Die lewe op ‘n lamppaal, rentekoerse, armes…

November 14, 2007 in Sonder kategorie

Ahoi daar vrinne!
En toe is Piet Promises Koornhof stil oorlede, met net sy getroue vrou tannie Lulu aan sy sy. As ek in my lewe al een vrou ontmoet het wat regtig die tot-die-dood-ons-skei-troubelofte nagekom het, is dit sy.

Ek het destyds by D’Ouwe Werf in Stellenbosch gewerk terwyl ek my graad probeer kry het. Ek dink dit was omtrent 1990/91, en die Koornhofs het pas uit Amerika teruggekeer waar hy ambassadeur was. Hulle het gereeld by die Werf kom eet, en ek en hulle kleinseun (omtrent 4 toentertyd) het in so mate gekliek dat ek eendag genooi is vir tee by hulle huis. (Hul seun Johan was destyds ‘n enkelpa, en het by sy ouers gewoon met die laaitie. Klein Pieter, as ek reg onthou.) Dit was ‘n baie lekker oggend.

So het ons dus darem mekaar se name leer ken, en toe Piet se affair met Marcelle Adams rugbaar word, was dit vir sy gesin nogal hel op aarde. Al wat ‘n koerant is het natuurlik al die saucy detail gaan uitkrap. Vir die tannie moes dit besonder erg gewees het om alles op lamppale te lees. Loop toe eendag kort voor Moedersdag in 1992 vir Johan raak by Woolworths (my 2e huis, toe al gewees – het iemand van Woolies dit dalk gelees??? Blogruimte beskikbaar!)

Hy het ‘n probleem gehad. Hy wou graag sy ma uitneem vir ete op Moedersdag, maar die pers was orals. Gelukkig kon ek help – het toe vir ‘n Fransman ‘n gastehuis bedryf op die (later bekende) L’Avenir net buite Stellenbosch, en ek het daar vir hulle Moedersdagete gekook. En die tannie kon asemhaal vir ‘n slag, weg uit die openbare oog.

Hoekom vertel ek dit? Omdat ek dalk toe onbewustelik besluit het dat joernaliste wat mense so genadeloos haunt, ‘n spesie is waartoe ek nie wil behoort nie. (En ek was toe nog glad nie ‘n joernalis nie!) Om soveel pyn te gebruik om more se koerant te verkoop, is eenvoudig nie in my aard nie.

En tot vandag toe is dit iets wat ek probeer doen: om die mens wat die nuus veroorsaak, te probeer respekteer. Ek het al goed gesien en gehoor wat menige celeb op die Son-voorblad kan laat beland, maar in wie se belang is dit eintlik?? Nie in myne nie, want ek loop weer eendag in daardie celeb vas. Of soek ‘n quote, of ‘n storie.

Dis ook nie in die celeb se belang nie, want ek dink nie baie mense besef hoe hierdie mense regtig leef nie. Soos hase in motorligte, smaak dit my. As mens met een in ‘n openbare plek ‘n onderhoud doen, kan jy kwalik jou sinne klaarpraat soos die fans kom pla. Die anderdag drink ek tee saam met Paul Buckby (Des se dokter Adam in Egoli) en Theunis Nel (Lukas van Egoli, en aanbieder van La’t Wiel) toe ‘n ou tante ons bespring. Letterlik net reg langs ons tafel opduik. “Ek ken vir julle!” snak sy. “En hier is my besigheidsidee, Dokter, bel my!” jubel sy terwyl sy haar kaartjie in Paul se onwillige hand druk. Alles in ‘n paar sekondes. Tjoef, daar gaat sy! Sy was nog half beskaafd. Ek moes al ‘n paar onderhoude op ys sit terwyl die fans praat en praat en praat… En boonop die mense uittrap oor hulle karakter sedeloos/korrup/lelik is…

Ja, ja, ek weet, as jy jouself uitgee vir ‘n toffie, moet jy verwag om gekou te word. Maar wil jy so leef? Ek wil nie, dankie!

Vir al die ma’s en ouma’s (en enkelpa’s) wat nie weet hoe belangrik die regte skoene vir ‘n peuter en ‘n kleuter se voete is nie, gaan koop die Desember-uitgawe van Baba&Kleuter, nou op die rakke. Ek het verstommende goed geleer by ‘n podiatris oor wat alles in mens se voet aangaanv (en hoekom die regte skoene so ongelooflik belangrik is) terwyl ek die artikel nagevors het.

En as julle nie weet hoe om die kids die komende laaaaaaaaaaaaaaannng vakansie besig te hou nie, lees ook my artikel in B&K oor onvergeetlike vakansieplanne (op ‘n klein begroting – myne is so klein hy’s amper onsigbaar…)

Ek hoor nog ‘n rentekoersverhoging lyk feitlik onafwendbaar. Ek weet nie van julle nie, maar my tong sleep al oor al die ekstra rande wat op noodsaaklike skuld betaal moet word. Asseblief mense, kom ons kry nou Mboweni se flippen boodskap: hou op geld uitgee!!!!

Voor ons dit nie doen nie, gaan hy nie skietgee op die rentekoers nie! En die armes kry nog swaarder as ons, want al besit hulle nie huise nie, koop hulle kos. Let julle ooit op met hoeveel het basiese goed soos mieliemeel en suiker opgegaan? En brood? Om nie eers te praat van vleis nie. En onlangs was die aartappels by Pick ‘n Pay (nie by die onemanshow op die hoek nie!) ‘n volle R68 vir ‘n sak. Nou vra ek jou met trane in my navyblue eyes…

Lerina Erasmus (sy van die Mannheim-sage) het verlede jaar in ‘n onderhoud vir my vertel van die haweloses waarna sy en haar man Gunther Schmikal nou al vir 17 jaar omsien. Dis almal mense wat in die mynhope en afvoerpype naby Gunther se fabriek woon. Mense wat nie ID-dokumente het om vir hulle pensioene aansoek te doen nie, want toe hulle gebore is was ID’s nog nie nodig vir swart mense nie. Ook ‘n paar jongeres, meestal kreupeles en blindes, enkele werkloses, die wat eenvoudig deur die lewe uitgespoeg is op ‘n verlate mynhoop. Lerina vertel hoe haar hart wil breek as sy van die ellende hoor. Een verhaal het in my kop vasgesteek: die man wat vir haar vertel het dat hy die kospakkie wat hulle weekliks gee, darem kan rek om vir drie dae te hou. Daarna eet hy grond en water net om sy maag te laat vol voel sodat die honger nie knaag nie. En, vertel Lerina, hy het al baie gedink om homself te hang, want wat is nou lekker aan so ‘n lewe?

Inderdaad… Sal ons ooit weet hoe dit voel om honger te gaan slaap, of nie jou kind te kan dokter toe neem as hy siek is nie, of nooit te kan bad nie?

As jy wil help, of weet van mense wat kan help, bel asseblief vir Lerina by 011-442 3472 of vir Gunther by 011-4746180

1 antwoord op Die lewe op ‘n lamppaal, rentekoerse, armes…

  1. amydem2 het gesê op November 14, 2007

    Hello Ilse, lekker post alweer…ja mens besef seker nie die waarde van privaatheid voor jy dit nie verloor nie ne!?

    Ek het jou artikel in rr met aandag gelees. baie insigewend en erg interessant ( en baie werk!)

    ps en daar sien ek in die foto’s DRIE salzwedels 🙂

Laat 'n Antwoord

Jou e-posadres sal nie gepubliseer word nie. Vereiste velde word aangedui as *.