Dit reën in Kraków

October 9, 2016 in Uncategorized

Oor die algemeen is Suid-Afrikaners lief vir reën, veral daardie reuk van reën op die warm aarde. Ons het altyd van pannekoekweer gepraat en dit beoefen. As die eerste reëndruppels begin val het, het ek en my ma altyd pannekoek gemaak. Sy het altyd die beslag aangemaak en ek het die pannekoek gebak.

So tien jaar terug het ek my besittings in ‘n tas gepak en my ma het my boeke so stuk-stuk vir my gepos en ek het in ‘n land gaan woon waar dit baie en gereeld reën. My Britste kollega het op ‘n keer opgemerk dat Engeland soos ‘n tropiese eiland teenoor Pole in November is. Ek sal nie weet nie, want ek het nog nie in Engeland gewoon nie, maar ek kan beaam dat na ‘n pragtige goue herfs kan die grys en nat Novembers ‘n mens nogal vang. Tog kon ek nooit die verwondering en liefde vir reën afskud nie en dink ek my Poolse kollegas was diep besorg oor hulle Suid-Afrikaanse kollega wat op dag vyf nog steeds na die reën kyk en vra: “Is die reën nie wonderlik nie?”

My Poolse babcia (spreek uit: babjta) oftewel “ouma” – ons is nie bloedfamilie nie, maar het mekaar as ouma en kleinkind aangeneem, het iets hiervan verstaan. Sy het my vertel hoe hulle op ‘n keer by die Baltiese see vakansie gehou het en die pragtigste somerweer gehad het waar die son vir dae lank sonder reënweerondbreking geskyn het. Nou kyk, in ‘n land waar kinders met die belofte van sonskyn omgekoop word as hulle hulle kos opeet, kan ‘n mens verstaan dat hierdie sonskyn hemel op aarde is. Maar vertel sy my, hier teen dag vyf het hulle al so na reën verlang en was hulle te dankbaar toe dit weer reën.

As dit nou reën, dink ek soms onwillekeurig aan Grzegorz Turnau se liedjie Bracka. Bracka (spreek uit: bratska, “broedertjie”) is ‘n bekende straat in Kraków en hy sing in die liedjie dat dit in Kraków in die straat Bracka reën.

Veral hierdie strofe is mooi:
Want in Kraków in Bracka val die reën
As die raaisel van bestaan my dwing om te dink
In die gang en in die kombuis val dit ook
Vasgeplak teen die muur rol ek die nat matte op
Nie nat van die reën nie maar van trane
Want in Kraków in Bracka val die reën

[Bo w Krakowie na Brackiej pada deszcz
Gdy zagadka istnienia zmusza mnie do myślenia
W korytarzu i w kuchni pada też
Przyklejony do ściany zwijam mokre dywany
Nie od deszczu mokre lecz od łez
Bo w Krakowie na brackiej pada deszcz]

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *