Vincent Brümmer aan die woord

November 8, 2011 in Sonder kategorie

Vincent Brümmer is een van die voorste filosowe (spesifiek op die gebied van die godsdiensfilosofie) in die wêreld – nie net in die Weste (waar sy werk deur top uitgewers gepubliseer word en hy eredoktorsgrade ontvang het) nie, maar ook in nie-Westerse lande soos Iran en Suid-Korea. Wat Suid-Afrika betref, is hy nie net ‘n gereelde besoeker, wenner van die Andrew Murray-Desmond Tutu-prys vir sy invloedryke boek What Are We Doing when We Pray? en tans ‘n genoot van STIAS (‘n Stellenbosse navorsingsinstelling wat slegs wêreldklas-navorsers as genote nooi) nie, maar ook self van Suid-Afrikaanse oorsprong. Hy is in Stellenbosch gebore, waar hy ook gestudeer het, maar ná verdere studie in Amerika, Nederland en Engeland is hy in 1967 as professor in godsdiensfilosofie aan die Universiteit Utrecht aangestel, waar hy tot met sy aftrede gewerk het. Verskeie van sy doktorale studente beklee akademiese poste aan universiteite in Nederland en elders.

Ja, en? Wel, Brümmer gee eersdaags sy STIAS-lesing oor teologie as hermeneutiek, en daarby word dan sommer ook die Afrikaanse vertaler van die bekroonde boek waarna ek hierbo verwys het, bekendgestel. Die titel: Wat doen ons wanneer ons bid? In dié boek vra hy vanuit die praktyk van gebed na die voorveronderstellings daarvan, soos dat God in die wêreld handel. Daarmee pak hy dus vrae aan oor of gebed wel logies en wetenskaplik sinmaak – die soort vrae wat deur mense van die sogenaamde Nuwe Hervorming, en ook deur verteenwoordigers van die nuwe ateïsme, gestel word. In die behandeling van hierdie vrae probeer hy die redelikheid van die “taalspel” van gebed en die “lewensvorm” van die geloof verdedig, maar kry hy dit ook reg om die begrip gebed te verhelder en die teologiese en eksistensië belang daarvan na vore te bring.

In sekere sin gaan sy lesing oor ‘n verwante tema, want tipies van Brümmer se benadering tot geloofsvrae is dat hy dit nie spekulatief benader nie, maar hermeneuties. Dit gaan in die nadenke oor geloof nie oor verklarende teorieë nie, maar oor die verstaan van wat geloof is, en hoe die wêreld met sy uitdagings uit ‘n geloofshoek verstaan en benader kan word – altyd met inagneming van moontlike kritiese vrae daaroor vanuit die wetenskap of filosofie.

Klink dit na iets? Gaan loer dan op Sol Iustitaie vir die besonderhede oor die lesing. En as jy oor die lesing, die boek of ander aspekte van Brümmer se werk wil praat, doen dit hieronder. Dis waarvoor DinkNet mos is.

* Stuur ‘n e-pos met die woord “Ja” in die onderwerpveld na dinknet@litnet.co.za om oor nuwe inskrywings op hierdie blog ingelig te word.

http://www.soliustitiae.co.za/news/2011/11/03/stias-seminaarreeks-stias-seminar-series/

2 antwoorde op Vincent Brümmer aan die woord

  1. Sjoe,wens ek het nog op die Bos gebly. Ek het nog nie sy boek oor gebed gelees nie, maar gaan die dadelik soek en koop.

  2. Regtig die moeite werd.

Laat 'n Antwoord

Jou e-posadres sal nie gepubliseer word nie. Vereiste velde word aangedui as *.