KAAP DIE GOEIE HOOP

January 18, 2015 in Sonder kategorie

“Ok, ouens, wat sien julle van hier bo af? , vra ek.

“ ‘n Dias Kruis”, sê Leon.

“Ek sien vissersbote, daar onder spat die _ _ _ en derms, maar van hier bo af verlusting ons ons in die turkoois en wit waters”. Dis die Weskusklong, John se bydrae.

“Ek sien kontraste, wêrelde wat bymekaarkom, die koue Benguela en die warm Mosambiek stroom wat hier in die groot oseaan kruis.“ Is dit ‘n teken van wêrelde wat byemkaarkom, van Goeie Hoop en brûe bou in 2015?

“I want to soar” voeg Lize Marie by. In 2015 wil ek sweef.

“En ek wil hierdie vrede van die see, soos hy vandag lyk in my ronddra die jaar”, voeg Mariet by.

“Gisteroggend het ons amper omgedraai en die storm gevrees en vandag is ons so bly ons het tog gekom – amper soos die lewe, is ons agterna dankbaar, se Raoul

Dis Dinsdagoggend 6 Januarie. Hier bo by die oornaghut van die Kaaspe Punt staproete kuier ons saam en kyk ver.

Na die scare en share oefening gaan haal Riekies en Raoul die tekens. Platgedrukte wit brood en ‘n glasie aangemaakte “Game”. Leon lei die verrigtinge. Die kleinvolk luister ook aandagtig na die Oom met die diep stem. (Oom Leon is ‘n wyse man, is Kruger se kommentaar aan sy ma later die dag) Die gebreekte brood herinner ons aan ons ons verbondenheid aan mekaar en aan Christus. En die beker, dis die lyding die lyding wat ons deel. Ons moedig mekaar aan met die wete dat ons berg af, wêreld in, die Gees van Christus in ons ronddra. Die tweeling bedien die grootvolk met die tekens. Niemand word oorgeslaan nie. Daar is diep stiltes.

Na die oggendoordenking is dit die gebruiklike prysuideling op ‘n staptog. Die twee Marias stel hulleself aan as beoordelaars, prysuitdelaars en geniet hulleself gate uit op die verhoog.

Die twee jongste pelgrmis deel vanjaar die prys vir leierskap – vir padvind en voorloop. Kruger en sy nefie glimlag breed. Kara steyn kry die prys vir Mafia koningin – ‘n gesogte titel! Lize verdien die “fellowship “ trofee – vir haar verbinteni ad aan jonk en oud en haar bereidheid om selfs haar vleigkaartjie te skuif ter wille van die samesyn by die Kaap die goeie Hoop. Raoul se bottel rooi wyn verdien die prys vir die grootste “surprise” en Renda se klein soutpotjie vir “most needed” item. Die kompetisie vir die ” boo-boo ” prys is sterk vanjaar, maar die skare is dit eens:   Daar is konsensus dat dit vanjaar gaan aan Leon Senior vir ‘n ongevraage opmerking  aan ‘n jonge Mafia speler.

Oupie John kry ‘n vrugterol vir vasbyt:   enkels en klip in die sak ten spyt.

En ekke gee vir myself die prys vir die beste “Stap Salad” by Buffelspruit –: tuna, hardgekookte eier, provita, ryp  avokado en koel komkommer en tamatie slaai. Die mede stappers kan nie glo wat alles uit ‘n rugsak kom nie.

Mariet verdien elke hap van die nougat vir die organisering en reël (en borgskap) van die trip.

Na  die nagmaal en ontbyt stap ons nog 3 km verder, kyk nog wyer, klim nog hoër. Op die pad connect twee twee hier en drie drie daar. Ons deel in mekaar lyding van 2014 en deel ons bucket list vir 2015 Kort kort stop ek – deels omdat my asem jaag, maar veral om perspektief te behou op die seer van soveel mense rondom my. Sal die Kaap Goeie Hoop bring in 2015 Asb, O God ,vir ons vriende, ons grootmenskinders ons peet en aanneem kinders. Saam met Dias verwag ons, hoop ons, en droom ons: oor oop kamerdeure, diep gesondword, lewensmaats, geseënde besigheidstransaksies , herstel in die onderwyssisteem en Suid-Afrikaanse hospitale . Ons hoop op volharding. Volharding vir ons nou hier aan die Suidpunt van Afrika en vir hulle in die spervuur in Nigerië en Sirië.

Aan die einde van ons oggendlopie by Kaapse Hoop sak ons af see toe. Die Weskus branders is ongenaakbaar en die kinders voel voel die water en speel verder sorgeloos op die sand. Ek en Renda gaan sit plat in die Atlantiese oseaan . 2015 kan maar kom. Ons vat hom van voor.

Rondom ons is ‘n skare geloofsgetuies. Dias se kruis staan geplant sedert 1844. ‘n Baken in storms en ‘n teken van hoop. Goeie Hoop.

Twee dae later terug in Gauteng reflekteer ek weer op on stapervaring en neurie saam met die Psalm skrywer: “Let your unfailing love surround us, oh Lord, for our HOPE is in you alone!”

 

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *