laat hierdie dae heilig word…Laat alles val wat pronk en sieraad was….” Omdat die somer so vulger uitbundig is…soos ‘n oorvol sirkus vol kleure en klank…met hansworse…en balonne wat jou laat hik van die skrik as hul langs jou bars…van kleintjies wat siek word van te veel spookasem en soet popcorn en strawberry milkshake…

Ek en Sussie loop gister…laatmiddag…met die die bome se skaduwees wat al langer word om ons….op die sypaadjie….huis toe…. Skielik buk sy af…en tel iets op…..
“Kyk mamma…’n herfs blaartjie!”…en sy hou triomfantlik ‘n klein geel blaartjie in die blou lug op….Ek het stilweg gewonder of sy besef hoe simbolies dit is…soos haar pa…wat ook in die vroegherfs van verlede jaar…van die Groot Boom van die lewe geval het…

Ek het afgekyk na haar….verbaas geglimlag….en gevra : “Hoe weet jy dit my skat?” Sy het ewe skielik hartseer en klein gelyk in haar kinderlike onskuld en gefluister….”…..want hy is dood mamma….”

“Of enkel jeug…en ver was van die pyn…
Laat ryp word…Heer…laat U wind waai
Laat stort my waan…tot al die hoogmoed eindelik vas
En nakend…uit my teerder jeug verskyn…”
N P Van Wyk Louw

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *