by

Twee maal puik

Maart 17, 2009 in Sonder kategorie

Wat is ‘n goeie resensie? Vandeesweek se oes in Rapport, Die Burger, Beeld en Volksblad het twee opgelewer.

Paul Cilliers se bespreking van “Indignation”, Philip Roth se jongste roman, het gister in Die Burger verskyn. Dit het alles wat ek van ‘n goeie koerantresensie verwag: ‘n intelligente reaksie op nie alleen die skrywer en sy oeuvre nie, maar ook op die tematiek, die konteks, die skryfkuns.

En Cilliers het ‘n mening van sy eie, wat hy nie huiwer om te gee nie. Waaroor ek uiteraard met hom saamstem: Gee vir Roth die Nobelprys voor hy nie meer met ons is nie!

Zandra Bezuidenhout bespreek vandeesweek op Rapport se Boekeblad die nuwe digbundel van Joan Hambidge, “Vuurwiel”.

Rachelle Greeff, redakteur van dié boekeblad, het die versoeking weerstaan om hierdie bundel aan Louise Viljoen ter bespreking te gee. Daarvoor het mens begrip – dalk sou mense so iets as ‘n versoenende gebaar vertolk het.

Bezuidenhout het my in die verlede al moedeloos gehad met ‘n oor-akademiese benadering tot koerantresensies, maar haar aanslag met hierdie een is foutloos.

Mens kan met regverdiging van besprekings in Sondagkoerante verwag dat hulle meer om die lyf sal hê as dié in dagblaaie, waar lesers min tyd tot hul beskikking het en van resensente verwag om vinnig tot die punt te kom.

Bezuidenhout skryf onderhoudend en sonder akademiese getildheid. Sy neem die bundel van ‘n kant en bou haar argumentasie met sekerheid. Sy gee krediet en spreek kritiek uit terwyl sy algaande die bundel vir die koerantleser onthul.

Wat ek ook waardeer, is dat sy Hambidge se oeuvre duidelik goed ken en ondanks die feit dat sy bewus is van tekortkominge in sommige verse ook erkenning gee aan die groot sprong vorentoe wat “Vuurwiel” vir die digter is.

Dit is jammer dat Hambidge se manier van dinge doen so baie mense se nekhare laat rys. Dit verhinder té veel mense om onbevange na haar digkuns te kyk. Zandra Bezuidenhout het, wat my betref, so na as menslik moontlik is gekom aan ‘n onbevange, onbevooroordeelde bespreking.

Dis ‘n dapper daad, sekerlik, maar die gehalte van die bespreking laat my die hoed lig vir hierdie resensent.

Laat 'n Antwoord

Jou e-posadres sal nie gepubliseer word nie. Vereiste velde word aangedui as *.