Profile photo of Vloei

by

Die ds. en die bordeel

Mei 30, 2013 in Uncategorized

Die beste vergelyking vir Kayalami waaraan ek kan dink is ‘n pot vol potjiekos. Netsoos die verskillende groentes en vleis in die pot, is daar die rasse, tale en persoonlikhede in die huis. Die speserye is die uiteenlopende karaktertrekke. Daar is rissies, koljander,asyn, suiker,sout peper, naaldjies kerrie en so meer. As die vuur te warm is, brand die pot aan. Te ver van die vuur en die vleis is taai, te veel rissies en jou bek is aan die brand, te min sout en die kos is laf .

Kayalami is ‘n kolossale ou plaashuis, nie jou gewone plaashuis nie. Dubbelverdieping  met sewe slaapkamers, drie badkamers en ‘n binnehof. Klink nogal grênd, né! Maar toe Oom Karools my die eerstekeer ons toekomstige woning gaan wys het, was dit maar ‘n teurige gesig wat my begroet het. Na meer as tien jaar se leegstaan het die elemente se verweering dieselfde effek op die huis gehad as op ‘n boesman se gesig. Nie net die elemente het gehelp met die aftakelingsproses nie, die bromvoëls het die vensters stukkend gepik en die dak se sinkplate het ander eienaars gekry. Selfs die groot ou wildevyeboom is deur die olifante tot in die grond afgebreek. Net die bougenvilla wat oor ‘n acacia gerank het, het van ‘n vroeër glorie getuig.

Die restourasie is oor ‘n tydperk van twee jaar min of meer klaar gemaak later meer oor die min of meer) en in die winter van 2010 het die eerste studente hulle intrek geneem.Die Inkawo Vervet Project se wiele het amptelik begin rol.

Maar ek wil nou eers die storie terugdraai tot ‘n hele paar jaar voor die Kayalami Kronieke se geboorte. Oom Karools ry in sy Hilux bakkie en langs hom sit domminee So en So van een van die drie susterskerke van die naaste groot dorp. Soos ek alreeds genoem het is Oom nie ‘n groot kerkmens nie, maar met die basaar was daar altyd van sy beeste op die vleistafel. Ook het domminee So en So Oom se afgeleë plaas gebruik as uitvlug wanneer dinge bietjie warm in die gemeente geraak het. ‘n Retreat is deesdae se term.

Daar was juis ‘n storm wat gewoed het oor Ds. So en So se kollega wat hom glo aan ontug skuldig gemaak het en onder sensuur geplaas is maar geweier het om die pastorie te ontruim.

Oppad na die beeste ry hulle verby Kayalami en Oom Karools vra aan die predikant; “Dink Domminee dit sal sonde wees as ek ‘n bordeel hier begin bedryf?” Uit sy mymering geruk vra die leraar, “Hoe nou, broer?”. “’n Hoerhuis, Domminee! Sal dit verkeerd wees as die huis daarin verander word?”vra Oom weer en begin toe sommer uitwei oor die voordele bo beesboer. Ds. So en So het toe lank en mooi met Oom Karools gepraat. Toe hy klaar is sê Oom vir hom; “Eintlik het ek gedink ons kan Domminee se kollega kry om die plek te bestuur. Dan sal hy mos vrywillig uit die pastorie trek.”

So sou ons ook nog baie van oom se strikke moes ontduik.

 

3 antwoorde op Die ds. en die bordeel

  1. perdebytjie het gesê op Mei 31, 2013

    hehe!Lekker gelees hier by jou.

  2. AQS het gesê op Julie 25, 2013

    🙂 Vertel nog…..

Laat 'n Antwoord

Jou e-posadres sal nie gepubliseer word nie. Vereiste velde word aangedui as *.