Profile photo of Tarina

by

‘n Tweedehandse fiets ry lekker

February 14, 2017 in Uncategorized

Ja ja, ek besef die blog-titel klink dubbelsinnig. Maar ek bedoel dit in die onskuldigste van betekenisse: my tweedehandse fiets ry regtig lekker.

In alle eerlikheid moet ek vertel dat ek eintlik die derde eienaar van hierdie spesifieke fiets is. Oorspronklik was dit my Belg (my man) se ouma se fiets. Na Oma se afsterwe, gaan Laventeltjie (daar staan ‘Lavender’ op die fietsraam) na Skoonma, wat haar as reserwefiets gebruik het. Toe ek daardie finale stap geneem het ‘n maand gelede en op ‘n vliegtuig na België – agter my Belg aan, natuurlik – geklim het, het Laventeltjie finaal myne geword.

Laventeltjie is ‘n liewe dier. Sy is ‘n regte stadsfiets, alhoewel ietsie aan die ekonomiese kant wat stadsfietsmodelle betref. Een rat en handvatsels sodanig geposisioneer dat ek gedwing word om soos ‘n properse lady regop te sit. Niks van daardie bergfiets-nonsens van lê op jou arms totdat dit voel asof jou polse gaan breek nie.

Laventeltjie gee my min probleme. Behalwe as dit reën. Dan word haar net-net aanvaarbare remvermoë verlaag tot nie-bestaande. En soos julle miskien weet: in België reën dit baie. 

So ry ek verlede week in ‘n ligte motreën na die buurdorp se groot supermark, vyf kilometer van ons. Ek gee nie om vir die rit nie, want hier in Vlaandere is die wêreld lekker plat en Laventeltjie maak katkos van vyf kilometer op die fietspaaie. Die motreën pla ook nie – ‘n digte mus en goeie jas hou mens droog.

Dit hou egter nie Laventeltjie se remme droog nie.

Die munisipale bestuur van Antwerpen – waar ek woon – is daarop uit om die stad te Copenhagenize, m.a.w. fietsvriendelik te maak. Daarom bestaan daar ‘n relatiewe goeie fietspadnetwerk deur die stad en selfs aparte verkeersligte vir fietsryers om kruisings oor te steek. Jy ry op die rozen bandje en jy steek vir ‘n vy nie ‘n kruising oor as die fietsverkeerslig op rooi staan nie. Veral nie as jy nog ‘n vreemdeling op ‘n visum in België is nie (lees: moontlike deportasie na sewe maande se administrasie net om die visum in die eerste plek te kry).

So steek ek die eerste kruising oor gedurende die groen liggie. Geen probleme. Die karre wag vir my en waai selfs hulle wipers liggies in die motreën. Nou nog net die dwarsstraatjie oorsteek.

Ek sien die rooi liggie. Ek rem. Laventeltjie gáán. En voor ek my oë kon uitvee, is Laventeltjie met my en my inkopies oor die rooi liggie, verby ‘n patrolliekar wat wag vir die verkeerslig om groen te word.

Wat moes ek doen met die moontlikheid van deportasie weens ‘n fietsoortreding wat oor my kop hang? Wat sal enige nugtere mens doen in so ‘n geval?

Jy trap, boetie. Jy trek jou mussie nog laer oor jou ore en dan tráp jy Laventeltjie totdat sy om ‘n hoekie verdwyn.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *