by

Lukas vir die Kerskous

Desember 20, 2010 in Sonder kategorie

As jy iemand ken wat nie letterkunde lees, maar wel baie lief is vir Bybelstories en vir liefdesverhale, dan het ek net die boek vir haar Kerskous: Lukas, die geliefde geneesheer, deur Louise Prinsloo, lees soos ’n liefdesroman, maar is puik nagevors en vertel die storie van Lukas, die man wat waarskynlik die Lukas-evangelie en Handelinge geskryf het.

 

Lukas word geskets as ’n sterk ou – hy wen immers ’n stoeikompetisie en klap sommer gou-gou die plaaslike skurk se tande in ’n ander volgorde in. Hier is dus geen bleeksiel nie, hier is nie outsider-figuur wat sit en wroeg nie. O, nee. Lukas skop gat. Dit is eintlik verfrissend om ’n ware held raak te loop in ’n Bybelroman.

 

Lesers wat egter graag Karel Schoeman se werke lees, moet mooi dink voor hulle hierdie roman optel. Lukas is níé ’n historiese werk nie, dis ’n roman. Die roman is puik nagevors, maar dit is uiteindelik ’n lekkerleesroman.

 

Ek ken Louise al baie jare en was nou betrokke by die aanvanklike bemarking van die boek, so hoekom nou eers daaroor skryf op die blog? Dis maklik om te antwoord:

a) Dis tyd om oor Kerskouse te praat en hierdie boek smeek om in ’n tannie (of jonger leser) se kous te beland as jy reeds raadop is oor wat om te gee.

b) Frits Gaum het vanoggend ’n baie deeglike en geloofwaardige resensie daarvan in Die Burger. Kliek hier om dit te lees as julle buite die Kaap is.

 

Gaum het die essensie van die teks raakgelees en baie gebalanseerd daaroor berig. Talle ander resensente was of net gloeiend, of negatief. Neels Jackson se resensie in Beeld was besonder negatief. Ek gaan nou klink of ek Crito se sitplek wil vul, maar ek dink Frits Gaum het gewys hoe ’n mens so ’n boek moet aanpak. Waar Neels Jackson feitelik korrek was in sy kritiek, het hy die punt van die boek, en die teikenmark, heeltemal gemis. Jy skryf en publiseer ’n boek vir teikenlesers. Hierdie boek ding mee met Francine Rivers se “inspirational romance novels”. As jy weet hoe Rivers skryf, dan besef jy baie gou Karel Schoeman gaan nie daardie mark “entertain” nie.

 

Louise Prinsloo het haar navorsing baie deeglik gedoen en weet presies hoe om haar mark aan te spreek. Frits Gaum het s‎ý werk deeglik gedoen en baie mooi vertel waar Lukas, die geliefde geneesheer in die mark pas. Hy weet ook hoe om lesers wat nié in hierdie mark pas nie, mooi te vertel dat hulle die boek gerus kan lees, maar dit dalk nie vir hulle geskryf is nie.

 

Ek wil hierdie boek vir my skoonpa en sy vrou gee, asook vir my skoonsussie. Al drie is baie gelowig en soek altyd boeke wat inspirasie bied. Maar hulle is intelligent en hou nie van rubbish nie. Lukas is net reg vir hulle.

 

Lukas is te koop by Kalahari (tans op ’n lekker afslag).

 

Jy kan dit ook direk van Protea af bestel.

2 antwoorde op Lukas vir die Kerskous

  1. Dankie Izak, nou het ek iets vir skoonma se kerskous.

  2. TS het gesê op Desember 20, 2010

    sal gaan loer

Laat 'n Antwoord

Jou e-posadres sal nie gepubliseer word nie. Vereiste velde word aangedui as *.