Avatar van bonty

by

KOEKE, TERTE EN ANDER LEKKER DINGE!

November 25, 2007 in Sonder kategorie

Soos ek voorheen gesê het; vroutjie-doutjie het ons kruie belangstelling uit gebrei tot ’n klein onderneming wat sy Saterdag oggende by die dorp se vlooimark bedryf het. Vrydae het Sipho gehelp om die sleepwa vol kruie, tafels en toebehore te laai en ligdag Saterdag is ons vlooimark toe om die stalletjie gereed te kry.

Hier by die vlooimark is dorp se vlooiers (dit is nou die versamel naam vir uitstallers en gereëlde kliente) ontmoet, leer ken en die lief en leed gedeel.

Daar het ook gereeld nuwe ‘amateur vlooiers’ kom probeer om produkte te verkoop. Die meeste het egter nie lank gehou nie want… sal die ‘vlooi’ kenners jou vertel… om te vlooi is nie maklik nie. Jy kan nie daar sit en verwag die mense gaan jou bestorm en jou produkte koop nie. Jy moet bemark en suksesvol te bemark moet jy die volgende hê; a) jy moet kan kommunikeer; b) jy moet van mense hou; c) jy moet jou produk ken; d) jy moet kwaliteit verskaf… en onthou kwaliteit is nie wat jy aan jou kliënt wil voorsien nie, dit is wat jou kliënt wil hê.

Op ’n dag het ’n nuwe vlooier daar opgedaag en ’n stalletjie opgeslaan waar sy koek verkoop het. Ons was almal verbaas dat niemand voorheen daaraan gedink het nie. Ons verbasing was veral groot toe die vroutjie ’n tafel vol koeke teen elfuur uitverkoop het!

Ons diaken het toevallig, net die daaropvolgende week gevra of ek nie ’n voorstel het oor hoe die kerk se sisters bietjie geld vir die kerk se nuwe omheining kan insamel nie. My onmiddellike voorstel was dat hulle koek by die vlooimark moet verkoop! So gesê, so gedaan en die volgende Saterdag het hulle ’n stalletjie vol koeke gehad. Weereens, teen elfuur was die koeke uitverkoop. Ek het voorgestel hulle doen die elke Saterdag. Daar egter was groot protes teen hierdie voorstel want dit is dan kwansuis soveel werk. Ek stel toe voor dat die een maal ’n maand gedoen word of self een maal in drie maande! Elke voorstel is met duisende verskonings van die hand gewys.

Ek stel toe voor dat vroutjie-doutjie die koekstalletjie saam met haar kruie stalletjie bedryf. Sy het die voorstel onder protes aanvaar omdat sy kwansuis nie seker was of sy koek sou kon bak vir verkoop nie. Sy het oorspronklik die koekstalletjie net op die laaste Saterdag van die maand bedryf. Dit stalletjie het later so gewild geword dat sy dit nou elke Saterdag bedryf. Sy het ook opgehou om die kruie stalletjie te bedryf (ons kweek nog steeds kruie as ’n stokperdjie).

Om koek op ’n groot maat, Saterdag na Saterdag aan die publiek te verkoop en soveel kwaliteit te handhaaf dat mense Saterdag na Saterdag terugkom om weer te koop, is dit belangrik dat jy goeie en koste effektiewe resepte kry en daarby hou. Ons het dus resepte gekry, getoets en beproef.

Dit is interessant dat ons die beste resepte nie uit boeke gekry het nie maar by vriende, bure en familie.

Ons het een naweek by vriende van ons, Gerhard en Rina, wat ’n supermark in Sabie bedryf , gaan kuier en terwyl ons Saterdag in die winkel gehelp het, het ons die groep se baas-bakker ontmoet. Hierdie man het die personeel in die bakkery geleer om terte te bak en ek het die resepte afgeskryf. Ons het die resepte die daaropvolgende week getoets en dit het nou ons standaard geword.

TERTKORS – STANDAARD RESEP.

Hierdie resep is vir baie tertkorse. Jy kan die in verhouding verminder of jy kan dit vries. Dit vries fantasties! (Jy kan self die tertkors in foelie pannetjies klaar bak en dit dan vries)
 

3,5 kg meel
2 kg margarien
1 kg versiersuiker
4 eiers

Meng die magerien en die versiersuiker en klits die saam vir ’n rukkie sodat dit goed meng.
Gooi die eiers by.
Voeg die meel bietjies op ’n slag by tot dit ’n stywe deeg vorm
Druk die deeg in tertpanne uit.
200 g. is genoeg vir een tert.

PEPERMENTTERTE

1,5 liter vars room
3 Peperment Crisp
1 Blik karamel kondensmelk
1 pakkie tennisbeskuitjies

Klits die room styf
Maak die Peperment Crisp en die tennisbeskuitjies fyn
Voeg die karamel, Peperment Crisp en die tennisbeskuitjies by die room en klits
Gooi in die tertkorse en versier met sjokolade vermesielie.

MELKTERTE

 
(
Melkmengsel)
3 lt. melk
300 g. suiker
250 g. margarien

Kook die saam maar pasop vir aanbrand.

6 eiers
200 g. mielieblom (mazina)
200 ml water

Klits dit saam en voeg dit by die melkmengsel
Kook tot dit dik is en gooi in die tertkorse.

SOUTTERT

(hierdie is ’n korslose tert)

1 groot ui (fyngemaal)
250 g. spek
250 g. knoffel polonie (fyngemaal)
250 g. sterk kaas (gerasper)
1 groot tamatie (fyngemaal)
750 ml melk
3 eiers (geklits)
250 ml meel
10 ml bakpoeier
5 ml paprika
2 ml sout

Braai die uie en die spek
Meng die res van die bestanddele by.
Skep in drie groot tertborde of in ses kleintjies.
Bak vir 30 minute by 180° tot gaar
.

Volgende week pos ek die koek en ander lekkernye wat by die stalletjie verkoop word.

1 antwoord op KOEKE, TERTE EN ANDER LEKKER DINGE!

  1. Cosmos het gesê op November 30, 2007

    Hi
    dankie vir die inloer…net gou kom inloer so tussen dit teelwerk…besig om te ‘grout’. Lyk interressant hier by die Bonties al kom inloer wanneer daar bietjeiemeer tyd is
    Mans…vrouens…ja-nee! Gelukkig is ek met ‘n dierbare man getroud en is hy geduldig met die ou ‘heks’ in die huis ;-p
    Lekker aand

Laat 'n Antwoord

Jou e-posadres sal nie gepubliseer word nie. Vereiste velde word aangedui as *.

Jy mag hierdie HTML-merkers en eienskappe gebruik: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>