GESEEND IS JY ONDER DIE VROUE…

January 18, 2015 in Sonder kategorie

Ek wonder sommer. Het my ma onthou van die belofte aan Maria, die moeder van Jesus toe sy my naam   gekies het? “Geseend is jy onder die vroue…”As geseënd gelukkig beteken , diep gelukkig, dan was my  Maria naam ‘n profetiese keuse. Dit is juis oor die geseënheid van my nege jaar in die stowwerige Zandspruit wat ek hier op die ou jaar van 2014 ‘n paar lyne wil skribbel.
Nege jaar terug ontmoet ek my sielsgenoot, die ander Maria, net buitekant die statdspoorte van Zanddspruit – toe nog skirikkerig vir die stowwwerigheid van ‘n plakkerskamp. Dit was ‘n reenerige dag. Ek kan nog onthou wat ek aan gehad het. Ek het my rooi Keny tjalie van my skouers afgehaal en op die stoep uitgegooi en ons het halfklaar geskente legkaarte probeer bou saam met die kinders van die naskoolsentrum wat “die ander Maria” daar begin het.
Ek het gekom mom te kom netbal afig op die verweerde tennisbaan. Ek onthou nog goed hoe beïndruk ek was toe my “local” mede afrighters die halfsirkels van die doelderde duidelik herkenbaar, sonder ‘n gradeboog, met ‘n stok in die grond graver het vir ons eerste wedstryd. Menige tienerdogters het hier in die liturgiese ruimte van ‘n netbalbaan sedertdien ‘n tuiste, ‘n kerk gevind en familie geword – nooit provinsiale standaarde behaal nie, maar beslis prysenwwaardige balvaardighede aan die dag gelê en slefs die baie onnodige reels van die sport bemeester, voorwaar ‘n prestasie as jy inagneem dat weinig indien enige ‘n paar tekkies besit. Hoe blaas jy in elkgeval ‘n voetfout vir ‘n paar pienk slipper wat hulle bes probeer om nie te gly nie.
Die netbal in Zandspruit was altyd met baie passie, groot harte en minder prestasie en vaardigheid as wat ek ewou. So nou en dan loop ek nog die eerste spnnetjie wat opgedaag het raak, soos verlede week by die Westgate “security boom”. Mrs H, do you remember me. I am Mpho from your netball team.”
Lebo het matriek gemaak by Randpark High en trots om vir my die week raak te loop en te vertel sy is nog sonder man of kind (anders as die meeste van die ander spanlede) , werk van NGO tot NGO, hou daarvan om mense te help. En Sinesipho was skoon tranerig op Cosmo High se stoepe toe sy my daar ontmoet . Sy en haar ma bly nou in Cosmo City sy mis haar Golang vriende en die “huis” wat Golang vir haar was.
Later het liewe Rebekka al hoe meer my rol as spanbestuurder , leke afrigter en moeder van die netbalbaan oorgeneem en is ek verlede jaar affoisieel as mentor vir die care giver by Golang aangestel. “Geseënd, sê ek om buiten my Ruimsig verteenwoordigingsrol amptelik in die binnekring van die Golang sirkel opgeneem te word. Dit was ‘n goeie ervaring op die grondvlak.
En toe verlede week kom my drie daaglikse reis anderkant Beyers Naude, die groen stop taxi halte regs, Motswako langs Emthonjeni toe ook op ‘n einde.
By Golang se jaareindfunksie stel ek myself aan om die afskeidsboodskap te bring. Op soek na ‘n tema vir my laaste woorde, kom ek op Jesus se bergpreek af. En dis asof my reisgenote, Golang se mense, se name ingeskryf isn die ou bekende bergpreek in Mattheus 5.
Geseënd is julle wanneer julle arm is , want julle weet hoe afhanklik julle van God is.
Blessed are you SImpiwe and Rebekka because you had reason to mourn in 2014 – when you mourned for the education of your children, Rebekka and and your haart was broken because of a promising relationship that fell apart. You will be comforted.
Blessed are you Mohai because you are the meekest person I have ever met – you will inhabit the earth.
Blessed are you Kenton and Celestina because you are merciful, you who know what at it is to grow up in a home for abused women and children You will be shown mercy.
Blesssed are you Margie and Anna because you always hunger and thirst for righteousness – for you will be filled.
God blesses those who work for peache, Hnlanhla and Violet, for you will be called the children of God.
And blessed are our brothers and sisters in Syria and Nigeria who are persecuted for doing right for the Kingdom of Heaven is theirs.
So tussen deur die trane en afskeidsboodskap deur, dans ons dat die restaurant se ander gaste nader staan . Hierdie paartie lyk darem te lekker. Selfs die kelnerinne los vir ‘n oomblik die houtlepel en kom val in. Daar is ook op ‘npersoneelvergadering amptelik besluit dat ons hierdie jaar ‘n geskenk ter waarde van R200 moet saambring . Die loting is gedoen en vandag is die groot dag. Die inkopiesakke met geskenke staan uitgestal en wag. Dis ‘n seremonie, want ‘n geskenk sonder ‘n toespraak is niks werd. Kenton is eerste aan die woord en toe hy daai netjiese opgemaakte boks (sy sus het glo gehelp) uithaal met die egte “Tupperware” vir Mama Mary omdat sy virhom ‘n ma geword het wat hy nog altyd gemis het, toe sit ‘n paar van ons reeds blinkoog en toekyk. Want is dit dan nie die man wat reeds vir 3 maande volunteer en geen enkele sent nog verdien het by Golang nie? Mohai verduidelik sy keuse aan Hlanhla – hy weetwat ‘n “single” ou nodig het – ‘n tweeplaat stofie en ‘n blikoopmaker. So deurdag, so vol hoop. Almal is baie tevrede met die comforters en dinner sets wat uitgedeel word. Ek is die gelukkige ontvanger van ‘n stel spierwit Woolies handoeke. En dis van Celestina – die weeskind, skoonmaker met die groot hart.
Laasnag het die weer vreeslik gereën in Johannesburg. Ek het wakker geword met gemengde gevoelens. Ek wonder oor Girlie en Lucky, Anna en haar kinders, Grace en Precious en Nonkhuleko en nog baie ander. Hoe nat is nat? Hoeveel nat kan ‘n mens vat voordat jy regop sit en wag vir die oggend om jou te verlos van die muwwerigheid binne in ‘n “shack” in ‘n plakkerskamp. Ek hou nie van donderstorms in Johannesburg en winterreëns in die Kaap nie – om die einste rede want ek lê knus agtermy wonderlike mans se blad…. Geseënd onder die vroue!
Die belofte staan vas. Die Seun van die Mens is 2014 jaar terug in ‘n ewe stowwerige Bethlehem gebore. Hy ry op ‘n donkie en Sy Koningskap heers. En almal wat dit glo, sal genoem word Geseënd!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *